1

Sluip na sluitingstijd een Haarlems museum in

Ga in het donker naar de Museumnacht Kids

Museumnacht Kids Haarlem   Nieuws door
Foto 1. Ontdek Haarlemse musea terwijl het buiten donker is! Foto: © Museumnacht Kids Haarlem.

archief oud artikel 16 oktober 2019 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het is geweldig om een museum in het donker te ontdekken en kinderen mogen dat nu ook. Na een eerdere kindermuseumnacht in Den Haag, is het nu de beurt aan Haarlem. Op vrijdag 19 oktober is de eerste editie van de Museumnacht Kids Haarlem. Ga op avontuur in elf musea in de Haarlemse binnenstad. Bouw een kunstwerk, ontmoet skelet Cornelis of breng een brilslang tot leven! Dit kun je allemaal beleven tijdens de Museumnacht Kids in Haarlem.

Maak een levende brilslang

In het Teylers Museum komen tijdens de Museumnacht Kids dingen tot leven. Doe mee aan de workshop 'Brilslang op wieltjes' en leer hoe je dit dier tot leven wekt. Bezoek ook het Blitslab. Waarschuwing vooraf: de vonken vliegen er vanaf! Wanneer je liever creatief bent met stift en kleurpotlood, dan komt dat goed uit. Teken mee aan de langste roltekening. Lekker spannend: de zaklamprondleiding door het museum. De lichten zijn uit, wat ontdek jij allemaal in het schemerlicht?

Kijk naar Kenau in het Museum Haarlem

Ken je Kenau al? Dat was een dappere dame uit de Haarlemse geschiedenis. Ze vocht tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Ontmoet haar in het Museum Haarlem. Daar draait een film die gemaakt is voor én door kinderen. Doe de speurtocht in het museum en leer over Haarlemse chocola, Haarlemmerolie en de eerste Nederlandse trein. In de workshop 'Fantasie op papier' mag je daarna de raarste dingen bedenken, zo lang het maar creatief is. Daarna kun je chillen in het Voorleestheater en luisteren naar mooi verhalen.

Ontmoet een skelet in het Archeologisch Museum

Ontmoet Cornelis, een van de oudste inwoners van Haarlem. Verwacht alleen niet dat hij terugpraat, want Cornelis is een skelet. Hij ging zo'n achthonderd jaar geleden dood en zijn botten liggen nu in het Archeologisch Museum Haarlem. Tijdens de Museumnacht Kids kun je luisteren naar verhalen uit de middeleeuwen, de tijd van Cornelis. Verder kun je tijdens de Museumnacht Kids in het Archeologisch Museum jouw eigen tegel beschilderen. Teken een eigen fantasiedier en laat je inspireren door de dierentegels uit het museum.

Hoor vieze verhalen bij Frans Hals

Hield Frans Hals van dansen? Wie weet! In het Frans Hals Museum kun je tijdens de Museumnacht Kids 'discodippen', dat is dansen en schilderen ineen. Volg de speurtocht door het museum met Sjaak Suppoost. Je mag je ook verkleden als iemand uit de tijd van Frans Hals. Dan kun je jezelf meteen laten portretteren door Philip en Jesse, de twee huistekenaars van het museum. Zin iets spannends? Als je ouder dan tien jaar bent mag je mee op de 'Vieze, vuile verteltour', want de tijdgenoten van Frans Hals waren geen lieverdjes. Verder mâet je nog wel even proeven van de speciale toverdrank die je zelf mag brouwen.

Vind de bom in het ABC Architectuurcentrum

Er ligt een bom in het ABC Architectuurcentrum en die staat op het punt van ontploffen! Zet je speurneus op en zoek in het museum naar de bom, zodat je hem op tijd onschadelijk kan maken. Dat is niet het enige gevaar. Bij de watertafel dreigt een overstroming. Alleen kinderen die het hoofd koel weten te houden krijgen geen natte voeten. Tot slot moet je de kluis kraken. Krijg jij hem open? Voor iedereen die Haarlem goed kent, is het een makkie.

Voel je een kunstenaar in 37PK

Supergaaf als je zelf iets kan bouwen dat daarna meteen tentoongesteld kan worden in een museum. Tijdens de Musuemnacht Kids kan het bij kunstcentrum 37PK. Wordt kunstenaar voor één avond en werk samen met andere bezoekers aan een megagroot kunstwerk. Wanneer je niet meer weet hoe je verder moet, loop je gewoon door het museum. Doe tijdens de 'speed tour' inspiratie op bij een van de kunstwerken die al te zien is in 37PK. Tot slot, mag je een echte kunstenaar alle vragen stellen die in je hoofd op komen. Dat kan tijdens het programma-onderdeel 'Vraag het de kunstenaar!'.

Goed om te weten

  • Tickets kosten € 7,50 en zijn te koop via de website van Museumnacht Kids. Snelle beslissers betalen € 5,00;
  • Op de nacht zelf kun je ze aan de deur kopen bij het Teylers Museum, Museum Haarlem en De Wereld van Jansje. Zolang de voorraad strekt!
  • Let op! De Museumkaart is niet geldig tijdens de Museumnacht Kids;
  • De Nacht begint om 17:00 uur met een flitsende opening in de Sint-Bavokerk;
  • Dans tot 22:00 uur door in de kinderdisco! De Museumnacht Afterparty is in het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40;
  • Dit kun je ook nog doen tijdens een dagje uit in Haarlem.
Foto 2. Ontmoet middeleeuwer Cornelis in het Archeologisch Museum Haarlem. Foto: Wiebrig Krakau.

Laatst gewijzigd: 2019-10-18 13:33:08 · Gepubliceerd: 2019-10-11 12:05:37 - 492