Dwalen door een enorm doolhof van mais

Maisdoolhoven |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Wie vindt de uitgang?

21 juli 2021 Toerisme Landelijk De maisplanten zijn metershoog en iedere liefhebber weet wat dat betekent: de maisdoolhoven zijn weer open! Eindeloos dwalen tussen de heerlijk geurende mais op zoek naar de uitgang, terwijl je niets anders ziet dan stengels en bladeren om je heen. DagjeWeg.NL zet een aantal van de leukste 'boerendoolhoven' door heel Nederland op een rij. Voor een leuk en goedkoop dagje uit met de kinderen.

Foto 1. Vanaf de hoge brug kijken waar je bent en hoe je verder moet... Het is weer tijd voor de maisdoolhoven! Ga bijvoorbeeld op avontuur in het maisdoolhof van de Bloemenboerderij. Foto: De Bloemenboerderij © Johan Schoonderwoerd

Groningen: op stap met de knapzak

SAAXUMHUIZEN - Bij De Bloemenboerderij wordt dwalen door het grote maisdoolhof een echt plattelandsavontuur. Betreed het doolhof met je eigen overlevingspakket in een knapzak en probeer de uitkijktoren te bereiken. Overal kunnen vragen verstopt zitten. Wie ze allemaal vindt en beantwoordt krijgt een Bloemenboerderij Maisdiploma. Spring daarna het maisbad in of ga sportief aan de slag op de klompjesgolfbaan en boerenbowlbaan. Op de site is te zien hoe hoog de mais is. Voor de allerkleinsten is er een apart maisdoolhof: het Kabouterdoolhof.

Friesland: escape doolhof

OUDEGA - Maisdoolhof Veenwijk is een echte belevenis. Hier vind je de uitgang niet zomaar, want dit doolhof is opgezet als een escaperoom. Los de puzzels op en kraak de codes om in het volgende deel te komen en uiteindelijk de uitgang te vinden. Verder is in dit doolhof ook nog een schat verstopt. Onderweg kunnen kinderen lekker spelen met water en van alles ontdekken in de Onderwaterdier-Ontdekhoek. Probeer ook het speeltoestel midden in de mais te vinden! Daar vind je een leuke picknickplek met koffie en thee. Vanwege de waterelementen mogen kinderen zonder zwemdiploma alleen met begeleiding het doolhof in.

Drenthe: speeltuin en ijsjes toe

RUINERWOLD - Het maisdoolhof van Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe is uniek. Terwijl je door dit grote doolhof dwaalt, kom je zuiltjes tegen met een voetpedaal. Kinderen ontdekken al snel dat er een beloning volgt als ze lang genoeg het pedaal in blijven trappen. De zuil gaat dan namelijk aan. Er klinkt een muziekje en dan volgt een vraag over de boerderij. Eenmaal ontsnapt uit het doolhof kunnen de kinderen zich uitleven in de grote binnen- en buitenspeeltuin. Laarzen vergeten is geen probleem, die kun je lenen.

Overijssel: ontdek een mysterie

FLERINGEN - Het Groot Twentsch Maisdoolhof is zo'n zes voetbalvelden groot. Als je hier midden tussen de metershoge maisplanten staat, heb je het gevoel dat je de weg terug nooit meer vindt. Dit is een spannend doolhof met heel wat zijsporen en doodlopende weggetjes waar je heerlijk in kunt verdwalen. Ondertussen kun je de opdrachten van een speurtocht doen. Wie weet ontdek je zo het mysterie van dit doolhof. Daarna smaakt een drankje op het terras uitstekend. Tip: pluk een mooie bos bloemen in de pluktuin naast het doolhof.

Gelderland: spelen in de natuur

AMMERZODEN - Bij Natuurspeelpark Hoppies verdwaal je makkelijk op de kleine paadjes in het maisdoolhof, waar de mais dicht om je heen groeit. Soms krijg je op een breed pad weer overzicht en kun je kiezen voor de uitgang of het volgende spannende weggetje. Dit doolhof een echt labyrint, met een aparte in- en uitgang. Na afloop is het heerlijk spelen in de natuurspeeltuin van Hoppies. Bouw met materialen uit de natuur, laat je voeten tintelen op het blotevoetenpad of spring het water in om een vlot in elkaar te zetten. Bel wel even van tevoren of het maisdoolhof echt open is.

