Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen!

De leukste (online) activiteiten tijdens carnaval 2021

Wat is er te doen in Noord-Brabant? Nieuws door
Foto 1. Snollebollekes maakt er op zaterdag 13 februari een feestje van in de 'Total Loss Weekendmix - Polonaise-editie' Foto: Matrixx Events © Tom Doms

archief oud artikel 8 februari 2021 Opmerkelijk Landelijk Aankomend weekend is het tijd voor carnaval 2021. Helaas even geen lange carnavalsoptochten, lauw bier uit plastic bekers, broodjes bal uit de muur en hossende mensen op straat, in cafés of in de feesttent. Maar ook zonder fysieke carnavalsfeesten gaat het los onder de grote rivieren. Zo zijn er tijdens het aankomend weekend toffe livestreams, alternatieve optochten en kunnen de kleinste carnavalsvierdertjes toch verkleed de straat op.

Kleinfisjenie!

EINDHOVEN/LAMPENGAT, NOORD-BRABANT - Hoewel het carnavalsweekend officieel pas begint op zaterdag, trapt Omroep Brabant het feestgedruis met 3 Uurkes Vurraf ieder jaar al af op vrijdagmiddag. Talloze bekende feestartiesten, waaronder De Deurzakkers, Peter Selie, Snollebollekes en Veul Gère, knallen vrolijke deuntjes de zaal in, om de boel op te warmen voor wat komen gaat. Ook dit jaar is het weer zover. Zonder publiek helaas, maar met een gratis livestream. De slogan 'Fijnfisjenie!' wordt omgedoopt tot 'Kleinfisjenie', zodat het carnavalsgedruis toch 'gewoon' kan beginnen. 3 Uurkes Vurraf is via Omroep Brabant vanaf 15:00 uur te bekijken op tv én online.

Van links naar rechts met Snollebollekes

NIJMEGEN/KNOTSENBURG, GELDERLAND - Als iemand weet hoe hij een knotsknettergek feestje moet bouwen, dan is het Snollebollekes wel. Speciaal voor carnaval 2021 komt hij, samen met zijn muzikale vrienden, met de 'Total Loss Weekendmix - Polonaise Editie'. Iedereen kan ook dit jaar tijdens carnaval dus gewoon van links naar rechts. Schuif de bank en de salontafel maar vast aan de kant. Naast de vrolijke Brabander zelf, komen onder andere het Feestteam, Vieze Jack, de Gebroeders Ko en Wilbert Pigmans (bekend van 'De Toreador') langs voor een optreden. Dat wordt springen nondeju! De livestream is op zaterdag 13 februari vanaf 15:00 uur te zien via het YouTube-kanaal van platenmaatschappij Berk Music.

Grote carnavalsshow voor de zorg

ONLINE - Een jaar zonder carnaval, dat kan niet! Zo vindt evenementenbureau Uitjesbazen uit Erp. Op zondagmiddag 14 februari gaat daarom het dak eraf tijdens De Grote Carnavalsshow. Wel het dak van je eigen huis, maar dat mag de pret niet drukken. Met optredens van feesttoppers als Lamme Frans, FeestDJRuud en Partyfriex, zit je muzikaal in ieder geval gebakken. Maar dat is nog niet alles: ontmasker de Masked Singer, scoor een carnavals Tinder Match of speel mee met de Crazy 88 Quizgame of de Big Balls Bingo Show. Meekijken kost je €11,11, maar daarmee spaart de organisatie niet de bierpot voor volgend jaar bij elkaar. Met de volledige opbrengst worden, zodra het weer kan, leuke uitstapjes georganiseerd voor zorgmedewerkers. Dus kieper je verkleedkist om, trek een biertje open en ga helemaal los. Voor het goede doel!

