Weekendje weg? Ga naar Vlieland! Dit is er allemaal te doen

Geniet van het echte eilandleven zonder auto's

Doen op Vlieland Reportage door
Foto 1. Met de Vliehors Expres over de enorme zandplaat van West-Vlieland. Zeehonden spotten en dan weer instappen voor de volgende stop: het Drenkelingenhuisje. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

23 oktober 2020 bijgewerkt: 18 januari 2022 Toerisme Vlieland, Friesland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een weekendje uitwaaien op Vlieland. Op het strand kun je lange wandelingen maken, of juist lekker actief gaan blokarten en kitesurfen. Zelfs lasergamen kan hier, buiten in het bos en de duinen. Of ga zeehonden spotten, een bijzondere ervaring die je maar op enkele plekken in Nederland kunt meemaken. En in het enige dorpje op het eiland vind je de leukste winkeltjes en terrasjes. Hier is meer dan genoeg te beleven voor zelfs een hele vakantie, zeker met deze 10 tips voor een toptijd op Vlieland.

1. Leuke shops en terrasjes

Van de boot stap je meteen dé hotspot van Vlieland in: het dorpje Oost-Vlieland. De Dorpsstraat is waar het allemaal gebeurt. In deze smalle, sfeervolle straat vol oude huisjes en grote bomen vind je de leukste winkeltjes en horeca met terras. Er schuilen zelfs twee supermarkten in de oude panden. Hier kun je shoppen voor kleding, leuke hebbedingetjes en strandspullen. Allemaal met de waddenlucht in je neus! Duik ook even één van de vele gloppen in: smalle steegjes waar je soms geen idee van hebt waar ze uitkomen. Via een korte zijstraat kom je op het Kerkplein met de Nicolaaskerk en het historische Armhuys, nu een luxe restaurant.

Bekijk nog meer activiteiten op Vlieland.

2. De vuurtoren op

Vanuit het dorp zie al de rode vuurtoren op de duinen staan. Hij ziet er maar klein uit en dat blijft ook zo als je ernaast staat. Vandaar zijn bijnaam De Rode Kabouter. Een langere vuurtoren is niet nodig, want hij staat op de veertig meter hoge Vuurboetsduin en van daar schijnt zijn licht ver over de zee. Boven op de vuurtoren heb je een groots uitzicht over het dorp, het wad in het zuiden en de zee in het noorden. Huizen en schepen zien eruit als speelgoed, zo klein. Bij helder weer zie je zelfs Friesland liggen. Voor een fantastisch uitzicht hoef je trouwens niet per se de vuurtoren op, ook vanaf de top van de Vuurboetsduin kun je oneindig ver kijken.

3. Zeewierkaas en videotour

Niet op, maar in de hoogste duin van Vlieland ligt de Vlielandse Kaasbunker, op een steenworp afstand van de vuurtoren. In deze voormalige drinkwaterbunker krijgen de kazen alle tijd om te rijpen. Leuk om hier bij de bron de bijzondere zeewierkaas, paddenstoelenkaas, bierkaas en kaas met duinkruiden te kopen. Zeker als je er ook een kijkje in de bunker zelf aan vastknoopt, compleet met proeverij. Dan weet je daarna precies welke kaas je mee naar huis wil nemen. Je bekijkt de bunker en een stukje van de omgeving met behulp van een videotour vol leuke feiten en weetjes.

4. Blokarten of lasergamen op het strand

De lange stranden van Vlieland zijn heerlijk voor een dagje zonnebaden, zwemmen en lange strandwandelingen. Maar van mei tot en met oktober kun je er nog veel meer doen. Dan staan de strandhutten van Paal 50 en Vlieland Outdoor Center weer op het strand (ja, bij paal 50). En kun je kiezen uit blokarten, kitesurfen, kajakken in de branding en nog veel meer. Paal 50 heeft zelfs een variatie op escaperooms: de break-in room waarbij je met allerlei activiteiten de cijfers van een code bemachtigt om een aangespoelde zeecontainer te openen. Ook Vlieland Outdoor Center heeft iets bijzonders. Bij hen kun je buiten lasergamen.

5. Vogels kijken in Kroon's polders

Kroon's Polders is een uniek stukje Vlieland op het westelijke gedeelte van het eiland. Tussen enkele dijken bevindt zich een 'mislukte polder', want goede landbouwgrond werd het niet. Nu is het een wetlands waar honderden soorten vogels leven en broeden. Dit natuurgebied mag je niet in, maar gelukkig staat er een vogelhut waar je heen kunt via een afgeschermd pad. Wie weet zie je lepelaars, of de indrukwekkende blauwe kiekendief. Op de dijk tussen de polders en de Waddenzee staat ook nog een vogelscherm, waar je een mooi uitzicht hebt over het hele gebied. Tip: verrekijker mee!

