1

Brabants genieten tijdens een dagje Bergen op Zoom

Ga lekker shoppen of plof neer op het strand

Te doen in Bergen op Zoom Reportage door
Foto 1. Een goed begin van een trip door Bergen op Zoom: de Grote Markt met overal terrasjes. Op de achtergrond de Sint Gertrudiskerk met toren De Pepermolen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

20 augustus 2020 bijgewerkt: 15 januari 2021 Toerisme Bergen op Zoom, Noord-Brabant De meeuwen roepen, de lucht ruikt naar de zee en je bent omringd door pittoreske geveltjes. Bergen op Zoom blijkt een perfecte plek voor een dagje weg. Of het nu de leuke winkeltjes zijn, de historische monumenten of de boulevard met strand en gezellige eettentjes: hier kun je Brabants genieten. Wat mag je niet overslaan tijdens een dagje uit in Bergen op Zoom? DagjeWeg.NL zocht het voor je uit!

Terrasje pikken op de Grote Markt

Begin je dag meteen goed op de Grote Markt, waar je de horeca - en terrasjes - voor het uitzoeken hebt. Even genieten van een goede kop koffie en proeven waarom het Brabants worstenbroodje door UNESCO op de lijst van immaterieel erfgoed is gezet. Ondertussen heb je uitzicht op prachtige historische gebouwen en het mooie middeleeuwse stadhuis. Nieuwsgierig naar wat er achter de rood-witte luiken van het stadhuis verborgen zit? Geen probleem, want 's middags kun je binnen een kijkje nemen en zelfs mee met een rondleiding.

Naast het stadhuis staat hotel De Draak, het oudste hotel van Nederland. Het is gebouwd in 1397 en overleefde meerdere branden. Onderin vind je restaurant Hemingway. Hier eet je in stijl in een bijzonder monument.

Klimmen op De Peperbus

Een ander opvallend monument op de Grote Markt is de Sint Gertrudiskerk. Indrukwekkend van buiten, heel mooi van binnen en zeker een bezoekje waard. Neem de tijd om rond te kijken, want er staan grafmonumenten van zes meter hoog en veel kunstwerken uit kerken die ondertussen gesloten zijn. Waar vind je nog meer een kerk met vier orgels en meerdere biechtstoelen?

Beklim zeker ook de toren, door de Bergenaren liefdevol De Peperbus genoemd. Het is even doorbijten op de 183 treden, maar dan heb je ook een fantastisch uitzicht over de stad. Je ziet zelfs de meeuwen onder je vliegen.

Shoppen achter historische geveltjes

In Bergen op Zoom is het heerlijk slenteren door de pittoreske straatjes. De ene historische gevel is nog mooier dan de andere. Hou je portemonnee bij de hand, want achter die geveltjes nestelen veel leuke winkeltjes. Kleding, hebbedingetjes, hippe meubels, boeken, overal ontdek je weer iets nieuws.

Tip: in de Fortuinstraat vind je een aantal unieke winkels vlak bij elkaar. In de sfeervolle boekenwinkel Quist kunnen liefhebbers helemaal opgaan in de vele boeken. Aan de overkant vind je volop tweedehands merkkleding, schoenen en accessoires bij Secondbuy. En bij hun buren De Gulden Cop liggen allemaal bijzondere cadeautjes, kaarten en hebbedingetjes.

Ronddwalen in Het Markiezenhof

Aan een van de historische straatjes ligt een waar paleis: Het Markiezenhof. Terwijl je je weg zoekt door een wirwar van gangen en vertrekken kom je langs een enorm schaakspel, door prachtige kamers in de stijl van vroeger en langs tijdelijke tentoonstellingen. Maquettes, afbeeldingen en video's vertellen de geschiedenis van Bergen op Zoom. Daartussen ook plotseling opklinkende stemmen uit voorwerpen en hoeden. Zelfs het masker van een beul begint aan een verhaal zodra je er langsloopt.

Intrigerend zijn de schatkisten die overal staan. Toch even neuzen... Er blijken allemaal verschillende opdrachten in te liggen voor een kinderspeurtocht. De tweede verdieping van het paleis gaat over jaarmarkten en kermissen. Met een druk op de knopjes kun je de miniatuur attracties vrolijk laten ronddraaien, begeleid door de deuntjes van een oer-Hollands draaiorgel. Na afloop is het museumcafé met terras in de Franse tuin een heerlijke plek om even bij te komen van alle indrukken.

Verhalen luisteren in de Gevangenpoort

Het oudste monument van Bergen op Zoom is De Gevangenpoort, de enige stadspoort die Bergen op Zoom nog heeft. Je kunt naar binnen via twee steile trappen. De tweede trap eindigt op het laatste stukje van de stadsmuur dat nog bestaat. Kijk eerst even naar rechts voor je verder gaat. Daar zie je een levensgroot schilderij waarop de muur verder lijkt door te lopen. Zo krijg je even een idee van hoe het er ooit uit moet hebben gezien.

Binnen waan je je in de middeleeuwen, want alles is nog net als toen. Via een wenteltrap die nog steiler is dan de vorige trappen kom je bij de overige ruimtes, waar ooit de gevangenen vastzaten. Gelukkig hangt er een touw als trapleuning. Kun je je stiekem een beetje naar boven trekken. Tip: bekijk de Gevangenpoort met een van de aanwezige gidsen. Zij wijzen je op wat je je zelf makkelijk over het hoofd ziet en weten de geschiedenis van de toren tot leven te brengen met hun verhalen.

Luieren op het strand

Genoeg van winkelen en monumenten? Ga dan lekker naar het strand van Bergen op Zoom! Ja, deze stad heeft echt een eigen strand, aan het grote recreatiemeer De Binnenschelde. Dit is een van de meren die ontstonden na de aanleg van een aantal dammen in de Oosterschelde. Een heerlijke plek om te luieren in het zand, terwijl de zwanen voor je neus zwemmen. Of ga zelf het water in. Kanoën en windsurfen kan hier ook.

Het grote gebouw dat het strand in tweeën snijdt is zwembad De Schelp, waar je kunt zwemmen als het water buiten te koud is. Je komt bij het strand en de boulevard via een het grote stadspark 'Kiek in de pot', een wandeling van ongeveer een kwartier tot twintig minuten. Te ver? Luier dan bij mooi weer lekker op het gras van het stadspark.

Foto 2. De Lievevrouwestraat met op het eind De Gevangenpoort. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 3. Het centrum van Bergen op Zoom barst van de pittoreske straatjes. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 4. Twee monumenten op de Grote Markt: rechts het stadhuis en links het oudste hotel van Nederland, De Draak. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 5. De Franse tuin van Het Markiezenhof. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 6. Een van mooie de stijlkamers in Het Markiezenhof. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 7. Een kijkje in De Gertrudiskerk. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 8. Terrasje op het strand van Bergen op Zoom. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 9. Overal in het centrum kom je leuke winkeltjes tegen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 11:05:11 · Gepubliceerd: 20 augustus 2020 - 10837