LEGO-optochten in Goirle en Neerbeek

GOIRLE/BALLEFRUTTERSGAT, NOORD BRABANT/ NEERBEEK, LIMBURG – Optochten, je vindt ze overal waar ook maar een beetje carnaval wordt gevierd. Steden, dorpen en gehuchten lopen uit voor de schitterende praalwagens waar de plaatselijke carnavalsverenigingen vaak maandenlang hun ziel en zaligheid inlegden. Helaas blijven de meeste bouwwerken in 2021 in de garage staan, maar in het Brabantse Goirle en het Limburgse Neerbeek laten ze zich door de beperkingen niet in de wielen rijden. Iedereen die dat wil, kan namelijk zijn eigen LEGO-praalwagen bouwen! In Neerbeek meldden zich 37 praalwagens uit heel Limburg aan en ook in Brabant gingen veel inwoners met de steentjes aan de slag. En de humor is tijdens carnaval nooit ver weg. De Neerbeekse initiatiefnemers bedachten namelijk een nieuwe betekenis voor de afkorting LEGO: Limburgs Enige Grote Optocht. De creaties uit Goirle (zaterdag 13 februari) en Neerbeek (dinsdag 16 februari) zijn online te bewonderen.

Puzzeltocht voor de kleintjes

EINDHOVEN/LAMPEGAT, NOORD-BRABANT - Verkleed de straat op tijdens carnaval, het is voor kinderen toch één van de hoogtepunten van het jaar. In Eindhoven begrijpen ze dat natuurlijk maar al te goed en daarom organiseren ze er, geheel coronaproof, een speciale carnavalsspeurtocht: CarnavalsTocht Eindhoven. Bij aankomst krijgen kinderen een tasje met daarin een spelkaart, een leuke carnavalshoed en wat consumpties voor onderweg. Langs de route staan bordjes met plaatjes, die corresponderen met vragen op de spelkaart. Met de antwoorden puzzel je een woord. Denk je het goede antwoord te weten, lever de oplossing dan in bij de finish en maak kans op mooie prijzen. Deelname kost €9,50 per kind en €3,50 per volwassene. Let op: reserveer van tevoren wel even een tijdslot. Meedoen kan van zaterdag 13 februari tot en met zondag 21 februari.

Kielegatse kilometer en brakkenspeurtocht

BREDA/KIELEGAT, NOORD-BRABANT - Wil je niet alleen maar binnen zitten? Dan zit je goed in Kielegat (Breda). De traditionele Kielegatse Kilometer op zaterdag 13 februari kun je namelijk 'gewoon' lopen. Niet met de hele stad tegelijk natuurlijk, maar op eigen gelegenheid in een klein gezelschap. Onderweg kom je langs allerlei plekken die te maken hebben met het Kielegatse carnaval. Laat je verrassen door mooie verhalen en oude pronkstukken. Ben je brak? Dan is er op dezelfde route een leuke speurtocht uitgezet: de Brakkenspeurtocht. De organisatie roept iedereen die meedoet op om vooral lekker verkleed te komen. En extra leuk is het dan natuurlijk om een origineel kostuum aan te trekken, om mensen attent te maken op de anderhalvemeterregel.

Jocus Voasteloaves Kwis

VENLO/JOCUS, LIMBURG - Weet je alles over het carnaval in Jocus (Venlo)? Doe dan op 'vastelaoveszôndaag' online mee aan de Jocus Vasteloaves Kwis. Test je carnavalskennis en kom achter nooit eerder onthulde geheimen. De quiz duurt zo'n twee uur en wordt muzikaal omlijst met feestelijke live-optredens. De uitzending op zondag 14 februari vanaf 18:00 uur is gratis te bekijken. Wil je meedoen aan de quiz dan kost je dat €11,-. 'Maak 't thoes extra joeksig', met een speciaal vasteloaves-pakket, samengesteld door Venlose horeca-ondernemers.

Foto 2. Kinderen kunnen dit jaar toch gewoon verkleed de straat tijdens de CarnavalsTocht Eindhoven. Foto: CarnavalsTochtEindhoven.nl
Foto 3. Omroep Brabant verzorgt met 3 Uurkes Vurraf ook in 2021 de feestelijke aftrap van carnaval. Foto: Omroep Brabant

Laatst gewijzigd: 2021-02-09 10:09:14 · Gepubliceerd: 8 februari 2021 - 935