Mysterieus en meeslepend: Anastasia de musical

Anastasia de musical |  
Nieuws door

Russische pracht en praal in AFAS Circustheater Scheveningen

5 september 2019 Cultuur Scheveningen, Zuid-Holland Koninklijke jurken, decors waar je u tegen zegt en een verhaal dat wel een winters sprookje lijkt maar eigenlijk deels echte geschiedenis is. Anastasia de musical is de nieuwe show die de planken van het AFAS Circustheater Scheveningen mag sieren. Meeslepend, romantisch en met een groot mysterie als hart van het verhaal. Eerder was de musical een monsterhit op Broadway in New York. Het verhaal van Anastasia is gebaseerd op de populaire en gelijknamige animatiefilm uit 1997, die dan weer deels gebaseerd is op de waargebeurde tragedie van de Russische Romanovs.

Foto 1. De musical Anastasia vertelt het verhaal van weeskind Anya. Ze ontdekt dat ze misschien de dochter van de vermoorde Romanovs is. Maar ís dat echt zo? Foto: Stage Entertainment, ANASTASIA Broadway © Matthew Murphy.

Verhaal van Anastasia de musical

De musical Anastasia vertelt het verhaal van weesmeisje Anya (gespeeld door Tessa Sunniva van Tol). Ze herinnert zich niets van waar ze vandaan komt en wie ze is. Het enige wat ze bezit is een muziekdoosje van vroeger. Dan ontdekt ze op een dag dat ze sprekend lijkt op groothertogin Anastasia Romanov. Zou ze de verloren dochter van de vermoorde Russische tsaar Nicolaas zijn...? Anya gaat op onderzoek uit, maar komt er al snel achter dat ze eigenlijk niemand kan vertrouwen omdat iedereen iets van haar wil. Haar zoektocht brengt haar door het Europa van vroeger, van de pracht en praal van het Russische Keizerrijk tot de swingende jaren twintig in Parijs. En dat allemaal terwijl ze voor het eerst verliefd wordt (op Dmitri, gespeeld door Milan van Waardenburg) en ondertussen door de wrede Sovjet officier Gleb (gespeeld door musical-hunk René van Kooten) wordt opgejaagd. Is Anya nou écht de beroemde Anastasia Romanov of niet?

Cast Anastasia de musical

  • Anya - Tessa Sunniva van Tol
  • Dmitri - Milan van Waardenburg
  • Gleb - René van Kooten
  • Lily - Ellen Evers
  • Vlad - Ad Knippels
  • Keizerin-moeder Maria Fjodorovna - Gerrie van der Klei

Niet zo romantisch: de echte Romanovs

Het échte verhaal van de Romanovs is iets minder rooskleurig. Nicolaas II Romanov was de laatste tsaar van Rusland. De Romanov-familie had het zo'n driehonderd jaar voor het zeggen in Rusland. Nicolaas II en Alexandra zouden als laatste tsarenpaar het land regeren. Wat begon als romantiek, eindigde in tragedie. Nicolaas en Alexandra waren stapelverliefd en leefden daardoor met hun gezin een beetje in een bubbel. Buiten de paleismuren brak de Russische Revolutie los, wat eindigde in de dramatische ondergang van de Romanov-dynastie. Een kantelpunt in de Russische geschiedenis. De Romanovs werden verbannen, gevangengezet en uiteindelijk in 1918 doodgeschoten - het hele gezin, inclusief de vijf kinderen. Eén van die kinderen was dochter Anastasia. De lichamen van de familie bleven lange tijd spoorloos, waardoor wilde verhalen en mysterieuze theorieën ontstonden. Verschillende mensen beweerden één van de Romanovs te zijn.

Ook interessant

Foto 2. De musical was in New York op Broadway een groot succes. Foto: Stage Entertainment, ANASTASIA Broadway © Matthew Murphy.
Foto 3. De cast van de Nederlandse uitvoering van de musical Anastasia. Foto: Stage Entertainment © Roy Beusker.

Laatst gewijzigd: 2021-05-03 16:46:53 · Gepubliceerd: 2019-09-04 14:14:56 - 1748