Dwalen door een enorm doolhof van mais

Maisdoolhoven | Redactioneel door

Wie vindt de uitgang?

17 juli 2020 Toerisme Landelijk De maisplanten zijn metershoog en iedere liefhebber weet wat dat betekent: de maisdoolhoven zijn weer open! Eindeloos dwalen tussen de heerlijk geurende mais op zoek naar de uitgang, terwijl je niets anders ziet dan stengels en bladeren om je heen. Helaas zijn er door droogte dit jaar minder maisdoolhoven dan vorige jaren. DagjeWeg.NL zet een aantal van de leukste 'boerendoolhoven' die wel open zijn op een rij. Voor een leuk en goedkoop dagje uit met de kinderen.

Foto 1. Vanaf de hoge brug kijken waar je bent en hoe je verder moet... Het is weer tijd voor de maisdoolhoven! Ga bijvoorbeeld op avontuur in het maisdoolhof van de Bloemenboerderij. Foto: Johan Schoonderwoerd / De Bloemenboerderij

Op stap met de knapzak

SAAXUMHUIZEN - Bij De Bloemenboerderij wordt dwalen door het grote maisdoolhof een echt plattelandsavontuur. Betreed het doolhof met je eigen overlevingspakket in een knapzak en probeer de uitkijktoren te bereiken. Overal kunnen vragen verstopt zitten. Wie ze allemaal vindt en beantwoordt krijgt een Bloemenboerderij Maisdiploma. Spring daarna het maisbad in of ga sportief aan de slag op de klompjesgolfbaan en boerenbowlbaan. Op de site is te zien hoe hoog het mais is. Voor de allerkleinsten is er een apart maisdoolhof: het Kabouterdoolhof.

Speeltuin en ijsjes toe

RUINERWOLD - Het maisdoolhof van Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe is uniek. Terwijl je door dit grote doolhof dwaalt, kom je zuiltjes tegen met een voetpedaal. Kinderen ontdekken al snel dat er een beloning volgt als ze lang genoeg het pedaal in blijven trappen. De zuil gaat dan namelijk aan. Er klinkt een muziekje en dan volgt een vraag over de boerderij. Eenmaal ontsnapt uit het doolhof kunnen de kinderen zich uitleven in de grote binnen- en buitenspeeltuin. Laarzen vergeten is geen probleem, die kun je lenen.

Ontdek een mysterie

FLERINGEN - Het Groot Twentsch Maisdoolhof is zo'n zes voetbalvelden groot. Als je hier midden tussen de metershoge maisplanten staat, heb je het gevoel dat je de weg terug nooit meer vindt. Dit is een spannend doolhof met heel wat zijsporen en doodlopende weggetjes waar je heerlijk in kunt verdwalen. Ondertussen kun je de opdrachten van een speurtocht doen. Wie weet ontdek je zo het mysterie van dit doolhof. Daarna smaakt een drankje op het terras uitstekend. Tip: pluk een mooie bos bloemen in de pluktuin naast het doolhof.

Spelen in de natuur

AMMERZODEN - Eerst het maisdoolhof in en dan lekker spelen in een natuurspeeltuin: dat kan bij natuurspeelpark Hoppies. In het doolhof kun je helemaal verdwalen op de kleine paadjes, waar de mais dicht om je heen groeit. Soms krijg je op een breed pad weer overzicht en kun je kiezen voor de uitgang of het volgende spannende weggetje. Dit jaar is het doolhof een echt labyrint, met een aparte ingang en uitgang. Na afloop is het heerlijk spelen in de natuurspeeltuin van Hoppies. Bouw met materialen uit de natuur, laat je voeten tintelen op het blotevoetenpad of spring het water in om een vlot in elkaar te zetten. Bel wel even van tevoren of het maisdoolhof echt open is.

Grootste maisdoolhof van Nederland

NEDERWEERT-EIND - Dwaal rond in het grootste maisdoolhof van Nederland: het maisdoolhof van IJsboerderij Gommers. Een immense doolhof van meer dan vier hectare, waarin je overal vragen en opdrachten ontdekt over koeien. Het doolhof staat dit jaar namelijk in het teken van de nieuwe mascotte van de ijsboerderij: koe Bella. Als je onderweg de uitkijktoren tegenkomt, klim er dan zeker even op om over het enorme veld te kijken. Oei, gaat het wel lukken om de uitgang te vinden? Want daar wacht een heerlijk ijsje op je. Opent op 18 juli of vrij snel daarna: hou hun site in de gaten voor de juiste datum.

  • Van wanneer tot wanneer de maisdoolhoven precies open zijn hangt af van hoe de mais groeit. Meestal zijn de planten rond half juli hoog genoeg voor een spannend doolhof en worden ze ergens in oktober geoogst;
  • Bekijk alle maisdoolhoven;
  • Er is nog veel meer te doen in de zomervakantie.
Foto 2. Uniek: in het maisdoolhof van Speel-en ijsboerderij De Drentse Koe komen kinderen zuiltjes tegen waar ze muziek en een vraag uit kunnen laten komen. Foto: De Drentse Koe / EyeFoMe
Foto 3. Midden in het maisdoolhof. Best spannend als je niets anders ziet dan hoge maisplanten. Foto: Johan Schoonderwoerd / De Bloemenboerderij

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-15 13:45:14 · Gepubliceerd: 2019-07-29 17:02:06 - 1984