Do as the Romans do tijdens de Romeinenweek - gewoon thuis!

Nationale Romeinenweek online |  deel via WhatsApp | Nieuws - Commerciële bijdrage door

Kook en knutsel als de Romeinen en doe een online speurtocht

21 april 2020 Geschiedenis Landelijk Ga op online speurtocht tijdens de Romeinenweek! Zoek een Romeinse galei - wacht, wat is dat eigenlijk? - en maak kans op een Romeinse goodiebag. En er is nog veel meer te doen: probeer Romeinse recepten uit, skype met een Romeinse soldaat, knutsel zoals vroeger en test je kennis over deze veroveraars tijdens een oergezellige online pubquiz. Schuif van 25 april tot en met 3 mei digitaal aan en je ontdekt hoe de Romeinen eeuwen geleden leefden in ons land.

Foto 1. Beleef de Nationale Romeinenweek thuis. Doe mee met de online activiteiten, luister naar verhalen, bekijk video's en bezoek virtueel exposities. Foto: RomeinenNU © Thermenmuseum

Waar is de galei?

Een online speurtocht, hoe gaat dat? Ontdek het zelf tijdens de Romeinenweek. Je zou denken dat zo'n groot, ouderwets schip als een galei makkelijk te vinden is, maar nee. Het zit namelijk online verstopt. Gelukkig krijg je van 25 april tot en met 3 mei elke dag een nieuwe hint. Weet je aan het eind het antwoord, dan maak je kans op een exclusieve Romeinse goodiebag! Tip: kijk naar de reconstructie van een Romeins schip. Boeiend én je weet meteen zeker dat je een galei herkent als je hem ziet.

Speel het Romeinse Limes kwartet tijdens de Romeinenweek. Op de kaarten staan de mooiste vondsten en plekjes langs de Limes: de Romeinse grens die dwars door Nederland liep. Het kwartet bevat dertien categorieën met bijzondere foto’s en leuke weetjes.

Skype met een Romeinse soldaat

Leuk: een Romeinse soldaat komt verhalen vertellen bij Museum Het Pakhuis. Je hoeft er niet heen om zijn verhalen te horen, want ze worden gefilmd en online gezet. Nog leuker is dat je met hem kunt skypen! Hou de Facebookpagina van het museum in de gaten, want dit wil je natuurlijk niet missen.

Romeins potje koken: zo doe je dat

De Romeinen waren dol op lekker eten. Ze gebruikten dure specerijen en exotische ingrediënten en maakten gerechten waar wij niet snel aan zouden denken. Zoals druivenragout of champigons in honing en een eigen variatie op oliebollen. De Romeinenweek is een goede tijd om de Romeinse keuken eens uit te proberen, want historisch kookatelier eet!verleden zet elke dag een nieuw recept online. De Romeinse oliebollen kun je er al vinden, mmmmm. Ook op de Facebookpagina van Museumpark Oriëntalis komen Romeinse recepten.

Speel een gave game

Een geheime organisatie wil waardevolle Romeinse vondsten stelen. Help jij de professor om ze tegen te houden? In deze Bocholtz Romanum game reis je terug in de tijd en ontmoet je de Romeinen, ontdek je wat zo waardevol is aan de vondsten en kom je steeds dichter bij de oplossing van het mysterie. Extra cool: je bent een van de eersten die dit spel speelt. Het is namelijk nog in betaversie en de ontwikkelaars willen graag weten wat je ervan vindt.

Online pubquiz

Dompel je tijdens de Romeinenweek even helemaal onder in de Romeinse tijd, bekijk archeologische vondsten online en verdiep je in de verhalen. Zo ben je op vrijdag 1 mei om 20:00 uur helemaal klaar voor de online pubquiz op de Facebookpagina van de Romeinenweek. Trommel je vrienden of familie virtueel bij elkaar, vorm een team en ga de strijd aan. Alleen spelen kan natuurlijk ook!

Wat ga jij doen?

Er is nog veel meer te doen tijdens de online Romeinenweek. Maak zelf een Romeinse katapult, vlecht een armbandje of sleutelhanger, kleed je in een Romeinse toga en leer hoe je een Romeinse kaart moet lezen. Even geen zin om actief bezig te zijn? Luister en kijk dan naar de vele verhalen en filmpjes, of dwaal virtueel door een expositie over de Romeinen. Bekijk alle activiteiten in de Romeinenweek en kies uit waar je op dat moment zin in hebt. Het is de moeite waard om de site te blijven checken, want er kan zomaar opeens een nieuwe activiteit tussen staan.

Feiten over de Romeinenweek

  • De Romeinenweek is dit jaar voor het eerst digitaal en duurt van 25 april tot en met 3 mei. Mooi tegelijk met de meivakantie;
  • Het thema is 'archeologie'. Onder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk en de archeologische vondsten vertellen het verhaal van vijf eeuwen Romeinen in Nederland;
  • Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de site van de Romeinenweek.
Foto 2. Doe mee met de online Romeinenweek! Foto: RomeinenNU
Foto 3. Je kunt dit jaar geen Romeinse activiteiten doen in de musea, maar wel thuis! Foto: RomeinenNU © Thermenmuseum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-22 09:52:30 · Gepubliceerd: 2020-04-20 11:03:53 - 2599