DierenPark Amersfoort is er klaar voor, nu nog groen licht

DierenPark Amersfoort |  deel via WhatsApp | Interview door

Maatregelen voor bezoekers en dieren maken dagje dierentuin anders

7 mei 2020 Toerisme Amersfoort, Utrecht Nu musea, horeca en theaters voor de toekomst groen licht van de overheid hebben gekregen, wachten andere uitstapjes in spanning af. Waaronder dierentuinen, die schitterden in afwezigheid in de persconferentie van premier Rutte. Toch is DierenPark Amersfoort daar niet rouwig om. Lize Buitendijk, Marketing & Communicatie: "Want wat wel de boodschap was van gister, wat voor ons heel fijn is, is dat we van 'blijf thuis' naar 'vermijd drukte' gaan. En daar kunnen wij natuurlijk voor zorgen! We zijn er klaar voor."

Update: het dierenpark heeft aangekondigd 25 mei weer open te kunnen gaan. Bekijk hier welke uitstapjes nog meer open zijn in coronatijd.

Foto 1. DierenPark Amersfoort is er klaar voor, maar wanneer kan een dagje uit weer? Foto: DierenPark Amersfoort.

Incompleet zonder bezoekers

Juist nu de lente volop is losgebarsten in het land, ligt DierenPark Amersfoort er prachtig bij. Buitendijk vertelt enthousiast: "Het is een fantastische periode van het jaar, alle dieren die aan het broeden zijn en van het zonnetje genieten. Het park is nu zo mooi, maar we missen onze bezoekers. Zij maken het park compleet. Er zijn zoveel dingen waar we mensen van mee willen laten genieten." De dierentuin is inmiddels al weken dicht, maar heeft zeker niet stilgezeten. Achter de schermen is er keihard gewerkt om aan de nieuwe maatregelen van afstand, hygiëne en informatievoorziening te voldoen, volgens het Veilig Samen Uit protocol. "Wij kijken nu met de veiligheidsregio's en de burgemeester wanneer we weer open zouden kunnen gaan en hoeveel mensen er dan naar binnen mogen." Een datum durft Buitendijk nog niet te noemen. "Veiligheid staat voorop", zegt ze. "Binnen de nieuwe versoepeling werken we toe naar veilig een leuk dagje uit. En dat kunnen we, daar ben ik van overtuigd!"

Iets andere beleving

Zoals veel andere uitstapjes gaat het park met een online ticketsysteem met tijdsloten werken, waardoor bijgehouden wordt hoeveel mensen er in het park zijn. Elke bezoeker moet voortaan vooraf reserveren, ook kleine kindjes en abonnementhouders. Ook wordt de looproute door het park aangepast, waardoor mensen niet langer kriskras rond kunnen dwalen. Wat aanvullende attracties betreft, is het passen en meten. Buitendijk: "We bekijken per attractie of situatie wat open kan en wat niet. De waterfietsen kunnen bijvoorbeeld gewoon nog, met een aantal aanpassingen hier en daar. Zolang we de anderhalve meter afstand tussen gezinnen en huishoudens maar kunnen waarborgen." De totaalbeleving wordt een beetje anders, maar daardoor niet minder leuk. "Wat zo mooi is aan ons park is dat we heel veel met glas werken. Dus die dieren kun je nu nog steeds van heel dichtbij op een veilige manier zien. In doorloopgebieden bekijken we per diersoort naar wat het risico voor het dier zelf is. Zo is uit onderzoek gebleken dat aapachtigen vatbaarder voor het coronavirus zijn, dus daar moet de afstand echt gewaarborgd blijven."

Liefde voor de natuur

Terwijl Buitendijk over het dierenpark spreekt, kijkt ze uit het raam naar de vogeltjes. Want ook al lijkt de wereld even op pauze te staan, de natuur gaat gewoon z'n gang. Ook in de dierentuin. Er worden dieren geboren en het bosrijke park staat in bloei. Buitendijk kijkt uit naar het moment dat ze deze natuurmomentjes weer kunnen delen met bezoekers. "Op dit moment verheugen we ons met elkaar het meest op de jonge gezinnen en de kinderen die hier samen de boel verkennen, door de klim-alles-routes klauteren. Samen genieten van de natuur en écht buiten zijn. Daar kunnen wij een mooie rol in spelen. Onze missie is om kinderen zich te laten verwonderen over de natuur en de dierenwereld. Als we die liefde voor de natuur mee kunnen geven, zijn wij weer blij."

Foto 2. De dierentuin heeft maatregelen genomen zodat een dagje uit leuk en veilig is voor bezoekers én voor de dieren. Foto: DierenPark Amersfoort.

Laatst gewijzigd: 2020-06-02 12:00:04 · Gepubliceerd: 2020-05-07 12:01:53 - 644