1

1000 jaar historische en alledaagse helden in Allemaal Haarlemmers

Geschiedenis krijgt meerdere gezichten in Museum Haarlem

Museum Haarlem   Nieuws door
Foto 1. De historie en stad door de ogen van Haarlemmers in Allemaal Haarlemmers. Foto: Museum Haarlem.

4 september 2020 bijgewerkt: 9 september 2020 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland Hoe wek je als stadsmuseum nou écht de geschiedenis van je stad tot leven? Door de geschiedenis een gezicht te geven. Of liever; honderden gezichten. Museum Haarlem voegt daarom de expositie Allemaal Haarlemmers aan de vaste collectie toe. Van Olympische sporters, vrijgevige buren en dappere verzetsstrijders: het zijn allemaal Haarlemmers.

Haarlemmers toen en nu

In duizend jaar tijd is er veel gebeurd in Haarlem. Heftige oorlogen, rampen en zelfs wonderen in doodnormale wijken. En in die duizend jaar tijd hebben er bijzondere mensen meegebouwd, meegeleefd en doorgezet in de stad. De vaste opstelling Allemaal Haarlemmers in Museum Haarlem is een ode aan de bewoners van Haarlem, van vroeger en nu. Leef met ze mee door de eeuwen heen en ontdek hun persoonlijke verhalen over liefde, rouw, geloof, ambities en de stad. Historische grootheden zoals Kenau Hasselaer komen voorbij, maar juist ook de gewone Haarlemmers krijgen een podium.

Stad vol schatten - en schande

Haarlemmer Yvonne van Gennip (1964) zette als meisje haar eerste stappen op het ijs bij IJsclub Haarlem. In 1988 won ze tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 drie gouden medailles. In 1934 speelde voetballer Kick Smit (1911-1974) zijn eerste wedstrijd voor Haarlem en speelt hij voor Oranje. Hij behaalt met HFC Haarlem in 1946 de landstitel. Haarlem zit vol talentvolle sporters en wereldverbeteraars. Zo zat het St. Elisabeths Gasthuis vroeger in het gebouw van Museum Haarlem. Hier konden armen terecht voor gratis zorg en maaltijden. En dan hebben we natuurlijk nog De Schuilplaats; het geheime verzetshuis van Corrie ten Boom in een juwelier in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum heeft ook een aantal interessante onbekende Haarlemmers gevonden die aan verhalen gekoppeld konden worden. Ook nieuwe Haarlemmers zoals immigranten krijgen een podium. Overigens worden duistere bladzijdes uit de geschiedenis in de expo niet geschuwd: in de zaal over de zeventiende eeuw zie je duidelijk de link tussen textielhandelaren en bierbrouwers en de slavenhandel.

Museum Haarlem

Je vindt Museum Haarlem in één van de mooiste straten van Haarlem; Groot Heiligland. Oorspronkelijk werd het in 1975 opgericht als Historisch Museum voor Zuid-Kennemerland, inmiddels is het uitgegroeid tot echt stadsmuseum. In het museum ontdek je alles over de geschiedenis van de stad aan het Spaarne. Hoe komt Haarlem toch aan al z'n mooie hofjes? Je leert alles de historie; van het Beleg van Haarlem in 1572 tot de tragische stadsbrand in 1576 tot nu.

Ook leuk

Foto 2. Bekende en minder bekende Haarlemmers laten geschiedenis zien in Museum Haarlem. Foto: Museum Haarlem.

Laatst gewijzigd: 2020-09-09 17:03:50 · Gepubliceerd: 2020-09-02 15:14:19 - 2064