Duizenden kaarsen branden in Gouda

Kom samen onder de grote kerstboom op de Goudse Markt

Gouda bij Kaarslicht 2019 Nieuws door
Foto 1. Het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht is het ontsteken van de boom. Foto: Hedwig Schipperheijn.

archief oud artikel 9 december 2019 Toerisme Gouda, Zuid-Holland Kom samen, zing mee en verwonder je over de duizenden lichtjes die de binnenstad van Gouda sieren tijdens Gouda bij Kaarslicht op 13 december 2019. Een ouderwets gezellige kerstsfeer beleef je op zijn best in de prachtige, middeleeuwse binnenstad van Gouda bij het licht van de beroemde Goudse kaarsen.

Gouda ziet het licht

Het is donker in de stad. Alle straatlantaarns en neonreclames zijn uit en het publiek houdt de adem in. Dan flitsen er plots 1500 lichtjes aan en baadt de 25 meter hoge kerstboom op het centrale marktplein in een indrukwekkend licht. Het is het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht, het oudste lichtjesfeest van Nederland. Zoals gebruikelijk opent de burgemeester van Gouda de ceremonie met het kerstverhaal waarna de grote kerst sing-a-long volgt. Iedereen mag inhaken. Dan is Gouda op zijn mooist!

Hele dag feest

Dit jaar viert Gouda de 64e editie van Gouda bij Kaarslicht. De hele vrijdag is er in de stad van alles te doen. Kom kerstshoppen in de winterfair in de Sint Janskerk waar meer dan zeventig standhouders allerlei kerstproducten verkopen. Voor de kinderen is een bezoek aan de levende kerststal achter de Waag een aanrader. Naast Maria, Jozef en het kindje Jezus zijn er ook levensechte kippen en schapen in de stal. Er zijn vijf verschillende wandelroutes door de binnenstad van Gouda met elk een eigen thema. Neem de Theater- en Jeugdroute. Dan beland je bij een theatervoorstelling voor kleuters en een avond met karaoke, koren en dj's in Cultuurhuis Garenspinnerij. Loop door de binnenstad en kom daar een straattheatergroep of het Dickenskoor tegen. Dat laatste koor is natuurlijk gekleed volgens de mode van de negentiende eeuw.

Cadeautje uit Noorwegen

De gigantische kerstboom op de Markt is een cadeautje uit Noorwegen, van Gouda's zusterstad Kongsberg. Al tientallen jaren schenken de Noren een prachtige boom uit de Noorse bossen voor Gouda bij Kaarslicht. De boom werd dit jaar omgehakt door de burgemeester van Kongsberg en de lichtjes in de boom zijn opgehangen door de kinderburgemeester van Gouda en haar schoolklas.

Dit kun je ook doen in en rond Gouda

Foto 2. Bezoek een gratis concert in een van de mooie kerken in Gouda. Foto: Hedwig Schipperheijn.
Foto 3. De schapen zijn onderweg naar de levende kerststal. Foto: Astrid den Haan.

Laatst gewijzigd: 2019-12-09 17:53:46 · Gepubliceerd: 9 december 2019 - 1531