8 bezienswaardigheden op de Veluwe

Dit wil je zien op de veelzijdige Veluwe

Wat is er te doen op Veluwe? Redactioneel door
Foto 1. Indrukwekkend: Jachthuis Sint Hubertus. Foto: Nationale Park De Hoge Veluwe

24 juli 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Natuurschoon is Nederland volop te vinden! En als je op de Veluwe bent hoef je daar niet eens naar te zoeken; je loopt er zo tegenaan. Eindeloze bossen, stuifzandvlaktes, uitgestrekte heidevelden en daar krijg je als extraatje kunst en cultuur bij. Bezoek deze 8 bezienswaardigheden en bewonder de Veluwe van alle kanten.

1.Jachthuis Sint Hubertus

Eén van de beroemdste gebouwen van Nederland staat aan de rand van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Jachthuis Sint Hubertus was het buitenverblijf van Anton en Helénè Kröller-Müller, eigenaren van het landgoed De Hoge Veluwe. Architect H.P. Berlage ontwierp niet alleen de buitenkant maar ook het interieur en de tuinen van het landhuis. Dat maakt Jachthuis Sint Hubertus tot een gesamtkunstwerk. Je kunt het huis van binnen bekijken tijdens een rondleiding met een gids. Leuk detail: als je het Jachthuis Sint Hubertus van bovenaf bekijkt heeft het de vorm van een hertengewei.

2. Kröller-Müller Museum

Nog een bezienswaardigheid in Nationaal Park De Hoge Veluwe is het Kröller-Müller Museum. Van over de hele wereld komen mensen hier naar toe om de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld bewonderen. En dat niet alleen, want ook moderne meesters als Picasso, Seurat, Monet en Mondriaan zijn in de collectie vertegenwoordigd. Als kers op de taart vind je rond het museum de grootste beeldentuin van Europa. Omringd door een schitterend natuurpark; de Veluwe op z'n mooist?

Foto 2. De indrukwekkende collectie van het Kröller-Müller Museum trekt bezoekers uit de hele wereld. Foto: André Löwenthal

3. Zandverstuiving Wekeromse Zand

Er zijn maar weinig stuifzandgebieden in Nederland. Maar in het Gelderse Wekerom vind je zo'n mini-woestijn, omringd door dennenbos. Het Wekeromse Zand is 100 hectare groot en wordt door moeflons en heidekoeien vrij gehouden van bos. Om de moeflons te beschermen is het gebied omheind en niet toegankelijk voor honden. De zandverstuiving is een heerlijke plek om op een zonnige dag te picknicken. Kinderen vermaken zich prima in deze 'grote zandbak'.

Foto 3. Het Wekeromse Zand is een bijzonder natuurgebied én een fijne speelplek voor kinderen. Foto: DagjeWeg.NL

4. De Posbank

Om precies te zijn is deze bezienswaardigheid een stenen bank, maar wie het over de Posbank heeft bedoelt daar veel meer mee. De bewuste stenen bank staat op een 90 meter hoge heuvel en is een prachtig uitkijkpunt vanwaar je over het IJsseldal, de Achterhoek en tot in Duitsland kunt kijken. Vanaf half augustus kleurt de heide prachtig paars en is dit een adembenemend mooi stukje natuur. Begin een bezoek bij Bezoekerscentrum Veluwezoom en loop zo door de bossen en heide naar het uitkijkpunt.

5. Radio Kootwijk

Midden op de Veluwe strekt de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa zich uit over 700 hectare. Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is een markant baken in dit ruige, open landschap. Bezoekers kunnen het monument bereiken via één autoweg door het dorpje Radio Kootwijk en betaald parkeren achter het voormalige hotel. Maar je kunt ook gratis parkeren bij Hoog Buurlo of 't Leesten en dan wandelend of op de fiets naar het zendstation gaan. Door de velden zonder paden is dit een waar avontuur! Wil je het gebouw eens van binnen bekijken? Er zijn regelmatig rondleidingen in het gebouw waar geïnteresseerden zich voor in kunnen schrijven.

Foto 4. Het zendstation Radio Kootwijk steekt af tegen het open landschap. Foto: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

6. Landgoed Schovenhorst

Een bijzondere plek op de Veluwe is het 160 jaar oude Landgoed Schovenhorst. Wandel over de smalle paadjes en ontdek de wondere wereld van de vele exotische bomen die hier staan. Er zijn vijf verschillende bomentuinen met eeuwenoude bomen, die de beheerders van het landgoed van over de hele wereld naar Putten haalden. Met een rondleiding kom je op de mooiste plekken van het landgoed. Eén ding kun je met geen mogelijkheid missen en dat is de veertig meter hoge Bostoren. Beklim de 235 treden en geniet van een schitterend uitzicht over de Veluwe. Voor kinderen is er op het landgoed een spannend speelbos.

7. Ginkelse Heide

Rond Ede vind je prachtige heidevlaktes, die in augustus en september prachtig paars kleuren. De Ginkelse Heide is een mooi gebied voor een wandeling of een fietstocht, die afwisselend langs bossen en heide voert. Onderweg kun je de schaapsherder met zijn kudde tegenkomen, die er elke dag op uit trekt om het landschap te onderhouden. Ieder jaar wordt Operatie Market Garden herdacht met spectaculaire luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Duizenden parachutisten uit binnen- en buitenland landen tijdens dit evenement op de heide, net als in september 1944.

Foto 5. De Ginkelse Heide bij Ede is prachtig. Foto: DagjeWeg.NL / Jan-Willem van Ree

8. Kasteel Doorwerth

In Gelderland zijn veel kastelen bewaard gebleven, die samen een mooi beeld geven van de inwoners van de streek soms honderden jaren geleden. Zo ook op Kasteel Doorwerth, aan de rand van de Veluwe. Loop over de ophaalbrug naar dit stoere kasteel en bekijk hoe de mensen vroeger op dit landgoed leefden. In het kasteel is zelfs de gevangenis, inclusief gruwelijk spijkerplafond, bewaard. Voor kinderen is er een leuke speurtocht om het kasteel mee te verkennen. Vanaf Kasteel Doorwerth struin je via verschillende paden zo naar de uiterwaarden van de Rijn. Een mooie wandeling of een fietstocht door een divers landschap.

Foto 6. Bezoek Kasteel Doorwerth! Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Extra tip: wild spotten

Op de Veluwe wonen reeën, edelherten en wilde zwijnen in overvloed. Ga eens mee met een excursie of ga naar een wildobservatiepunt en spot deze bijzondere dieren! Bekijk hier de UITagenda van Staatsbosbeheer.
Foto 7. Indrukwekkend: Jachthuis Sint Hubertus. Foto: Nationale Park De Hoge Veluwe

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 14:08:35 · Gepubliceerd: 24 juli 2022 - 3257

Activiteiten Kröller-Müller Museum

Nu te bezoeken

Door de bomen het bos


Door de bomen het bos is een veelzijdige tentoonstelling, waarbij je geprikkeld wordt en met frisse gedachtes en ideeën weer naar huis gaat.

Wandeling “Door de bomen de Beeldentuin”


Makerscollectief Circus Andersom heeft een multidimensionale wandeling uitgezet door de beeldentuin van het Kröller Müller Museum. Lijkt het jou leuk om mee te wandelen? Haal dan snel een ticket!