Met deze apps gaan kinderen graag naar buiten

Doen met de kinderen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Op jacht naar een Pokémon, schat of virtuele dieren

24 januari 2021 Toerisme Landelijk Zitten je kinderen liever binnen te gamen? Of willen ze nooit mee op een wandeling? Dat is verleden tijd met deze 6 gave buiten apps voor kinderen. Hiermee gaat de magie van de online wereld gewoon mee de deur uit. En krijg je kinderen weer lekker buiten in beweging.

Foto 1. "Ja, ik heb er één!" Je eigen buurt wordt een savanne vol bijzondere dieren met Expeditie X! Foto: Expeditie X

Expeditie X met Freek Vonk

Stap de deur uit met de app Expeditie X en een landkaart plopt op je screen. De buurt om je heen is veranderd in een Savanne of onderwaterwereld! Tijd om met Freek Vonk op zoek te gaan naar allemaal fascinerende dieren. Tijdens je speurtocht krijg je ook allemaal leuke opdrachten. En het geeft niet waar je bent, je kunt ook op expeditie gaan in de buurt van je opa en oma. Of op de camping om je vakantie in Nederland wat spannender te maken. Blijf wel opletten, voor als het dier dat je zoekt misschien besluit om zich midden op een weg te verstoppen.

Verveelde tieners? Kijk dan bij deze avontuurlijke augmented reality apps voor buiten.

Geocaching: op schattenjacht

Ga op een real life treasure hunt met het hele gezin! Het enige wat je hoeft te doen is de Geocaching App downloaden. Stop een pen in je zak, check de kaart om de geocaches in de buurt te zien en gebruik de app om er eentje te vinden. Een echte speurtocht die je vaak langs onverwachte en onbekende plekken leidt, ook als het in je eigen buurt is. En ja: de geocache is een echte schat, vaak met meerdere kleinigheidjes die je om kunt ruilen en leuke info over de streek. Daarna rest alleen nog jullie naam en de datum in het logboek in te vullen en de geocache weer precies zo achter te laten als je hem hebt gevonden. Lees hier meer over geocaching in Nederland.

Zoek virtuele dierenkaarten in de natuur

Wandelen in de natuur wordt voor kinderen een feestje met de Perfect Earth Animals app. Met deze app op de mobiel kunnen ze in de natuur op speurtocht naar virtuele dierenkaarten, eigenlijk een beetje als Pokémon Go. Er zijn al meer dan tienduizend kaarten verstopt door heel Nederland. Op het kaartje in de app staat aangegeven in welke natuurgebieden ze te vinden zijn. Nu is het zaak om binnen 50 meter van zo'n kaart te komen en - hop - daar zie je hem op je mobiel verschijnen, met allemaal leuke weetjes over het dier. Wie weet vind je wel een zeldzame kaart, want van zeldzame dieren zijn er natuurlijk minder te vinden.

Deze video laat zien hoe het werkt. Het artikel gaat verder onder de video.

Pokémon Go

Het bekende Pokémon Go mag ook zelf natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een app die al veel kinderen naar buiten wist te krijgen door de virtuele gamewereld te combineren met de echte wereld. Open de app en ga een rondje lopen. Grote kans dat je tijdens je wandeling een Pokémon spot. Zodra je er een ziet, trilt je smartphone en kun je de Pokémon vangen. Dit doe je door een Pokéball te gooien. Doel van het spel is om er zoveel mogelijk te pakken te krijgen. En dat is best lastig, zeker omdat een aantal Pokémon behoorlijk zeldzaam zijn.

Speel zelf Jachtseizoen van Stuk TV

Het populaire YouTube programma Jachtseizoen van Stuk TV kun je zelf spelen met de Jachtseizoen app. Maak een team van jagers en een team van boeven, geef de boeven een aantal minuten voorsprong en dan: op jacht! Om de zoveel minuten krijgen de jagers de locatie van de boeven door, net als in het programma. Hoe kom je op tijd op de plek om ze te vangen? Daar komt wel wat kaartlezen aan te pas. Spannend en lekker actief. De app Jachtseizoen is er voor androïd en voor iPhones. Het spel heeft vier moeilijkheidslevels, dus geschikt voor zowel jongere kinderen (wel met een volwassene erbij) als tieners.

Kinderwandelingen app Vossenstreken

Er zijn al genoeg wandelapps voor volwassenen. In Noord-Brabant doen ze het anders: daar hebben ze kinderwandelingen app Vossenstreken. Met wandelingen tussen de 3,5 en 5 kilometer lang, dus ook geschikt voor korte beentjes. Door de interessante weetjes die Buitenbaas Robin onderweg vertelt en zijn leuke opdrachten is zelfs die 5 kilometer niet te lang. De routes zorgen er trouwens ook zelf voor dat kinderen zich niet gaan vervelen. Telkens is iets anders te zien. En is er toch een keertje een ietsje minder spannend stukje, dan zijn er meteen weer leuke opdrachten te doen. Stilletjes sluipen door het bos, trainen als een soldaat of door donkere bunkers kruipen: dit zijn wandelingen waar kinderen blij van worden.

Bekijk de teaser voor Vossenstreken. Het artikel gaat verder na de video.

Ook interessant

Foto 2. Een wandeling wordt een avontuur met Vossenstreken, de wandelapp voor kinderen. Ook leuk voor ouders! Foto: Vossenstreken © Maria van der Heyden
Foto 3. Volg de route en kom allemaal leuke opdrachten tegen. Foto: Vossenstreken © Dennis Maas

Laatst gewijzigd: 2021-02-17 12:44:49 · Gepubliceerd: 2021-01-18 13:08:00 - 2289