Met Freek Vonk op virtuele ontdekkingsreis door Naturalis

Naturalis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bewonder de grote entreehal en ontmoet dino Trixie

23 april 2020 Wetenschap Landelijk Naturalis heeft vandaag opnieuw haar deuren geopend, maar dan online! Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk staat al enthousiast op je te wachten in de grote entreehal. Hij popelt om je meer te vertellen over de dinosaurussen tijdens je virtuele rondleiding door Naturalis.

Foto 1. Freek Vonk bij Trixie, een van de beroemdste dinoskeletten ter wereld. Vonk vertelt je enthousiast waarom en nog veel meer tijdens je virtuele tour door Naturalis. Foto: Naturalis © Ivo Borkus

Ronddwalen door Naturalis en overal een kijkje nemen: Stap in de entreehal of atrium en kies welke zaal je in wilt. Dinotijd? De vroege mens? Of eerst de IJstijd? Je kunt letterlijk ronddwalen dankzij een 360 graden tour door Naturalis. Daardoor kun je overal om je heen kijken en zelfs omhoog.

Wow, wat is het atrium groot

De virtuele tour door Naturalis begint als je al door de entreedeuren heen bent, dus in het mooie atrium. Zelfs virtueel is deze hal overweldigend. Even om je as draaien en omhoog staren: wat groot, wat een mooie muren, wat een bijzonder plafond! Het is verleidelijk om daarna meteen naar de trap te snellen om nog meer te kunnen zien, maar klik toch even op het blauwe cirkeltje voor je. Dit opent een filmpje waarin Freek Vonk je van harte welkom heet in Naturalis. Bij de trap staat het volgende blauwe cirkeltje. In dit filmpje vertelt bioloog Auke-Florian Hiemstra je meer over het atrium en hoe het ontwerp is geïnspireerd door de natuur. Hij is net als Vonk onderzoeker bij Naturalis en vertelt al even enthousiast, dus we zijn in goede handen tijdens onze tour. Nu kun je kiezen: zelf op zoek gaan naar de ingang van bijvoorbeeld Dinotijd, of links in je scherm klikken op 'Welkom in Dinotijd', waarna je direct bij de ingang van de zaal belandt.

Zaal vol dino's en natuurlijk Trixie

In de zaal Dinotijd loop je net als in het echt van dinoskelet naar dinoskelet. Allemaal even imponerend. Ook hier zie je cirkeltjes die je meer informatie geven als je op ze klikt. Freek Vonk vertelt je over de enorme camerasaurus, wel elf meter hoog. De zaal moest een verhoogd plafond krijgen om dit skelet goed tot zijn recht te laten komen. Nu kan de camerasaurus met opgeheven hoofd voor je staan. Auke-Florian Hiemstra stelt je voor aan de vliegende dino spielbergi. Inderdaad vernoemd naar regisseur Steven Spielberg, vanwege zijn film Jurassic Park. Door een schemerig rood verlichte gang kom je bij het pronkstuk van heel Naturalis: Trixie, een van de compleetste skeletten van een tyrannosaurus rex. "Wat een gaaf dier was dit", moet Freek Vonk even kwijt. En ja: zo kun je door elke zaal van Naturalis dwalen! Je eigen privé tour, gewoon thuis.

Meer online te zien en te doen

Er is meer online te zien en te doen op de site van Naturalis. Bekijk de topstukken, van stier Herman tot het piepkleine zeedraakje. Hier kom je van alles over ze te weten en ook waarom ze topstukken zijn. Stier Herman bijvoorbeeld is verre van een gewone stier. Download leuke opdrachten voor thuis of ga mee op expeditiereis met onderzoekers. En luister elke donderdagmiddag naar de verhalen van de experts uit het museum via een livestream. Het mooie van de livestream: je kunt gewoon je vragen stellen!

Foto 2. Freek Vonk in het atrium van Naturalis, waar hij je welkom heet aan het begin van je virtuele tour door het museum. Foto: Naturalis © Ivo Borkus

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-25 12:44:19 · Gepubliceerd: 2020-04-23 15:06:45 - 670