Bezoek de leukste kindermusea van Amsterdam

Kindermusea in Amsterdam |  
Redactioneel door
Foto 1. Doe proefjes in NEMO! Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan.

Alles aanraken en onderzoeken is verplicht

30 oktober 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Musea stoffig en saai? Dat is al lang niet meer zo en zeker niet in Amsterdam. Stap in de trein of auto, want er zijn zoveel goede musea in de hoofdstad. Ze hebben allemaal een geweldig programma voor kinderen. We zetten vijf kindvriendelijke musea in Amsterdam op een rij.

Ontdek kleine kriebelbeestjes in Micropia

Micropia is het enige museum op de wereld dat is gewijd aan microben. Deze micro-organismen leven overal. Zo zitten er al zo'n honderdduizend miljard op je lichaam. Kruip achter de microscoop en zie of je ze onder de lens kan ontdekken. Bekijk ook de 'beroemde-handenwand' met de handafdrukken van onder meer de koningin en de burgemeester van Amsterdam. Ook zij hebben microben op hun handen! Micropia wordt aanbevolen voor kinderen vanaf acht jaar. Ook goed om te weten: het museum zit naast Artis.

Ontmoet de wereld in het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum Junior was het eerste kindermuseum van Nederland en mag dus niet in dit lijstje ontbreken. Ontmoet de wereld in een deel van het museum waar je zelf veel mag aanraken en onderzoeken. Tot 2023 kunnen kinderen hier Suriname ontdekken in de kinderexpo Sabi Suriname. Doe boodschappen in een echte toko, vaar met een pratende boot dwars door het Surinaamse oerwoud of luister naar verhalen van vroeger in de Tori Oso.

Bak koekjes in het Joods Historisch

Het JHM Kindermuseum zit naast het Joods Historisch Museum en helpt kinderen in contact komen met de Joodse cultuur. Ga op bezoek in het huis van de familie Hollander en zie hoe het Joodse geloof doorwerkt in woonkamer, keuken en werkkamer. Bak Joodse lekkernijen als de challe en matze in de koosjere keuken of leer het Hebreeuwse alfabet met een Joods leesplankje. In de muziekkamer kun je zien welke muziekinstrumenten er worden gebruikt in het jodendom. Het Kindermuseum zit in een voormalige synagoge, de Obbene Sjoel.

Doe duizend proefjes in NEMO

NEMO is een geweldig kindermuseum en een prachtige plek om kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van de wetenschap. Leer spelenderwijs over zwaartekracht in de megagrote kettingreactie-knikkerbaan of zet je haren overeind met een statisch geladen bol. Er is zoveel te doen in NEMO dat er voor ieder kind wel iets leuks is. Zelf een witte jas aantrekken en proefjes doen kan natuurlijk ook. Maak gekke foto's voor de groene wand of voel hoe het is om op een zeepbel te staan.

Allemaal aan boord in Het Scheepvaartmuseum

Schuitje varen, theetje drinken. Het kan in het Scheepvaartmuseum. Dit museum zit niet ver van NEMO in een prachtig zeventiende-eeuws pand. Doe een levensgroot bordspel over het leven aan boord of maak een VR-vlucht over de haven van Amsterdam. Na een bezoek aan het museum ga je ook aan boord van een echt oud schip. Hijs de lading, kruip door het ruim of doe een dutje in een hangmat. Je voelt je zo net een echte matroos! Na afloop kun je uitblazen in het museumcafé.

Dit is er verder te doen in Amsterdam

Foto 2. Kom koosjere koekjes bakken in het Joods Historisch Museum. Foto: Joods Historisch Museum © Ruud van Zwet.

Laatst gewijzigd: 2022-02-14 14:53:37 · Gepubliceerd: 2019-10-28 16:45:16 - 3935