1

Pluk de vruchten van de Fruitplukdagen

Zes boomgaarden waar je appels mag plukken

Appelplukdag in Dodewaard Nieuws door
Foto 1. Pluk samen genoeg appels voor taart of appelsap. Foto: Nederlandse Fruittelers Organisatie © Laura Pouwer.

archief oud artikel 12 september 2019 Natuur Landelijk Een kilo appels voor een euro? Dat kan deze maand. Je haalt ze direct bij de boer en je hebt er ook nog eens hard voor gewerkt! Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen mag je in boomgaarden door het hele land je eigen fruit plukken. Na het werk mag je proeven, shoppen in een landwinkel of je vermaken tijdens een van de vele activiteiten: van een rondleiding door het fruitkoelhuis tot de Stoofpeerexpress. Wij zetten de vijf meest fruitige uitjes tijdens de Plukdagen voor je op een rij.

Fruitbedrijf Vilier

DODEWAARD - Wanneer je aan Nederlands fruit denkt, dan kom je al snel uit in de Betuwe. Niet voor niets heeft deze streek de bijnaam 'Fruittuin van Nederland'. Tijdens de Landelijke Plukdagen hoef je in de Betuwe niet ver te rijden om een teler te vinden die meedoet. Bij Fruitbedrijf Vilier mag je op zondag 21 september zelf je appels plukken én meenemen voor een euro per kilo. De boerderijwinkel heeft nog meer lekkers zoals honing, chutney's, pompoenen en sap van eigen oogst. Voor de kinderen is er die dag ook een springkussen.

De Olmenhorst

LISSERBROEK - Een andere echte Hollandse fruitstreek is het gebied ten noorden van Leiden. Op het Landgoed Olmenhorst in Lisserbroek mag je op woensdagmiddagen en in de weekenden tussen 14 september en 27 oktober zelf appels en peren plukken. Uitpuffen na de pluk? Dat kan in De Fruitloods, vroeger een opslag en sorteercentrum voor fruit, maar tegenwoordig een plek voor een kopje koffie, high tea of lunch. Vergeet er niet de beroemde Olmenhorst Jam te proeven! Tijdens de pluk zijn ook de Tent en de Voortent open met een groot terras, een echt frietkot en een speeltuin. Aai ook even de pony's die hier staan. Toegang is gratis. Alleen als je met de auto komt, betaal je € 3 parkeerkosten.

Philips Fruittuin

EINDHOVEN - Je hoeft niet altijd ver de stad uit om fruit te kunnen plukken. Neem de Philips Fruittuin in Eindhoven. Deze boomgaard werd ooit gesticht door Anton Philips, als een werkverschaffingsproject voor werkloze arbeiders. Tegenwoordig ligt de tuin nog altijd in het groen, maar ook op fietsafstand van de Eindhovense binnenstad. De Philipstuin is deze maand twee dagen open voor de fruitpluk: op zondag 14 september en op woensdag 18 september. Ook in Eindhoven kun je na de pluk je trek snel stillen. Er is een pannenkoekenrestaurant en een landwinkel met streekproducten. Ook leuk: Trefpunt Pit, een opvallend gebouw midden in de boomgaard, is te boeken als vergaderruimte. Ook vertrekken vanaf hier meerdere wandel- en fietsroutes door natuurgebied Het Groene Woud.

Plattelandswinkel De Achterdijk

BUNNIK - Wanneer je wil weten hoe je appels het beste kunt bewaren, dan moet je tijdens de Fruitigste Appelplukdag naar Plattelandswinkel De Achterdijk in Bunnik. Daar kun je op 21 september een rondleiding volgen door een koelhuis. Na afloop mag je jouw "fruitigste selfie" maken! Verder rijdt er een fruittrein en de kinderen mogen stuiteren op de trampolines. Liever je eigen taart bakken? Dan kan! Per gezin geeft De Achterdijk ook nog eens een boek met receptideeën mee (zo lang de voorraad strekt). Ook hier geldt: wie appels en peren meeplukt mag voor slechts een euro een kilo appels meenemen.

Cadsand Fruit Zaamslag

TERNEUZEN - De herfst is een mooie tijd om weer eens stoofpeertjes te eten en wat is er mooier dan die zelf te plukken? Het kan op 21 en 28 september tijdens de Zelfplukdagen in Zeeuws-Vlaanderen. Bij Cadsand Fruit Zaamslag hangen beroemde perenrassen als St. Remy en Goede Wildeman gewoon aan de bomen. Maak daarna een ritje door fruitgaarden in de Stoofpeerexpress of geniet op het terras van een verse appelsap uit eigen boomgaard of een heerlijke punt appelkruimelcake.


Alvast bekijken hoe zo'n Fruitplukdag in zijn werk gaat? Britt en Lynn – de Fruitigste Meisjes – namen alvast een kijkje voor je!

Vink Fruitboerderij

KRAGGENBURG - De pluktuin van Vink Fruitboerderij in de Noordoostpolder is geopend van eind augustus tot eind oktober, maar in het weekend van 14 en 15 september is er een speciaal Fruitplukweekend met extra activiteiten. Ontdek hoe de huisgemaakte jam wordt gemaakt, leer over het kweken van fruit en zie hoe een imker honing slingert. Kinderen mogen zelf plukken of stuiteren op het springkussen. Verder kun je dit weekend struinen langs een versmarkt met gezonde en lokale producten.

Er doen 26 fruitgaarden mee aan de Landelijke Fruitplukdagen. Zoek op de website van de Landelijke Fruitplukdagen naar een boomgaard bij jou in de buurt;

Ook leuk: Top 5 tuinen voor een dagje uit;

Bekijk meer tuinen en dagjes uit in de natuur.
Foto 2. Ook kinderen mogen meeplukken tijdens de Landelijke Fruitplukdagen. Foto: Nederlandse Fruittelers Organisatie © Michiel Hamstra.
Foto 3. Een appeltje voor de dorst! Foto: Nederlandse Fruittelers Organisatie © Marijke van Ossenbruggen.

Laatst gewijzigd: 2019-10-15 17:04:37 · Gepubliceerd: 12 september 2019 - 4217