De wereld rond in een bioscoopstoel

Leer culturen kennen tijdens één van de bijzondere filmfestivals dit naja

Bioscopen bij jou in de buurt Nieuws door
Foto 1. Scène uit de film 'La Inocencia' één van de Spaanstalige films die te zien zijn tijdens het Spanish Film Festival. Foto: Spanish Film Festival ©

archief oud artikel 28 oktober 2020 Cultuur Landelijk Nederlanders zijn een reislustig volkje. Overal ter wereld kom je ons tegen; van de Belgische Ardennen tot in het Zuidelijkste puntje van Patagonië. Helaas is de aardbol rondreizen om nieuwe plekken te leren kennen op dit moment even iets lastiger. Maar... er is een manier waarop je toch eenvoudig in aanraking komt met andere culturen: films! We hebben een lijst voor je samengesteld met interessante filmfestivals in ons eigen koude kikkerlandje die je dit najaar (online) kunt bezoeken.

Spanish Film Festival

AMSTERDAM/ROTTERDAM/DEN HAAG - Geniet van zuidelijke taferelen tijdens het Spanish Film Festival. Bekijk een programma vol onafhankelijke, artistieke en experimentele films uit Spanje en Latijns Amerika. Leuk feitje... in de editie van 2020 is tachtig procent van de films geregisseerd door vrouwen. Dit jaar hoef je bovendien de deur niet uit. Van 11 tot en met 17 november biedt het festival alle films online aan, zodat je ook vanaf je eigen bank niets hoeft te missen.

SERET - The Israeli Film & TV Festival

AMSTERDAM/AMSTELVEEN, NOORD-HOLLAND - Tijdens het filmfestival SERET International zie je de beste Israëlische films en documentaires. Van debuterende regisseurs tot gerenommeerde producenten; de films tonen je hoe het is om te leven in het moderne Israël. Je ziet onder meer films over liefde en angst in oorlogstijd en over hoe is het om kind te zijn in een politiek onrustige regio. Fascinerende en vaak heftige onderwerpen, die je een beter beeld geven van dit hectische land. Het festival biedt van 3 tot en met 10 november de mogelijkheid om de films online te bekijken.

Eastern Neighbours Film Festival

ONLINE/DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - Het Eastern Neighbours Film Festival biedt Nederlandse filmliefhebbers van 4 tot en met 15 november een breed scala aan films uit Oost en Zuidoost Europa. Estland, Servië of Georgië: het zijn stuk voor stuk voorbeelden van landen met een kleine maar krachtige filmindustrie. ENFF brengt de producties van onze oosterburen dit jaar naar de Nederlandse huiskamers tijdens de eerste online editie van het festival. Maak een rondreis langs de verschillende landen en leer de culturen beter kennen.

IDFA

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Ook dit jaar is Amsterdam van 18 november tot en met 6 december weer het toneel voor het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Documentairemakers van over de hele wereld laten in de hoofdstad hun spraakmakende docu's zien aan geïnteresseerden. Nieuw dit jaar is IDFA Extended, waardoor je niet meer perse naar de Amsterdam hoeft te reizen. In meer dan veertig theaters, verspreid over Nederland, vind je een selectie van zeven interessante documentaires. Ook ligt de focus dit jaar nâg meer op digitaal film kijken. Via het wereldwijde web bekijk je ruim tweehonderd films in een online cinema. Blijf na de film nog even zitten voor een diepte-interview of een live vragensessie met de maker of hoofdpersoon van de docu.

Da Bounce Urban Film Festival

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Tijdens Da Bounce Urban Film Festival zie je de wereld door de ogen van voornamelijk Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische en Afro-Europese regisseurs en acteurs. Het eerste en enige urban filmfestival van Europa heeft van 4 tot en met 6 december zijn thuisbasis in Pathé Arena. DBUFF stimuleert diversiteit binnen de filmwereld en biedt urban-cultuur een krachtig platform. Van comedy tot docu en van thriller tot korte films, alle genres die je kunt bedenken komen voorbij. Ben je op zoek naar wat meer diversiteit in jouw filmkeuze? Dan is een urban-film misschien iets voor jou.

Ook leuk

Foto 2. Scène uit de IDFA-documentaire 'The Snow Calls': een film over een vrouw die na drie meisjes te hebben gekregen, nog één kans krijgt om een jongetje te baren. Foto: IDFA ©

Laatst gewijzigd: 2023-08-30 19:32:04 · Gepubliceerd: 28 oktober 2020 - 556