Wereldpremières in je woonkamer

Vind een bioscoop in de buurt |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Iedere dag een filmpremière vanuit huis of in een van de 100 filmzalen

23 september 2020 Cultuur Utrecht, Utrecht Dit jaar hoef je de deur niet uit om de nieuwste en mooiste Nederlandse films te bekijken. Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) van 25 september tot 5 oktober geniet je elke dag van een filmpremière. Gewoon vanuit huis! Of in één van de 100 filmzalen door het hele land. De 40e editie van het filmfestival is dit jaar voor iedereen bereikbaar.

Foto 1. Still uit de openingsfilm van het NFF: Buladó. Foto: Gregg Telussa

Elke dag een wereldpremière

Niet de Winkel van Sinkel in hartje Utrecht, maar de website van het NFF is dit jaar het kloppende hart van het festival. Hier kun je het programma van het festival bekijken en tickets bestellen voor alle filmpremières, die je dankzij Pathé Thuis allemaal thuis kunt bekijken. Zak je liever weg in een comfortabele bioscoopstoel? Dat kan ook! De wereldpremières draaien tegelijkertijd in 100 filmzalen, verdeeld over 70 steden. Het festival start met de wereldpremière van Buladó, een familiedrama wat zich afspeelt op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. Tussen de aanvaringen van nuchtere vader Ouira en spirituele opa Weljo zoekt de jonge Kenza (11) haar eigen weg te vinden. Ook de film Buiten is het feest gaat tijdens het festival in première. Een film naar het boek van Arthur Japin, geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen. Beide films zijn genomineerd voor een Gouden Kalf.

Stream de 40 favoriete gouden films

Speciaal voor de jubileumeditie van het Nederlands Film Festival kan iedereen thuis genieten van de 40 favoriete gouden films van de afgelopen 40 jaar. Van De Heineken Ontvoering tot De Marathon en van Baantjer het Begin tot Kauwboy. Plan die filmavonden maar snel in en haal popcorn in huis voor deze klassiekers. Zes films zijn te zien in de NFF Drive-in bioscoop op het parkeerterrein van Pathé Leidsche Rijn. De tickets gaan hard, dus wil je ook naar deze speciale bios? Boek dan snel.

De competitie

Wie gaat er met een Gouden Kalf vandoor? Dat is uiteraard de vraag die de hele tijd rondzingt tijdens het filmfestival. Op maandag 28 september worden de genomineerden bekendgemaakt. En pas aan het einde van het NFF, op 2 oktober, krijgen de winnaars het verlossende woord te horen. In de Gouden Kalf Competitie zijn de genomineerden al wel bekend. Welke televisiedrama, korte film of speelfilm is jouw favoriet? Bekijk ze allemaal en vel zelf een oordeel. Voor de echte professionals op het gebied van film is er een NFF professionals programma met gave masterclasses.

Wat is er te doen in Utrecht

Het festivalhart van het NFF mag dit jaar dan online zijn, er gebeurt wel degelijk iets in de binnenstad en de wijken van Utrecht. Bezoek de Bibliotheek Neude in het iconische postgebouw en verlies je in nieuwe interactieve werken. Zoals Exodus, een panorama van 12 meter lang wat je op een smartphone kunt bekijken. De beelden vertellen het verhaal van mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. In Eden's Adventures maak je een tijdreis van de oudheid tot nu, met vrouwen en social media in de hoofdrol. Let op: voor een aantal kunstwerken met virtual reality moet je vooraf een tijdslot boeken. Dit kost € 2,50. Ook leuk: in ZIMIHC theater Zuilen kun je een filmdiner boeken in combinatie met de film De Beentjes van Sint-Hildegard.

Dagje uit?

Foto 2. Still uit de film Buiten is het feest naar de bestseller van Arthur Japin. Foto: Rinkel Film

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-09-24 09:45:18 · Gepubliceerd: 2020-09-21 13:54:34 - 364