Kunst kijken vanuit je woonkamer: bezoek deze musea online

Deze Nederlandse musea zijn online altijd open

Meer musea op DagjeWeg.NL Nieuws door
Foto 1. Alsof je helemaal alleen in het Rijksmuseum staat. Bezoek musea online! Foto: DagjeWeg.NL.

28 december 2020 bijgewerkt: 21 januari 2022 Trends Landelijk Inzoomen op eeuwenoude doeken, museumtours van 360 graden volgen en in het Nederlands media-archief duiken. Om het coronaleed te verzachten hebben verschillende Nederlandse musea hun virtuele poorten op het wereldwijde web geopend. Tijdens het tandenpoetsen even naar het Zaans Museum, vanaf de bank kunstwerken in het Van Gogh Museum bewonderen. Bezoek online een museum.

Zaans Museum

Zaandam, Zaanstad, Noord-Holland - Het Thuismuseum van het Zaans Museum werd in maart 2020 officieel geopend door de burgemeester van Zaandam, Jan Hamming. In het Zaans Museum leer je alles over de oer-Hollandse Zaanstreek. Het museum deelt online inspirerende vlogs over hun kunst, plus leuke thuisworkshops voor het hele gezin. Ook neemt directeur Jan Hovers je digitaal mee langs de kunstwerken in het verder lege museum en deelt bijzondere weetjes over elk object.

Rijksmuseum van Oudheden

Leiden, Zuid-Holland - Sta oog in oog met echte mummies en maak kennis met machtige farao's in het Rijksmuseum van Oudheden. Ja, ook nu! Het museum heeft online, op RMO Thuis, pagina's vol info en beeldmateriaal voor iedere tentoonstelling. Je kunt zelfs een uitgebreide tour kijken van verlopen tentoonstellingen. En via Google Maps kun je alle zalen van het museum een virtueel bezoekje brengen.

Van Gogh Museum

Amsterdam, Noord-Holland - In het Van Gogh Museum hangen meer dan 200 schilderijen van de bekende kunstenaar Vincent van Gogh. En deze zijn online allemaal te bewonderen! Op de website geeft het museum thuistips om lekker bezig te blijven én tegelijkertijd iets te leren over Van Gogh en zijn kunst. Kleurplaten, schoollessen, dagelijkse Van Gogh weetjes. De gehele collectie is online te bewonderen en je kunt zelfs de brieven van Van Gogh lezen.

Rijksmuseum

Amsterdam, Noord-Holland - Het Rijksmuseum legt achthonderd jaar Nederlandse geschiedenis bloot met 8000 verschillende objecten. Je vangt hier een glimp op van zo'n beetje alle Dutch Classics. Delfts Blauw, antieke poppenhuizen en beroemde schilderijen van Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer en Rembrandt. In de online Rijksstudio blader je door 741.798 (!) kunstwerken. En via Google Arts & Culture kun je zalen vol meesterwerken zelf tot in detail bekijken: dat zijn er maar liefst 200.000.

Museum De Lakenhal

Leiden, Zuid-Holland - Museum De Lakenhal neemt je ook online mee in de boeiende historie van Leiden, als stad van lakens, universiteiten en bakermat van de Gouden Eeuw. De collectie - die onder andere bestaat uit schilderijen van grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Jan Steen - is online tot in detail door te spitten. En ter ere van de heropening in 2019 na jarenlange restauratie en verbouwing, is er een 360 graden tour op hun website te vinden. Inclusief gids en interviews met experts!

Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdam, Zuid-Holland - Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen blijft de komende jaren gesloten voor een grote verbouwing. Maar het museum heeft al jaren een gigantisch digitaal depot, met een uitgebreide online collectie vol grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Jan Steen. Je kunt er ook gedigitaliseerde kunstonderzoeken vinden. Ben je wel even zoet mee.

Stedelijk Museum

Amsterdam, Noord-Holland - Ook fans van moderne kunst komen op het web aan hun trekken. Het Stedelijk Museum heeft Stay At Home Stedelijk geïntroduceerd. Hier vind je podcasts, mini-docu's en een hele verzameling tours door het museum. Om thuisblijvers bezig te houden heeft het Stedelijk leuke workshops die te downloaden zijn (ook voor kinderen) én staan de audiotours van verschillende collecties online.

Mauritshuis

Den Haag, Zuid-Holland - De hoogtepunten uit de glorieuze kunstperiode van Rembrandt en Vermeer, gewoon vanaf je bank. Het Mauritshuis heeft Mauritshuis at Home, met onder andere het indrukwekkende Virtueel Mauritshuis: het allereerste gigapixel museum ter wereld. Hier zie je alle details. Ontdek in video's en blogs alles over de Meesters van het Mauritshuis en luister naar muzikale odes van Spinvis en Harrie Jekkers, die zich door de collectie lieten inspireren.

Museum Wierdenland

Ezinge, Groningen - Kunstwerken van Groningse bodem bekijken kan nog steeds bij Museum Wierdenland, maar dan online. Op hun website kun je veel allerlei weetjes en video's over wierden vinden. Super interessant, want wist je dat Ezinge in archeologische kringen ook wel het 'Pompeii van het Noorden' wordt genoemd? Bekijk de wierdenweetjes en doe de wierdenquiz.

Dit vind je vast ook interessant

Foto 2. Musea openen massaal hun poorten online. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-21 11:10:23 · Gepubliceerd: 28 december 2020 - 4994

Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Nu te bezoeken

Collectie--Reflectie


Op 25 mei opent in het Rijksmuseum van Oudheden de eerste expositie van de nieuwe tentoonstellingsreeks Collectie//Reflectie. Die houdt de museumcollectie vanuit verschillende invalshoeken tegen...

Binnen enkele weken te bezoeken

Zand erover


Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert de gespreksavond Zand erover? bij de nieuwe tentoonstellingsreeks Collectie//Reflectie, die gaat over de totstandkoming van de museumcollectie. De centrale...

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Vanaf volgende week te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum


Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...