Bewonder hier de kunstwerken van Van Gogh

Uniek en tijdloos: de creaties van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh   Redactioneel door
Foto 1. Links: Zonnebloemen, Vincent van Gogh, januari 1889. Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Zelfportret met grijze vilthoed, Vincent van Gogh, september-oktober 1887. Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

12 oktober 2019 Cultuur Landelijk Cafés, fietspaden, musea vol kunst geïnspireerd op the man himself, oude woningen en zelfs complete themadorpen. Ons land zit vol uitstapjes die iets met Vincent van Gogh (1853 - 1890) te maken hebben. Met zijn unieke visie en eigen techniek drukte hij z'n stempel op de Nederlandse kunst. Daar merkte hij tijdens zijn leven helaas weinig van, maar tegenwoordig is hij één van de beroemdste kunstenaars ever. Parijs, Londen, New York, Sint-Petersburg, overal ter wereld is zijn kunst te bewonderen. Maar waar in Nederland kun je de kunstwerken van Van Gogh eigenlijk bekijken?

Kröller-Müller Museum in Otterlo

Wat is hier te zien? Betere vraag is misschien: wat niet? Het Kröller-Müller Museum heeft de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld. Je bewondert hier tientallen kunstwerken van zijn hand, waaronder topstukken Caféterras bij nacht, uit 1888, Landschap met korenschelven en opkomende maan uit 1889 en Zelfportret, april - juni 1887 uit 1887. Een van de eerdere versies van De aardappeleters uit 1885 is hier ook te zien. Stillevens, portrettekeningen, landschappen, iconische (zelf)portretten. Het museum heeft een complete Van Gogh vleugel vol kunst van zijn vroege periode tot aan zijn latere werk in Frankrijk. De kunst komt uit de privéverzameling van Helene Müller en Anton Kröller, die aan het begin van de twintigste eeuw begonnen met hun Van Gogh-verzameling.

Van Gogh Museum in Amsterdam

Wat is hier te zien? Het Van Gogh Museum heeft ook een gigantische collectie én de eer om misschien wel het allerberoemdste schilderij van Van Gogh tentoon te stellen. Hier hangt namelijk het iconische Zonnebloemen, uit 1889. Nu een populaire in DIY-schildersets, ansichtkaarten en puzzels. Voor Van Gogh zelf was het destijds een erg persoonlijk kunstwerk. Zonnebloemen stonden voor hem symbool voor zijn dankbaarheid. Hij schilderde meerdere versies voor vrienden, maar nooit op commando. Door alleen tinten geel te gebruiken wilde hij bewijzen dat je met het gebruik van één kleur nog steeds creatief kunt zijn. Ook het stemmige De aardappeleters uit 1885 en het beroemde De slaapkamer uit 1888 zijn hier te zien. Een ander beroemd kunstwerk dat hier hangt is Amandelbloesem uit 1890. Leuk weetje: een zeefdruk van dit schilderij is in veel woonwinkels te krijgen, dus grote kans dat het je bekend voorkomt.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch

Wat is hier te zien? Met Noord-Brabant had Van Gogh een speciale band; het was immers zijn thuisprovincie. Niet zo gek dus dat het Het Noordbrabants Museum ook een aantal Van Goghs in haar vaste collectie heeft. Hier hangen de schilderijen Collse watermolen uit 1884, De tuin van de pastorie te Nuenen uit 1885 en Spittende boerin uit 1885. Allemaal werken die het pittoreske platteland en het zware boerenleven laten zien. In Eindhoven gaf hij in die tijd ook schilderles aan enkele kunstenaars. Hij verhuisde na de dood van zijn vader in 1885 vanuit Nuenen naar Antwerpen en liet veel kunstwerken achter in zijn ouderlijk huis. Deze schilderijen en tekeningen zijn helaas verdwenen toen zijn zus en moeder naar Breda verhuisden in 1886.

Drents Museum in Assen

Wat is hier te zien? In het Drents Museum hangt De Turfschuit, uit 1883. Het is een van de weinige bewaarde werken uit Van Goghs Drentse periode. In dat jaar woonde hij in de provincie en besloot hij definitief om zijn leven aan kunst te wijden. Hij begon met het harde boerenleven vast te leggen, met donkere kleuren en grove figuren. Er wordt gezegd dat hij de Drentse heide soms saai en vervelend vond, maar zich er in de herfst juist door liet inspireren. Van Gogh bleef slechts een paar maanden in Drenthe en pakte daarna de trein naar Nuenen. Toch maakte hij er veel kunstwerken, waarvan zeven bewaard zijn gebleven.

Rijksmuseum in Amsterdam

Wat is hier te zien? In het Rijksmuseum hangen alle grote namen uit de kunstgeschiedenis, dus mag Van Gogh niet ontbreken. In het Amsterdamse museum hangt Zelfportret, uit 1887. In die tijd was er een nieuwe, kleurrijke schilderstijl in Frankrijk op komst. Hij probeerde het op zichzelf uit in plaats van een model in te huren, om geld te besparen. De korte en kleurrijke penseelstreken zijn tegenwoordig typisch Van Gogh. Ook is er in het Rijksmuseum een vroege schets op papier te zien van De aardappeleters uit 1885.

Meer Hollandse meesters

Foto 2. Een ode aan Van Gogh in het Drents Museum. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-01-14 09:14:09 · Gepubliceerd: 2019-10-09 16:02:24 - 1873