75e herdenking Airborne Luchtlandingen

Zie de parachutisten landen op de Ginkelse Heide

Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide Nieuws door
Foto 1. De spectaculaire dropping van 11 Luchtmobiele Brigade vormt een vast onderdeel van de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide. Foto: © 11 Luchtmobiele Brigade.

archief oud artikel 16 september 2019 Geschiedenis Ede, Gelderland Met een riskante luchtlanding hoopten de geallieerde legers in september 1944 snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 2200 parachutisten landden in vijandelijk gebied, op de Ginkelse Heide bij Ede. Precies 75 jaar later, op 21 september 2019, worden luchtlandingen van de Airborne-divisie herdacht. Opnieuw komen er parachutisten in 'mass drops' uit de lucht vallen. Tijdens een kranslegging bij het Airborne Monument wordt stil gestaan bij de mannen die sneuvelden op de heide.

Kranslegging met veteranen

Het Airborne Monument langs de weg van Ede naar Arnhem herinnert aan de slachtoffers die vielen bij de landing. Om 11:00 uur legt de burgemeester van Ede een krans bij het monument. Bijzonder is dat daar ook enkele veteranen bij zijn. Naast de oud-strijders zijn ook Prinses Beatrix en de Britse kroonprins Charles bij de kranslegging aanwezig. Aansluitend wordt er ook nog een speciale herdenkingsmunt geslagen, het 'Market Garden Vijfje'. Vanaf deze plek, het Herdenkingsplein, heb je een uitstekend zicht op de dropzone waar de parachutisten landen. Tijdens drie verschillende rondes springen Nederlandse, Britse en Amerikaanse parachutisten uit vliegtuigen, waaronder een oude Dakota. Naast herdenken is er op de Ginkelse Heide ook ruimte om de vrede te vieren. Onder het motto 'Keep them rolling' worden oude tanks en jeeps nog eens mooi opgepoetst voor een rondje waarbij jong en oud mee mogen rijden en de vroegste vogels kunnen vanaf 8:00 uur al aanschuiven voor een traditioneel Engels ontbijt met eieren, toast en spek.

Een riskante operatie

Tijdens de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide krijg je een heel actieve geschiedenisles. De luchtlandingen op de Ginkelse Heide waren een onderdeel van Operatie Market Garden. De geallieerde legers kwamen vanuit het zuiden en zochten naar een manier om snel de bruggen over de grote rivieren over te steken. De Britse en Poolse para's die bij Ede waren geland, moesten de bruggen bij Arnhem veroveren terwijl het Amerikaanse leger oprukte. Het lukte de bruggen te veroveren, maar de Britten wisten ze niet vast te houden. De gewaagde operatie, bedacht door de Engelse generaal Montgomery, mislukte en de oorlog in Nederland duurde nog acht maanden langer, tot mei 1945.

Ginkelse Heide Experience

Hoe was het om soldaat te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? In de Ginkelse Heide Experience, op loopafstand van het Airborne Monument, krijgen kinderen een antwoord op die vraag. De 11 Luchtmobiele Brigade speelt slagen uit het verleden na, zodat het echt duidelijk wordt hoe grimmig de wereld er uit zag in 1944. Was je zelf een goede soldaat geweest? Beklim de hindernisbaan en je weet het. Doe je liever iets rustigs? Dat kan in een van de workshops. Stel je voor hoe het leven in bezet Nederland was en schrijf een oorlogsbrief of maak een vrijheidsbloem met een 3D-pen. Er is ook veel muziek waarbij vooral de 'fife-and-drum'-bands gekleed in Schotse kilts opvallen. Met het indringende geluid van hun doedelzakken en trommels hoor je ze al van ver.

Met het ov naar de Ginkelse Heide

De organisatie verzoekt bezoekers vooral op de fiets te komen, maar er rijden op 21 september ook gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide. De bussen vertrekken vanaf twee haltes bij treinstation Ede-Wageningen: een aan de noord- en een aan de zuidzijde van het station. De bussen stoppen langs de N224. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer 500 meter lopen naar het Airborne Monument op de Ginkelse Heide.

Airborne in the City

De luchtlanding op de Ginkelse Heide was ingezet met het doel om de Rijnbruggen bij Arnhem te heroveren op de Duitsers. Tijdens het herdenkingsevenement Airborne in the City staat Arnhem stil bij de heftige gevechten in de stad. 's Middags is er op het Gele Rijdersplein het gratis toegankelijke programma BELEEF HET VERHAAL waarin de oorlog centraal staat. Luister uit de eerste hand naar mensen die de gevechten als kind beleefden. Vanaf 21:00 uur volgt het (reeds uitverkochte) muziekprogramma BESEF DE VRIJHEID met optreden van Waylon, Boudewijn de Jong en Patrick Verheij.

Foto 2. Bij het Airborne Monument worden de gesneuvelde soldaten herdacht. Foto: © 11 Luchtmobiele Brigade.

Laatst gewijzigd: 2019-10-15 17:06:42 · Gepubliceerd: 2019-09-16 11:38:59 - 853