Hoe is het om te leven op Mars? Ontdek het in Kunsthal KAdE

Expo One Way Ticket to Mars neemt je mee op ruimtereis

Expo One Way Ticket to Mars Nieuws door
Foto 1. Angelo Vermeulen, HI-SEAS Mission I, 2013. Foto: Kunsthal KAdE.

archief oud artikel 20 september 2019 Toerisme Amersfoort, Utrecht Ground Control to Major Tom... We gaan naar Mars. Waarschijnlijk niet binnen nu en een aantal jaren, maar wel deze eeuw. En dan? Zouden we daar dan kunnen leven? Hoe zou het dagelijks leven als Marsman of Marsvrouw er eigenlijk uitzien? Kunsthal KAdE zocht het voor je uit. In de familietentoonstelling One Way Ticket to Mars ga je gewapend met een heuse reisgids de ruimtereis aan.

Heimwee in de ruimte

Daar is-ie dan: Mars. Gigantisch, rood en gloeiend zweeft de planeet in een grote donkere zaal, met een diameter van zes meter. Het is een van de kunstwerken die tijdens je ruimtereis door de expo tegenkomt. Dit is een creatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram, gemaakt in opdracht van Kunsthal KAdE. In vier ruimtes ga je op ruimtereis naar Mars en elke ruimte heeft een eigen thema. Het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Want waarom willen we zo graag naar Mars? En wat hebben we nodig voor de reis en voor ons leven daar? Het thema heimwee klinkt misschien gek, maar als je bedenkt dat er op Mars geen zee is, krijg je spontaan heimwee naar een dagje strand. In de expo vertellen verschillende mensen wat ze mee zouden nemen naar Mars. En wat zou je zelf missen? De reisgids die je gratis aan de balie kunt krijgen, staat vol leuke opdrachten en feitjes.

Zo mooi is Mars

In elke zaal zie je kunstwerken die verschillende aspecten van ons heelal en van een leven op Mars belichten. Zo laat 'Timepieces' van Katie Paterson zien hoe laat het op dit moment op Mars en andere plekken in ons sterrenstelsel is. Fun fact: een dag duurt op Mars langer. Maar liefst 24 uur, 37 minuten en 22,663 seconden om precies te zijn. Wetenschapsjournalist Govert Schilling maakte een tijdlijn van unieke NASA foto's, objecten een hoogtepunten uit de ruimtevaartgeschiedenis van Mars. Een ander topstuk is een dot painting van Damien Hirst. De kunst van Hirst is ook écht in de ruimte 'te zien'. In 2003 werd een van zijn dot paintings aan boord van de onbemande Beagle 2 ruimtesonde meegenomen, op een zoektocht van teken van leven op Mars. Lange tijd was er radiostilte en pas in 2015 bleek dat de landing geslaagd was. Als marsmannetjes bestaan, zouden ze volgens Hirst zijn werk geweldig vinden. Oordeel zelf en kom een van zijn dot paintings in Amersfoort bewonderen!

Goed om te weten

  • One Way Ticket to Mars is vanaf 21 september 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in Kunsthal KAdE in Amersfoort;
  • Kinderen tot achttien jaar hebben gratis toegang tot het museum;
  • Leuk: maak in de KAdEStudio een eigen astronautenpak. Wel eentje die Mars proof is, natuurlijk;
  • In weekenden en schoolvakanties staan er geregeld leuke activiteiten en rondleiding op het programma.
Foto 2. Links: Lena Lapschina, Bring Me To The Stars (Zero Gravity), 2019, marker pen on photograph, 101,5 x 74,5, Copyright: © Lena Lapschina. Rechts: Lena Lapschina, Bring Me To The Stars (Rocket Science), 2019, marker pen on photograph, 101,5 x 74,5, Copyright: © Lena Lapschina. Foto: Kunsthal KAdE.
Foto 3. Katie Paterson, Timepieces (Solar system), 2014 , 45 x 45 x 9,5 cm, installation, THE EKARD COLLECTION, © Katie Paterson 2019. Image courtesy the artist and James Cohan, New York. Foto: Kunsthal KAdE.

Laatst gewijzigd: 2019-09-19 09:35:20 · Gepubliceerd: 2019-09-18 14:22:46 - 2204