Bezoek de designbeurs dit jaar vanuit huis

Tips voor een dagje uit   Nieuws door
Foto 1. Dutch Design Week 2020 vindt volledig online plaats. Foto: Max Kneefel, Dutch Design Week 2019, Paul Heijnen

archief oud artikel 16 oktober 2020 Trends Eindhoven, Noord-Brabant Dutch Design Week is dit jaar vanwege corona volledig online. Jammer, maar niet getreurd: de evenementen zijn nog gewoon te bezoeken. En nog gratis ook. Stel zelf een lijstje samen met jouw must-see designers en bezoek de online studio wanneer en waar je maar wilt! Wij maken je wegwijs en geven tips.

DDW Virtual

Normaal gezien verandert Eindhoven in één grote inspiratiebeurs voor designliefhebbers tijdens Dutch Design Week. Een festival door de hele stad met overal studio's en evenementen die je kunt bezoeken – dat dit jaar fysiek niet doorgaat. Hoe jammer dat ook is, de online editie van Dutch Design Week 2020 – omgedoopt tot DDW Virtual – brengt ook voordelen met zich mee. Van 17 tot en met 25 oktober zijn alle evenementen online te bezoeken, en dat zijn er meer dan 400.

Op de website van Dutch Design Week kun je het programma volgen, gewoon vanuit huis. Er is hard gewerkt om het werk van de designers toch te laten zien en te ervaren, ook al is dat niet in de studio zelf. Iedere designer richt een eigen 3D-kamer in waar je als gast virtueel doorheen kunt lopen. Er is hier ruimte voor video, fotografie, audio- en podcasts en een korte tekst. Deelnemers kunnen hun eigen 'kamer' in 'My DDW' customizen in vorm en kleur en kunnen gebruikmaken van een eigen livestream, livechat en broadcast planner. Door al die online mogelijkheden heb je als bezoeker tâch nog het gevoel alsof je er een beetje bij bent.

Hoe werkt het?

Een bezoekje aan de online Dutch Design Week is gratis. Als je tussen 17 en 25 oktober 2020 de website van DDW bezoekt, wijst het zich verder vanzelf. Je moet alleen even een account aanmaken en kiezen welke evenementen je wilt bezoeken.

Op de website staat een overzicht van alle designers, met een handig filter – zo kun je selecteren op evenement of discipline. Ga je voor een expositie, workshop, seminar of televisie-uitzending? Wil je meer weten over gezondheid, mode, voedsel, interieur of wetenschap? Het kan allemaal, met het filter kom je terecht waar je wilt. Klik op het hart-icoontje van een designer en stel zo een persoonlijk programma samen. Net als andere jaren zijn er ook aanbevolen routes vanuit verschillende disciplines om te doorlopen.

6 bezoektips

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar ‘The new intimacy'. Niemand kan ontkennen dat we ons door de pandemie anders zijn gaan verhouden ten opzichte van elkaar, onze spullen, onze gezondheid, data, de overheid – de hele wereld om ons heen. Designers vertalen in hun ontwerpen die zoektocht naar een nieuwe balans. Of het nu een recycle-initiatief of een poppenworkshop is, je kunt je op allerlei manieren laten verwonderen en inspireren. Zelfs vanuit huis is het niet te doen om álle designers te bezoeken, en daarom is het goed om van tevoren zelf wat research te doen. Wat wil je doen, waar wil je meer over weten? Lees hier onze tips.

  • DOE GROEN MET IKEA - Tijdens deze pandemie zijn we meer dan ooit gefocust op een gezonde levensstijl, en dan vooral: om het thuis een beetje aangenaam te maken. De sessies van IKEA Virtual Greenhouse bieden je praktische inzichten om het meeste uit je thuissituatie te halen, van plantverzorging tot het maken van een Japanse kokedama-bal (en ja, die wil je).

  • KLEUR IN JE LEVEN - Groen werkt kalmerend, rood is juist levendig – maar daarbij houdt de kleurenkennis van de meesten wel een beetje op. Wil jij meer leren over kleur en hoe je kleuren succesvol met elkaar combineert? In de livestream Colour Communication leer je te werken met het Natural Colour System® en wordt je kleurenkennis flink opgefrist. Let op: je moet je van tevoren aanmelden voor een van de vijf seminars. De seminars zijn in het Engels.

  • RECYCLEN MAAR - Plastic: we kunnen niet meer zonder, maar helaas is het ook behoorlijk milieuvervuilend. Hoe kunnen we plastic hergebruiken en ‘upcyclen'? Hoe kunnen we plastic beter scheiden en inzamelen? Daar denken designers van Embassy of Rethinking Plastic over na. Inspirerend om te volgen – wie weet kom je zelf ook op ideeën.

  • SUNSEEKER - Ook straatverlichting kan duurzamer – én leuker. Dat bewijzen de ontwerpers van Sunseeker. Ze ontwikkelden een 500 meter lange slinger van lichtmodules, tussen het station van Eindhoven en Strijp. Overdag laadt de zon de Sunseeker op, 's nachts geniet je van dynamische én poëtische lichtontwerpen. In het donker over straat lopen is nog nooit zo leuk geweest.

  • WAT-ALS-STAD (LEUK VOOR KINDEREN) - Wat voor stad krijg je als kinderen die mogen ontwerpen? In de Wat-Als-Stad mogen kinderen erop los fantaseren en meebouwen aan hun stad van de toekomst. Hoe gaan we eten en wonen? Hoe verplaatsen we ons? Vijf ontwerpers hebben een workshop georganiseerd om kinderen te laten nadenken over hun ‘Wat-Als-Stad'.

  • FATBOY - De Fatboy is terug! Wie wil er nu niet wegploffen in zo'n heerlijke zitzak? En goed nieuws: Fatboy lanceert een nieuwe collectie, met de kleurrijke ontwerpen van Dutch designer Carole Baijings. Neem een kijkje bij A Pop of Colour en volg de livestream met Baijings – om vervolgens zo'n designfatboy âf bijbehorend kussen Pop Pillow in huis te halen.

Bezoek Dutch Design Week tussen 17 en 25 oktober 2020 op de website van DDW.
Foto 2. Rethinking Plastic Exhibition, Yksi Expo. Foto credits: Leonne Cuppen

Laatst gewijzigd: 2020-10-17 18:47:51 · Gepubliceerd: 2020-10-13 09:37:17 - 861