Hippe hijabs helemaal van deze tijd

Modest Fashion* in Stedelijk Museum Schiedam | Nieuws door

Schiedam heeft primeur met expositie over 'modest fashion'

21 september 2019 Cultuur Schiedam, Zuid-Holland Bedekkende kleding, is dat een vrije keuze of juist een teken van onderdrukking? Dat is een van de vragen die de expositie Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam oproept. Als je denkt dat verhullende kleding saai en uniform is, ga dan naar Schiedam om te zien dat het ook anders kan. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de primeur met een eerste expositie over deze modevorm die tegelijk hypermodern en stokoud is. Welkom in een wereld waar Marokkaanse design opduikt in haute couture en fashionista's zich uitleven met Arabische sieraden en hippe hoofddoeken.

Let op, voorkom verspreiding coronavirus: Houd 2 meter afstand van andere mensen. Verdere tips? Zie richtlijnen van het RIVM.

Foto 1. Meriem Bouderbala, Ava Exuvae, 2019. Foto: © Stedelijk Museum Schiedam.

Een internationaal fenomeen

Bloot, bloter, blootst. Lange tijd leek dat de enige weg voorwaarts voor damesmode. De minirok groeide uit tot hèt teken van de vrouwenemancipatie. Maar wat als je helemaal geen zin hebt om halfnaakt over straat te gaan? Dan is er 'modest fashion'. Deze 'bescheiden mode' is de wijze van kleden die van oudsher gebruikelijk is onder islamitische en christelijke vrouwen. Kleding zit losser om het lijf, bedekt meer huid en stoffen zijn niet doorschijnend. Het Stedelijk Museum Schiedam toont in de expositie Modest Fashion* Een internationaal fenomeen in kunst en mode welke invloed deze mode heeft in onze huidige wereld. Jonge Schiedamse meiden dragen het, modeontwerpers laten zich er door inspireren en beroemde popsterren, van Anouk tot Taylor Swift, spelen ermee. Het is dus een fenomeen dat zich niet beperkt tot jonge moslima's, al bewijst deze expositie wel dat zij zeker tot de smaakmakers behoren. Neem de kleurrijke ontwerpen van Meryem Slimani die haar Marokkaanse moeder inzet als fotomodel. De felle patronen vol met zomerse kleuren maken je instant vrolijk. De foto's van Perrine Philomeen zetten je juist aan het denken. Met haar werk 'Hijab in Transition' laat ze zien dat de verhullende hijab door een ander gebruik van stof en kleur er modieus en bijna futuristisch kan uitzien. De Marokkaans-Nederlandse couturier Said Mahrouf geeft er juist weer een heel andere draai aan. Zijn ontwerpen zijn verhullend, maar tegelijk elegant en supervrouwelijk. Opvallend is ook zijn gebruik van grote sieraden, typisch voor de traditionele Noord-Afrikaanse mode. Niet voor niets werd Mahrouf gevraagd het onderdeel 'mode' op deze expositie te cureren.

Arabische mode: al lang populair

Modest fashion is zeker niet iets marginaals. Miljoenen vrouwen willen zich zo kleden. Er gaat veel geld in om en het heeft lange, historische wortels. De expositie laat daar ook enkele grappige voorbeelden van zien. Al in de vijftiende eeuw was verhullende, Arabische kleding dé hit onder Hollandse vrouwen van stand! Nederlandse handelaren leerden in Noord-Afrika de 'haik' kennen, een lange jurk die het uiterlijk van de vrouw van top tot teen bedekte. De Hollanders namen de gewaden mee naar huis en deden ze cadeau aan hun vrouwen. Het kledingstuk kreeg een nieuwe naam, de 'huik', en een plaats in de Nederlandse klederdracht. Nog tot in de jaren 1930 droegen vrouwen op Texel een huik wanneer ze in de rouw waren. De fotoserie 'Jouw oma, mijn oma' toont foto's van kleding uit grootmoeders tijd. Wat blijkt? De kapjes en omslagdoeken van oma's uit het Marokkaanse Rifgebergte en het Zeeuwse en Zuid-Hollandse platteland hebben opvallend veel met elkaar gemeen. De expositie is samengesteld door Rajae el Mouhandiz die beide werelden goed kent: ze werd geboren in het noorden van Marokko en groeide op in Amsterdam.

Chanel en Karl Lagerfeld

Een andere vroege voorloper én stijlicoon van de modest fashion was Coco Chanel. Als en van de eerste vrouwelijke ontwerpers profileerde ze zich met verve in een wereld die vreemd genoeg toebehoorde aan mannen. Met haar ontwerpen toonde ze aan dat je ook in verhullende kleding supervrouwelijk voor de dag kan komen. Met die geschiedenis in gedachten is het niet zo verrassend dat Chanel in 2015 een lijn presenteerde die geïnspireerd was op de mode van het Marokkaanse platteland. De bezwerende patronen op de lange jurken van Marokkaanse oma's waren plots te zien op de catwalk. Fotomodellen droegen de prints op jasjes en rokken die los om het lichaam hingen. Niemand minder dan Karl Lagerfeld maakte dit ontwerp en het Stedelijk Museum Schiedam geeft hier terecht aandacht aan in Modest Fashion. Verhullende kleding dus altijd een teken van onderdrukking? Niet echt. Modest Fashion* toont vooral hoe vrouwen over de hele wereld hun creativiteit inzetten om ook met verhullende kleding hun eigen, unieke werelden te scheppen.

Maak er een dagje Schiedam van Het Stedelijk Museum Schiedam ligt aan de Hoogstraat, in het hartje van de binnenstad van Schiedam. Schiedam heeft een prachtige binnenstad, op slechts 15 minuten afstand van Rotterdam. Dit is wellicht ook nog leuk om te doen in Schiedam!
  • De meest bijzondere manier om Schiedam te bereiken is over de Nieuwe Maas met een Watertaxi vanuit Rotterdam. In amper zeven minuten vaar je van de Erasmusbrug naar de Maasboulevard in Schiedam. Vanaf daar is het een half uurtje lopen naar het Stedelijk. Je wandelt dan langs de Lange Haven, het water dat Schiedam met de Maas verbindt. Reserveer je plek aan boord op de website van Watertaxi Rotterdam;
  • Schiedam is beroemd om zijn jenever. Het Nationale Jenevermuseum zit op slechts honderd meter van het Stedelijk. Zie hoe deze unieke, Hollandse sterkedrank wordt bereid en proef het verschil tussen een jonge en een oude jenever;
  • In De Ketelfactory komen beeldende kunst en Schiedams jeneververleden samen. Waar vroeger jenever werd gestookt hangt nu moderne kunst van lokale en internationale artiesten;
  • In vroegere eeuwen werd er vanuit de Schiedamse haven ook op haring gevist. Eer het verleden en eet een visje op de markt! Elke vrijdag in de Lange Kerkstraat en omgeving;
Foto 2. Foto links: Meryem Slimani, uit de serie UMI, 2019. Foto rechts: Perrine Philomeen, Hijab in Transition, 2018. Foto's: © Stedelijk Museum Schiedam.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-10-15 16:54:10 · Gepubliceerd: 2019-09-19 11:47:58 - 1005