Ontmoet Jip, Janneke, Abeltje en Ibbeltje in Den Haag

Kinderboekenmuseum eert Annie M.G. Schmidt met expositie

Kinderboekenmuseum Nieuws door
Foto 1. Ontmoet Otje in de tentoonstelling over haar 'geestelijk moeder' Annie M.G. Schmidt. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom.

7 december 2019 bijgewerkt: 13 februari 2020 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en Ibbeltje, wie kent ze niet? Al deze kinderboekenhelden komen uit de pen van Annie M.G. Schmidt en zijn vanaf deze winter te zien in het Kinderboekenmuseum. Daar is vanaf 8 december 2019 de permanente tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt te zien.

Stap in de lift van Abeltje

Avontuurlijke, kleurrijke kinderen die deden waar ze zelf zin in hadden. Dat waren de hoofdfiguren uit de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt. Denk aan de zelfbewuste Pluk die alleen met zijn brandweerwagentje op pad ging of Abeltje, die met zijn lift de hele wereld over reisde en daar de wildste avonturen beleefde. Je kunt ze nu ook ontmoeten in Den Haag in de permanente tentoonstelling 'De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt' van het Kinderboekenmuseum. Stap in de lift van Abeltje, klieder met Floddertje in de woordmixer of maak een poezenvlog samen met Minoes. Het Kinderboekenmuseum zette ook enkele gedichten van Annie op de muur. Leuk: kinderen mogen aan de Gedichtenmuur zelf rijmen en dichten.

Luister naar Radio Annie FM

Schmidts eigenzinnige personages staken scherp af tegen het keurige en behoudende Nederland van de jaren vijftig en zestig. In het begin deden bibliotheken Schmidts boeken wel eens in de ban, maar inmiddels zijn er drie generaties opgegroeid met haar tijdloze verhalen. Wat Astrid Lindgren is voor Zweden, dat is Annie voor Nederland. Zelf zei ze dat ze haar verhalen niet speciaal voor kinderen schreef. Veel volwassenen genoten ook van haar schrijfsels en van haar liedteksten. Schmidt schreef samen met pianist en componist Harry Bannink ook heel wat Nederlandstalige liedjes. Luister in de expositie naar Radio Annie FM. Daar hoor je klassiekers als 'Mijn opa', 'Op een mooie Pinksterdag' en 'In een rijtuigie'.

Kinderboekenmuseum viert 25e verjaardag

Het Kinderboekenmuseum viert met deze permanente tentoonstelling haar vijfentwintigste verjaardag. In 2020 belooft het museum haar verjaardag te vieren met een groot aantal activiteiten voor kinderen. Behalve de nieuwe tentoonstelling zijn er nog genoeg andere dingen te doen in het Kindermuseum. Ontdek het alfabet in 'ABC met dieren mee' waarin je leert welke letters bij welke dieren horen. Voor iets oudere kinderen is er 'Papiria', een spel waarin je de Inktvraat moet verslaan. Gelukkig krijg je wel hulp van bekende kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje en Pippi Langkous.

Ook leuk voor kinderen in Den Haag

Foto 2. Schrijf je eigen gedicht aan de Gedichtenmuur. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom.
Foto 3. Maak in het Kinderboekenmuseum een poezenvlog met Minoes. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom.

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:56:04 · Gepubliceerd: 2019-12-05 13:21:22 - 5232