1

Trump, racisme, ongelijkheid: This is America!

Kunsthal KAdE laat Amerikaanse kunstenaars aan het woord over de VS

Kunsthal KAdE Nieuws door
Foto 1. Hank Willis Thomas, 'A Suspension of Hostilities', 2019, 1969 Dodge Charger, 452 x 194,5 x 140 cm. Foto: Courtesy of the Artist and Kayne Griffin Corcoran, Los Angeles.

archief oud artikel 25 september 2020 Cultuur Amersfoort, Utrecht De verkiezingen naderen in de Verenigde Staten en de Amerikanen zijn verre van verenigd. Hoe is het om als kunstenaar te werken in zo'n verdeelde natie? Hoe verbeelden zij de heersende cultuur, de discussies en de sterke verschillen? Kunsthal KADE verzamelde het werk van bijna veertig Amerikaanse kunstenaars en laat in de tentoonstelling This Is America | Art USA Today hun weergave zien van actuele discussies. Een boeiend beeld van het grote Amerika, te zien van 26 september 2020 tot 3 januari 2021.

Robert Roos, samensteller van de tentoonstelling This is America | Art USA Today, maakte in 2019 een roadtrip door Amerika. Van de oostkust tot de westkust ging hij in gesprek met kunstenaars, curatoren en galeriehouders. Hij zag een politiek en sociaal verscheurd land, waarin niet alleen de Republikeinen en Democraten fel tegenover elkaar staan, maar ook op andere gebieden grote verschillen zijn. Tussen rijk en arm, wit en zwart, stad en platteland. In de tentoonstelling is te zien hoe kunstenaars proberen die maatschappelijke discussies te duiden. Het resultaat is divers.

Dukes of Hazzard

Kunstenaar Hank Willis Thomas laat een gecrashte versie zien van de General Lee, de oranje Dodge Charger uit de serie Dukes of Hazzard (foto 1). Op de auto zie je een Confederate Flag, een eerdere versie van de Amerikaanse vlag. Het gebruik ervan is omstreden en wordt geassocieerd met racistische groeperingen. Kunstenaars Jeffrey Gibson en Julie Buffalohead laten hun licht schijnen op de positie van de Native Americans. Een groep kunstenaars uit het Texaanse El Paso en de Mexicaanse zusterstad Juarez laten zien hoe het leven is in deze grensregio. Zij zijn door een stalen muur van elkaar gescheiden, een muur die hun band doorkruist. Andere kunstenaars richten hun blik op het brein achter deze muur: Trump.

Het merk Trump

Een jaar lang verzamelde de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano allerhande spullen met Trumps naam, gezicht of handtekening erop. Het resultaat is een verzameling met honderden petjes, mokken, gesigneerde bladen, de Trump Steak en nog veel meer. Een selectie daarvan is te zien in Kunsthal KAdE waar Trump je van alle kanten toe grijnst. Wat bedoelt de kunstenaar hier mee te zeggen? In de ogen van Serrano is Trump een merk en is dat gegeven de essentie achter de man die al sinds 2017 aan het Amerikaanse roer staat. Centraal in de verzameling van de fotograaf staat een ronddraaiend sculptuur met het woord 'Ego'. Verder commentaar is overbodig.

Ook interessant

Foto 2. Andres Serrano, The Game: All Things Trump, 2019. Images courtesy of a/political and ArtX. Foto: John Mireles
Foto 3. Theaster Gates, 'Where Black Power Lives', Gary, IN, For Freedoms' 50 State Initiative, 2018. Foto: Madeleine Thomas
Foto 4. Celeste Dupuy-Spencer, In The White House (perfectly demonic dynamism), 2018. Foto: Courtesy of Nino Mier

Laatst gewijzigd: 2020-10-27 11:16:10 · Gepubliceerd: 25 september 2020 - 805