Bon voyage! Reis mee met de barones

Bezoek Kasteel de Haar |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Op vakantie met de adel uit de 19e eeuw

3 september 2019 Geschiedenis Haarzuilens, Utrecht Vliegen naar Thailand, een weekje snorkelen in de Rode Zee. Tegenwoordig is zo'n vakantie best gewoon voor veel Nederlanders. Hoe anders was dat aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Toen was reizen voor je plezier slechts weggelegd voor de allerrijksten. Reis mee met de steenrijke baron en barones Van Zuylen in Bon Voyage: The golden age of travel. Met luxe reiskoffers en een leger aan brave bedienden trokken zij de wereld over. Tot 15 december is deze expositie te zien in Kasteel De Haar in Haarzuilens.

Foto 1. Selfie in Egypte voor de piramides. Foto: Kasteel De Haar.

Op een kameel naar Egypte

Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar en zijn vrouw Hélène de Rothschild waren fervente reizigers. Meerdere keren per jaar trokken ze er op uit. Bijvoorbeeld naar de kuuroorden van de Franse Alpen of op een kameel naar Egypte om daar de piramides te bewonderen. Het stel kon zich deze reizen veroorloven, omdat Hélène stamde uit een rijke bankiersfamilie. Samen bezaten ze diverse panden, waaronder Kasteel de Haar. Het stel leefde in een tijd waarin veel veranderde. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen er snelle oceaanstomers. Ineens voer je in drie weken naar Amerika. Ongekend! De met gas gevulde zeppelin liet de mens vliegen en ook het spoor breidde zich snel uit. Het maakte een enorme reishonger los bij Étienne en Hélène.

Ik ga op reis en neem mee

Trokken de baron en barones met een rugzak de wereld over? Nou, nee. Wat namen ze allemaal mee? Zoveel dat kinderen bij deze tentoonstelling de speurtocht 'Ik ga op reis en neem mee...' mogen spelen. Volg het spoor van Étienne en Hélène en maak een wereldreis waarbij je de stempels van verschillende landen in je paspoort verzamelt. Ook op reis omringde het bemiddelde echtpaar zich met het luxe comfort van thuis. Een goed voorbeeld zijn de 'reisnecessaires'. Deze luxe kisten waren een soort combinatie van een beautycase en een picknickmand. Ze werden helemaal op maat gemaakt voor de bemiddelde reizigster. Uiteraard hoefde Hélène deze niet zelf te sjouwen. Daarvoor stond een hele stoet aan bedienden klaar.

Intiem inkijkje

De expositie Bon Voyage: The golden age of travel geeft een goed inkijkje in het persoonlijke leven van de baron en barones. Met ansichtkaarten hield het stel een levendige correspondentie in stand met het thuisfront. De kaarten staan vol met anekdotes en gekke verhalen. Zo was het stel dol op nieuwe uitvindingen. Favoriet was de automobiel, en de stoere Hélène was een van de eerste vrouwen met een rijbewijs. De vele foto's tonen met welke mensen het stel allemaal omging. Zo poseren Étienne en Hélène voor de piramides in het gezelschap van de Duitse keizer Wilhelm. Meer zien? Bezoek Bon Voyage in Kasteel de Haar. De expositie is verlengd tot 15 december.

Deze uitjes vind je vast ook leuk!

Foto 2. De baron en barones maken zich klaar voor vertrek. Beeld uit 1920. Foto: Kasteel De Haar.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-09-27 14:18:19 · Gepubliceerd: 2019-08-26 17:57:52 - 951