6. Zeehonden spotten

Nog een uitstapje dat vraagt om een verrekijker is zeehonden spotten. De beste plekken op het eiland zelf zijn de westelijke en oostelijke punt van Vlieland. Wil je een grotere kans om ze te zien, ga dan mee met Zeehondentochten Vlieland. Zij varen van eind mei tot eind oktober naar zandplaten De Richel en Engelschhoek, waar vaak zeehonden op liggen. Dus stap in een van hun snelle RIB's, hou je verrekijker klaar en beleef een moment dat je niet meer vergeet. Wie weet kom je ook bruinvissen tegen, kleine walvissen die lijken op een dolfijn. Ultiem vakantiegevoel, gewoon in Nederland!

7. De bunkers in

Op Vlieland ligt verborgen in de duinen een bunkercomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel was van de Atlantikwall. Het gerestaureerde complex is nu een bijzonder museum: Bunkermuseum Wn 12H. Struin langs de verschillende bunkers het duin op, loop door de tunnels en versterkte loopgraven en geniet van het prachtige uitzicht. Onderweg kom je ook een luchtdoelkanon, de koepel van een tank en de kromme loop van een stuk artillerie tegen. Natuurlijk kun je ook de bunkers in, waar een interessante expositie te zien is over de geschiedenis van deze plek. Inclusief een grote maquette. Vraagje? De vrijwilligers vertellen je graag alles wat ze weten - en dat is veel.

8. Potvisskelet en aaibare roggen

Een goed startpunt om Vlieland te ontdekken is Informatiecentrum De Noordwester, op een hoek van de Dorpsstraat. Hier ontdek je van alles over de natuur op en om Vlieland. In de zeestraat en de aquariumbakken zie je van dichtbij de zeedieren die in de Waddenzee en de Noordzee leven. Op de Wrakkenzolder kom je meer te weten over de wrakken uit de Noordzee en de Jutterzolder ligt vol met wat er allemaal aanspoelt op het strand. Wie durft een rog of haai te aaien? Hier kan het! Als klap op de vuurpijl is het skelet te bewonderen van de in 2004 aangespelde potvis. Pas als je daar naast staat besef je echt hoe groot potvissen zijn.

9. Even terug in de tijd

Voor een duik in de geschiedenis van Vlieland is Museum Tromp's Huys dé plek. Je vindt dit museum midden in de Dorpsstraat, in het alleroudste pand op het eiland. De collectie bevat de overblijfselen van het indrukwekkende historische en maritieme verleden van Vlieland. Er zijn onder andere schilderijen, prenten, touwknopen, zeekaarten en enkele prachtige scheepsmodellen te zien. De salon en de tuinkamer zijn gerestaureerd en weer zoals vroeger, zodat je even het gevoel krijgt terug in de tijd te stappen. In de kelder vind je een expositie over het ontstaan van het eiland en de ondergang van het dorp West-Vlieland.

10. Mee met de Vliehors Expres

Tot slot wat misschien wel het meest bijzondere uitje op Vlieland is: met de Vliehors Expres naar het Drenkelingenhuisje. De grote gele, tot 'bus' omgebouwde vrachtwagen brengt je over het strand naar de enorme zandvlakte in het westen van Vlieland. Al snel zie je alleen maar zand, zover je oog reikt. Tot in de verte een klein huisje opdoemt op palen. Dit Drenkelingenhuisje was ooit neergezet als vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen. Nu is het een juttersmuseum, waar elk jaar in april een schutting omheen wordt gebouwd van wat er allemaal aanspoelt op het strand. De meer bijzondere vondsten staan in het huisje zelf en de chauffeur van de Vliehors Expres kan er smakelijk over vertellen.

Maar eerst gaat de tocht naar het uiterste westelijke puntje. Van daar zie je Texel liggen en je kunt er zeehonden spotten. Geen verrekijker? Gelukkig hebben ze er een paar in de Vliehors Expres liggen die ze laten circuleren onder de passagiers. Fun fact: bekijk ook even de bandensporen die de Expres achterlaat, daar staan namelijk gedichtregels in.

Overtocht naar Vlieland

Een uitje naar Vlieland begint in Harlingen, waar je op de boot stapt van Rederij Doeksen. De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. Er is ook een sneldienst met een wat kleinere veerboot. Je kunt geen auto meenemen, maar op de gewone boot wel je fiets. Boek op tijd, want vol is vol. Dit kan gewoon online.

Overnachten

Boek een overnachting op Vlieland. Kamperen kan op Kampeerterrein Stortemelk.

Foto 2. Shoppen en terrasjes bezoeken in de Dorpsstraat van Oost-Vlieland, het enige dorp op Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. De rode vuurtoren van Vlieland, ook wel liefhebbend De Rode Kabouter genoemd omdat hij zo kort is. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. Eén van de activiteiten die je op het strand kunt doen: blokarten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Vlieland heeft een Kaasbunker en daar mag je gewoon in. Met een videorondleiding. En daarna lekker kaasjes proeven. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 6. Het Drenkelingenhuisje op de grote zandvlakte de Vliehors in het westen van het eiland. Het is nu een Juttersmuseum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 7. Staren over het zand en het water naar buureiland Texel. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 8. Fietsen en wandelen door de duinen en het bos, ook dat kan op Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 09:59:34 · Gepubliceerd: 2020-10-22 12:22:55 - 4953