10 musea om online te bezoeken

Online musea | Redactioneel door

Vanuit huis tentoonstellingen bewonderen in virtuele musea

14 april 2020 Toerisme Landelijk De dagen van door museumzalen dwalen, cultuur opsnuiven en kunst bekijken in een al net zo mooi gebouw zijn voorlopig voorbij. Nee, toch niet! Dit alles kan nog steeds, maar dan vanuit je huiskamer - en nog gratis ook. In tijden van crisis brengen Nederlandse musea hun collecties naar jou. Bezoek online een museum en geniet van virtuele museumtours.

Foto 1. Bezoek de collectie en het iconische gebouw van het Groninger Museum online met een digitale rondleiding. Foto: Groninger Museum, virtuele tour.

Groninger Museum

Groningen, Groningen - Het iconische gebouw van het Groninger Museum bezoeken kan nog steeds. Het museum heeft een 360 graden tour de Chihuly expositie en Het Atelier en De Ploeg collectie van het museum online gezet. Beweeg in de tour zelf door de zalen, bewonder kunst, lees achtergrondinformatie, beluister audiofragmenten en ga aan de slag met creatieve opdrachten. Er zijn twee aparte routes, eentje voor kinderen en een voor volwassenen.

Rijksmuseum Twenthe

Enschede, Overijssel - Verken Rijksmuseum Twenthe met een virtuele tour in 360 graden. De tour brengt je door de Schatkamers van het museum. Bewonder digitaal het poppenhuis van Anna Maria Trip in de zilverschatkamer, bekijk impressionistische landschappen van onder anderen Monet in de landschappenschatkamer en zoom in op prachtige portretten. Handig: in elke ruimte wordt er uitleg gegeven over waarom de museumzaal en de collectie in de zaal zo bijzonder zijn. Deze info is te herkennen aan een aanklikbare 'i'. Je kunt 'm dus ook overslaan.

De Pont Museum

Tilburg, Noord-Brabant - De tentoonstellingen die op de planning stonden, worden voorlopig doorgeschoven naar later dit jaar. Maar je kunt nog steeds genieten van de collectie van De Pont, maar dan door middel van filmpjes en foto's online! Op het online platform DE PONT CHANNEL neem je een kijkje achter de schermen van het museum. Bewonder alle tentoonstellingen en kunstwerken van de afgelopen jaren in het archief, ga op bezoek in het atelier en laat je meevoeren door een van de kunstige audiotours.

Hermitage

Amsterdam, Noord-Holland - Ook de Hermitage is virtueel gewoon open. Een van de hoogtepunten van het museum is de juwelencollectie, waarvan de tijdelijke expositie Juwelen een sprankelend hoogtepuntje is. Bekijk de expo Juwelen online. Dat zijn niet zomaar wat sieraden, maar een aantal van de waardevolle juwelen uit de historie, gedragen door de high society aan het Russische hof. Catharina de Grote, adellijke fashionista's uit de negentiende eeuw, grootvorsten. De items werden voor bijzondere gelegenheden zoals bals uit de kluis gehaald. Bewonder hun bling, portretten en kostuums nu virtueel.

Forteiland Pampus

Muiden, Gooise Meren, Noord-Holland - Tja, nu wel allemaal voor Pampus liggen is het thuismuseum van Forteiland Pampus ineens wel heel toepasselijk. Je kunt zelf virtueel over het eiland ronddwalen, een andere kant van Pampus leren kennen in de vlogs en doe thuistips op. Het forteiland is immers al tientallen jaren zelfredzaam. Ook leuk: bestel een Pampuspakket en lig thuis in eilandstijl voor Pampus met een Pampusbiertje.

Louwman Museum

Den Haag, Zuid-Holland - Bekijk de leuke en leerzame video's over oldtimers en leer alles over alle auto's in het Louwman Museum. Op die manier kun je toch nog de 275 klassieke auto's in het museum bewonderen. Ontdek de verhalen en unieke historie achter de antieke voertuigen. Op de museumwebsite is ook een legenda te vinden. Zo kun je alle weetjes over welke auto dan ook opspeuren. Op jaartal, stijl, merk; je kunt het zo gek niet bedenken of het staat ertussen.

Nationaal Militair Museum

Soesterberg, Soest, Utrecht - Het Nationaal Militair Museum is juist een museum dat je dit jaar zou willen bezoeken, vanwege 75 Jaar Vrijheid. Gelukkig kan dan online alsnog. Volg de virtuele tour door NMM en leer meer over het gebouw en de collectie door video's van de conservator en de architect. Sowieso is er veel informatie over de collectie op de museumsite te vinden. Zo ontdek je meer over alle voertuigen in het museum en kom je te weten waar alle badges, medailles en lintjes op uniforms voor staan.

De Museumfabriek

Enschede, Overijssel - Ga vanuit huis op reis door de Wunderkammer in De Museumfabriek. Maak een avontuurlijke virtuele tour door de de spannende collectiepresentatie en maak kennis met de wonderen van de wereld. Zo ontdek je dat het gigantische skelet van een mammoet verrassend veel lijkt op het skelet van de mens. Reis door het donker, bewonder de beroemde kevercollectie en kijk waar wereldreizigers naartoe reisden - en welke bijzondere items ze mee naar huis namen. De museumwebsite staat ook vol leuke thuisopdrachten.

Museum Arnhem

Arnhem, Gelderland - Volg een online rondleiding door tentoonstelling City Life van Museum Arnhem. In de expo kom je erachter hoe dagelijkse rituelen eruit zien bij mensen over de hele wereld. Want wat houdt 'city life' eigenlijk in? Wie weet ontdek je overeenkomsten nu! Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in een stad, dus stiekem heb je als stadsbewoner vast een hoop gemeen met de rest van de wereld. Bekijk ook de leuke video's op de site van het museum waarin de kunstenaars van de kunstwerken in de expo City Life over hun werk vertellen.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Hoorn, Noord-Holland - Een treinritje zit er voorlopig voor veel mensen niet in, laat staan een ritje in de prachtige historische stoomtrams van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Dus brengt het museum z'n stoomtramtochten bij je thuis! Op het YouTube-kanaal van Museumstoomtram verschijnen elke week video's van het museum en de stoomtram. Zo kun je virtueel toch nog meerijden en meer leren over hoe het reizen er vroeger aan toeging. Daarnaast levert het ontspannende plaatjes op, heerlijk om naar te kijken!

Meer online musea

Foto 2. Reis virtueel mee met de Museumstoomtram. Wekelijks verschijnt er een nieuwe video. Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-06 09:17:51 · Gepubliceerd: 14 april 2020 - 641