Beschuit met muisjes: pandajong geboren in Ouwehands!

Moeder Wu Wen en het jong maken het goed

Ouwehands Dierenpark Nieuws door
Foto 1. Webcambeeld van Wu Wen en haar jong knus in het kraamhol. Wat is het jong nog klein! Foto: Ouwehands Dierenpark

archief oud artikel 2 mei 2020 Opmerkelijk Rhenen, Utrecht Hebben ze wel, hebben ze niet...? Is ze zwanger, of toch niet? Hé, ze maakt een nest, gaat er toch een jong komen? Ja dus! Aan een periode van hoopvolle onzekerheid in Ouwehands Dierenpark (en bij de vele fans van de panda's) is een einde gekomen, want er is een pandajong geboren!

Klein wondertje

Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya wonen sinds 2017 in Ouwehands en al sinds het begin werd gehoopt op een jong. Reuzenpanda's zijn uiterst zeldzaam, de geboortes bij reuzenpanda's in dierentuinen is daarom erg belangrijk voor het voortbestaan van de soort. Helaas zijn ook de geboortes zeldzaam. Vanaf het moment dat de twee in januari paarden werd vol hoop gewacht. Zeker toen vrouwtje Wu Wen een nest begon te bouwen in de kraamkamer. De laatste tijd verbleef ze ook steeds vaker in het kraamhol. Vrijdagochtend 1 mei werd ze rond 10:00 uur onrustig en likte ze vaak tussen haar poten. Had ze weeën? De verzorgers durfden het bijna niet te geloven. Maar rond 12:30 uur klonk een voorzichtig kreetje: het jong was geboren!

Jongetje of meisje?

Beschuit met muisjes dus! Gemengd roze en lichtblauw, want niemand weet nog of het een jongetje of meisje is. Wu Wen en de kleine worden niet gestoord en leven de komende maanden in alle rust in het kraamhol. Daar kan het jong groeien en leert het lopen, zodat het moeder Wu Wen kan volgen. Pas als de twee daarna uit zichzelf het kraamhol verlaten wordt gekeken wat voor geslacht het jong heeft en krijgt het een naam. Het jong mag vier jaar in Nederland blijven, daarna gaat het terug naar China voor het fokprogramma daar. Hieronder de breaking news op het Pandajournaal van Ouwehands met de eerste beelden van de webcam. Live meekijken met de Pandacam in Ouwehands kan natuurlijk ook!

Foto 2. Wu Wen en haar jong. Foto: Ouwehands Dierenpark

Laatst gewijzigd: 2020-05-04 09:37:45 · Gepubliceerd: 2020-05-02 11:48:02 - 581