Hoe maak je Koningsdag toch nog feestelijk?

Vier Koningsdag! | Nieuws door

Zingen, dansen en spulletjes verkopen: gewoon vanuit huis

19 april 2020 Toerisme Landelijk Quarantaine of niet, die oranje tompouce kunnen ze je dit jaar niet afpakken. Desnoods bak je 'm zelf! Alleen, wat is er eigenlijk verder te doen op Koningsdag 2020? Met deze leuke activiteiten vier je dit jaar een koninklijk feestje in eigen huis.

Foto 1. Foto: Grytsje Anna Pietersma

Programma Koningsdag 2020

Door het hele land luiden om 9:45 uur de klokken voor een feestelijk begin van de dag. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft na een brainstorm met alle leden een alternatief programma bedacht. Zo kan iedereen vanuit huis geen Koningsdag, maar wel Woningsdag vieren! Het Concertgebouworkest trapt om 10:00 uur af met het Wilhelmus en roept iedereen op om mee te doen. Dus oefen je zangstem of stof een instrument af en laat je horen vanuit de tuin, op straat of op je balkon. En dan weer snel naar binnen voor een speciaal programma van de NOS om 10:10 uur! Een mooi moment om de oranje tompouce erbij te pakken, te luisteren naar een korte toespraak van de koning die hij even na tienen houdt en te genieten van een terugblik op Koningsdag van voorgaande jaren. Om 16:00 uur heft heel Nederland het glas tijdens de Nationale Toost.

Brief aan de koning

Ook voor kinderen is het een hele teleurstelling dat de gebruikelijke activiteiten op Koningsdag niet doorgaan. De Oranjebond roept ieder kind tot en met twaalf jaar op om een brief te schrijven aan de koning en daarin te vertellen hoe ze deze tijd beleven. Of een gedicht te maken of een tekening. De Oranjebond bundelt deze verhalen en tekeningen in een boek wat ze op 27 april aan de koning geven. Heb je ook iets te vertellen? Vertel het de koning!

Digitale kleedjesmarkt

Geen straten en pleinen vol kleedjes dit jaar. Voor de één een zegen - geen extra rommel om in huis te halen - maar voor veel mensen een teleurstelling. Er was sprake van een digitale kleedjesmarkt van Oranjebond, maar daar zijn geen concrete plannen uitgekomen. Gelukkig sprong Marktplaats in dat gat en kun je op Vrijmarktplaats je kleedje met spulletjes neerleggen. En dan kan het handelen beginnen! Liever kijken hoe een ander het doet? Kijk dan op 27 april van 20:30 uur tot 22:00 uur naar De Chantal en Beau Show op RTL 4. De leukste en gekste spullen en acties voor Koningsdag komen in deze uitzending voorbij.

Doe mee aan een koninklijke quiz

Voor de royaltykenners en liefhebbers van het Nederlandse koningshuis is dit de perfecte activiteit voor Woningsdag. Doe mee aan de Live Koningsdag Quiz van Upbeatles! Net na de nationale toost, om 16:30 uur, start deze quiz vol wetenswaardigheden over de koninklijke familie. Ook komen er vragen voorbij over Koningsdag - en wie weet het nog - Koninginnedag. Kennisvragen, audio- en videorondes, plaatjes: wie weet er het meest over Willem-Alexander en de zijnen? De quiz duurt tot ongeveer 19:00 uur. Bekijk hier alle informatie over de Live Koningsdag Quiz en bereid je voor op een koninklijk toernooi.

Feest mee op deze Koningsdagfestivals

Gratis en corona-proof! Radio 538 maakt er voor heel Nederland een feestje van en organiseert een groot virtueel Koningsdagfeest. Op 27 april vanaf 15:00 uur treden nationale en internationale artiesten op en dans je lekker in je woonkamer mee. Internetsensatie Orgel Joke opent het feest met het Wilhelmus en daarna is het de beurt aan onder anderen Tiësto, Duncan Laurence, Davina Michelle, DI-RECT en Lucas & Steve.

De hele dag draaien alle radiostations alleen maar muziek van Nederlandse artiesten. Qmusic maakt er een koningsdagfestival vol live-optredens van en strikte daarvoor niet de minsten. Davina Michelle, Nielson, Miss Montreal, DI-RECT, Suzan & Freek, Maan, Kraantje Pappie, Rolf Sanchez en Duncan Laurence staan op het programma. Voor de kinderen is er ook iets leuks: de muzikale vrijmarkt. Geef je op en speel of zing iets op de radio, terwijl de pet rondgaat in de Qmusic-app. Zo kun je toch nog een leuk zakcentje verdienen!

Virtuele kroegentocht in Utrecht

En als klap op de vuurpijl krijgen zes cafés in Utrecht het zelfs voor elkaar om een virtuele kroegentocht te organiseren. Bestel een Prins Pils Pakket met zes Utrechtse speciaalbiertjes en je viert Koningsdag alsnog met de hele stad. Trek het pakket open op Koningsdag en vind naast de biertjes leuke opdrachten om je thuis mee te vermaken en toegang tot online Zoom-feestjes vanuit de deelnemende kroegen. Luister naar muziek, doe mee aan spelletjes en quizzen en geniet thuis van een goed biertje. Extra leuk: de winst van het Prins Pils Pakket gaat naar de deelnemende kroegen, die je zo steunt in deze moeilijke tijd.

Nog meer leuke activiteiten voor thuis

Foto 2. Dit jaar geen vrijmarkt op Koningsdag, maar wel een digitale kleedjesmarkt! Foto: Foto 'Vrijmarkt" van Harrie van Veen, via Flickr.com, CC BY 2.0

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-26 15:47:58 · Gepubliceerd: 2020-04-16 10:56:50 - 2783