Vakantiebestemmingen in eigen land

Op vakantie in Nederland of dagje uit? Pak hier je rust

Dagje uit in natuur   Redactioneel door
Foto 1. Droom weg bij haast ongerepte natuur in Nationaal Park Veluwezoom. Foto: Natuurmonumenten © Henk Roosing

18 juli 2021 Toerisme Landelijk Even weg van alles en iedereen? Bekijk deze rustige bestemmingen in Nederland. Van afgelegen natuurrijke gebieden tot exclusieve huisjes in the middle of nowhere: hier ben je er even lekker uit.

Solo uitkijken over zee

Pas sinds 2016 mag je hier als recreant komen: de Engelsmanplaat bij Schiermonnikoog. Het is één van de weinige onbewoonde eilanden ter wereld. Hier staat een wadwachtpost die vogelwachters een aantal maanden in het jaar gebruiken om het gebied in de gaten te houden. Ze waken voor de rust van de vogels en zeehonden in het stukje Waddenzee en inventariseren de fauna. Het huisje is alleen bij laagwater te voet te bereiken. Dichtbij aanmeren kan niet, dus moet je een stuk door het water waden om er te komen. Er gaan verschillende vaartochten naar de Engelsmanplaat. Als je hier bent, voel je je echt even helemaal alleen op de wereld. Zelfs met een georganiseerde tocht, want het eiland is verrassend groot bij laagtij. Boek een overnachting op Schiermonnikoog.

Nederlandse Wuthering Heights

Ruim vijfduizend hectare aan haast ongerepte natuur: Nationaal Park Veluwezoom in Rheden is een plaatje om te zien. Glooiende heidevelden, prachtige bossen, zandverstuivingen en heuvels zover het oog reikt. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels als op de Veluwezoom. Het is de perfecte plek om weg te dromen tijdens een wandeling of fietstocht. Je kunt hier urenlang moederziel alleen ronddwalen. De kans dat je iemand tegenkomt in zo'n gigantisch gebied is klein. Je kunt hier wel zomaar herten, reeën of zwijnen tegen het lijf lopen. Beekjes, landgoederen, IJslandse paarden, Schotse hooglanders: het lijkt wel een Nederlands stukje Wuthering Heights. Boek een overnachting in Rheden.

Dobberen door de Biesbosch

Het geluid van zingende vogels, de wind die door de bomen waait, het kabbelende water. Kom tot rust in Nationaal Park De Biesbosch. Hier kun je heerlijk varen, met een rondvaart of fluisterboot of solo in een kano. Dobber door het beschermde natuurgebied en aanschouw een van de mooiste stukjes Nederland. De Biesbosch zit ook nog eens tjokvol historie - het was een sluiproute in oorlogstijd - en er is genoeg fauna te spotten. Onder andere watervogels, reeën, hazen en bevers noemen het gebied hun thuis. Neem dus je verrekijker mee. Behalve varen kun je prachtig wandelen door de dichtbegroeide bossen. Je kunt je avontuur starten bij één van de bezoekerscentra, waarvan eentje te vinden is in Drimmelen. Boek een overnachting in Drimmelen.

Tussen de Drentse boomtoppen

De Drentse bossen zijn prachtig, kalmerend en stralen een bepaalde mystiek uit. Drenthe is dan ook een beetje onze Nederlandse Stonehenge, met die mysterieuze hunebedden. De perfecte plek om na te denken, stil te staan en te genieten. In Echten kun je blijven slapen in een luxe boomhut. Nou ja, een hut is het niet. Het is een villa in een boom, van alle gemakken voorzien. Een erg relaxte combinatie van natuur en comfort. De Treehouse Boomhut de Luxe, zoals het officieel heet, ligt op zo'n 45 kilometer van Assen. Overigens heeft Camping Torentjeshoek in Dwingeloo ook boomhutten als accommodaties; basic boomhutten, XXL villa's en zelfs een tent die tussen de bomen hangt. Blijkbaar erg Drents, in de boom slapen! Bekijk nog meer overnachtingen in Dwingeloo.

Meer rustige plekken in Nederland

Foto 2. Kom varen in de prachtige Biesbosch. Op de foto zie je Biesbosch, Gat van Kampen. Foto: Staatsbosbeheer © Niels van Tongerloo
Foto 3. Voel je even alleen op de wereld op de Engelsmanplaat bij Schiermonnikoog. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-07-23 20:53:41 · Gepubliceerd: 2020-03-11 15:42:55 - 3394

Activiteiten Nationaal Park - Bezoekerscentrum Veluwezoom

Vanaf morgen te bezoeken

OERRR Beverwandeling op Tiengemeten


Op Tiengemeten wonen bevers! Vandaag maken we een beverwandeling en leer je alles over het grootste knaagdier van Europa. Dus trek je stoere schoenen aan en ga met de boswachter mee op pad over het...

Nu te bezoeken

Zwerftocht door De Wieden


Zwerf mee door De Wieden. Laat je verrassen! De schipper neemt je mee, om je het mooiste van De Wieden te laten zien. Kom genieten van de water- en moerasvogels en de rijkdom aan planten en insecten.

Reeën avondwandeling Dwingelderveld


Ga mee met een gids van Natuurmonumenten op zoek naar reen

Beversporen zoeken op Tiengemeten wandelexcursie


Ga samen met d gidsen van Tiengemeten op zoek naar sporen van de bever. Met een beetje geluk zie je misschien zelfs een bever!

De vogels van Tiengemeten


Gefascineerd door vogels? Tiengemeten is een waar vogelparadijs! Ga mee met onze vogelgids en leer alles over de vogels op Tiengemeten.