Utrecht: bij de kalfjes

DE MEERN - Hoe goed is jouw richtingsgevoel? Je komt erachter als je Boerendoolhof Waaise Weelde binnenstapt. Terwijl je zoekt naar de uitgang kun je vragen beantwoorden en daarmee de code van de kluis ontdekken. Gelukt? Dan wacht in de kluis een verrassing. Leuk om daarna op de boerderij rond te kijken en de kalfjes te aaien. Wie weet mag je meehelpen ze melk te geven! Eet een ijsje op de picknickweide, neem een duik in het maisbad, leef je uit op het springkussen met rodeostier en klieder jezelf nat bij het waterspel. Neem ook verse melk mee uit de melktap. Mmmm, net als vroeger.

Limburg: grootste maisdoolhof van Nederland

NEDERWEERT-EIND - Dwaal rond in het grootste maisdoolhof van Nederland: het maisdoolhof van IJsboerderij Gommers. Een immense doolhof van meer dan vier hectare, waarin je overal vragen en opdrachten ontdekt over het thema van dit jaar: trouwen. Maar ook over mais, want mais is echt niet alleen voor koeien! Speel onderweg in de hooiberg en probeer zeker de uitkijktoren te vinden, om even over het enorme veld te kijken. Oei, gaat het wel lukken om de uitgang te vinden? Want daar krijg je een leuk doosje vol cadeautjes, waaronder een knuffeltje en een bon voor een ijsje op het terras van de ijsboerderij.

Noord-Brabant: puzzeltocht

BOXTEL - Daar sta je dan, in een wei vol koeien met voor je een enorm maisveld. Wie hier naar binnen stapt ontdekt al snel dat de uitgang niet makkelijk te vinden is. Wat een boel paadjes en gangetjes! Gelukkig is er een uitkijktoren om even te kijken waar je precies zit. Als je hem kunt vinden natuurlijk. Het maisdoolhof van boerderij 't Dommeltje is extra spannend, omdat er een opdracht in zit verwerkt. Vinden jullie alle stukjes van de puzzel? Na afloop kunnen de kinderen op bezoek bij de dieren en zich uitleven op het springkussen en de trampoline, en in de stroberg. Leuk: je kunt hier frietjes uit een klomp eten.

Zuid-Holland: op poldersafari

OOSTVOORNE - Vanuit de lucht kun je goed zien hoe de paadjes lopen door het maisdoolhof van Pluktuin Oostvoorne. Op de grond blijkt het lastiger om te ontdekken hoe dit doolhof in elkaar zit. Een spannende plek voor een heuse poldersafari, vol opdrachten waarmee je je eigen polderpas kunt halen. En daarna bloemen plukken in de pluktuin! Je hebt keus uit meer dan honderd soorten, dus dat zit wel snor voor die bos. Of koop een potje honing van de bijen die in de tuin rondzoemen.

Ook leuk in Zuid-Holland: Farm Safari Het Lansingerland. Tijdens deze avontuurlijke tocht over de boerderij, door de weilanden, over slootjes en zelfs naar een eilandje kom je ook door een enorm maisveld waar je enkele leuke opdrachten over krijgt.

  • Van wanneer tot wanneer de maisdoolhoven precies open zijn hangt af van hoe de mais groeit. Meestal zijn de planten rond half juli hoog genoeg voor een spannend doolhof en worden ze ergens in oktober geoogst;
  • Bekijk alle maisdoolhoven;
  • Er is nog veel meer te doen in de zomervakantie.
Foto 2. Uniek: in het maisdoolhof van Speel-en ijsboerderij De Drentse Koe komen kinderen zuiltjes tegen waar ze muziek en een vraag uit kunnen laten komen. Foto: De Drentse Koe © EyeFoMe
Foto 3. Midden in het maisdoolhof. Best spannend als je niets anders ziet dan hoge maisplanten. Foto: De Bloemenboerderij © Johan Schoonderwoerd
Foto 4. Bij Maisdoolhof Veenwijk kunnen kinderen lekker spelen met water en van alles ontdekken in de Onderwaterdier-Ontdekhoek. Foto: Maisdoolhof Veenwijk © Esther Koopman Pluister

Laatst gewijzigd: 2021-07-21 16:50:40 · Gepubliceerd: 2019-07-29 17:02:06 - 2354