De mooiste wandelingen van 2021

Dwars door de polder of langs kabbelende bosbeekjes

Wandelroutes Redactioneel door
Foto 1. Vergezichten over de polder en het IJsselmeer, mooie dorpjes en stadjes: dat is Streekpad Westfriese Omringdijk. Foto: Fiets en Wandelbeurs

5 maart 2021 bijgewerkt: 18 januari 2022 Toerisme Landelijk

Kom even helemaal tot rust op 4 van de mooiste wandelroutes door Nederland. Wandel door polders en natuurgebieden in Noord-Holland en bezoek fraaie Hanzestadjes. Ontdek sporen van de Tweede Wereldoorlog in het bos en de hei bij Wageningen en Renkum. Volg boswachter Ellen langs kabbelende bosbeekjes en wijngaarden. Of wandel door Limburgse dorpjes en heuvels met de Maas als je gids.

Alle vier de wandelingen waren genomineerd voor mooiste wandeling van 2021. De winnaar werd uiteindelijk wandelroute RivierPark Maasvallei, maar daar worden de overige wandelingen natuurlijk niet minder mooi van! Dus of je nu gaat voor een hele wandeling of één van de etappes: dat wordt genieten van ons mooie landje.

Nieuw: Streekpad Westfriese Omringdijk

HOORN - Het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk begint meteen goed: in het mooie Hanzestadje Hoorn. Slenteren langs historische gevels aan pittoreske straatjes, een kijkje nemen bij de haven met de indrukwekkende toren en dan over de dijk langs het Markermeer. Wat een weids uitzicht over het water! Bij Schardam duik je de polder in en volg je de Omringdijk. Ook daar word je getrakteerd op mooie vergezichten over polders en natuur. Je komt door nog meer historische stadjes. En je ziet overal de sporen van het gevecht tegen de zee. Een pad dat je confronteert met een belangrijk stuk geschiedenis en hoe de dijken Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. De totale route is 150 kilometer, verdeeld in acht etappes van 13,5 tot 24 kilometer. Je kunt uiteraard ook op een andere plek dan in Hoorn starten.

Nieuw: Pad van de Vrijheid

WAGENINGEN - Vanuit hartje Wageningen start een wandeling door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de heidevelden van de Veluwe, langs de boomgaarden van de Betuwe en door de velden van de Gelderse Vallei. Zo afwisselend is Nederland! De wandeling start op het 5 Mei Plein in Wageningen, bij Hotel de Wereld waar in 1945 de vrede getekend werd. Door de velden gaat het eerst naar de Grebbeberg, waar je ver over natuurgebied De Blauwe Kamer en de Rijn kunt kijken. Maar minstens even indrukwekkend zijn de loopgraven die hier liggen, van waaruit de Nederlandse soldaten hard vochten tegen de Duitsers om de Grebbeberg te behouden. Op het Pad van de Vrijheid kom je namelijk overal de sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen. Deze route van 150 kilometer heeft geen bordjes, maar je kunt gpx-bestanden downloaden van elke etappe en er is een wandelgids. De dertien etappes zijn tussen de 9 en 13 kilometer lang, met één uitschieter van 19 kilometer.

Van Nijmegen naar Plasmolen en terug

NIJMEGEN - Wandel met boswachter Ellen de oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug. Start en eindpunt is het historische centrum van Nijmegen, aan de Waal. Van daar maak je een bijna on-Nederlandse wandeling door heuvels en langs wijngaarden. Vooral de bossen rond Beek-Ubbergen zijn bijna sprookjesachtig mooi met hun vergezichten, dichte stukken bos en kabbelende beekjes. Je beklimt de Sint Jansberg, waar je uitkijkt over water en moeras. Langs een watermolen, een heuse Romeinse villa en vergezichten over de Mookerheide wandel je weer het bos in. Dankzij de wandelgids die boswachter Ellen schreef over deze tocht mis je geen enkel hoogtepunt. Echte die-hards lopen de route van 53 kilometer in één keer, ieder ander deelt hem waarschijnlijk toch liever op in verschillende etappes.

Verlengd: wandelroute RivierPark Maasvallei

MAASTRICHT/MAASBRACHT - Lange afstandswandeling RivierPark Maasvallei is verlengd. Waar de Maas de grens vormt tussen Nederland en België kun je nu langs beide oevers wandelen: heen door België en terug door het Nederlandse Limburg, of andersom. Helemaal van het natte gebied vol waterplassen bij Maasbracht tot het heuvellandschap bij Maastricht. Kronkelende paadjes voeren je door de Uiterwaarden van dit onbevaarbare deel van de Maas en door mooie struinnatuur. Je wandelt langs weilanden, boomgaarden, kastelen, historische hoeves en vakwerkhuisjes. En ondanks de lengte van bijna 137 kilometer loop je toch voor het grootste deel over onverharde paden. Er is een wandelgids met kaart, maar je kunt ook de zeskantige groene bordjes volgen met 'Maasvallei' erop.

Meer wandelroutes

Foto 2. Langs het Pad van de Vrijheid kom je niet alleen door mooie natuur, maar ook langs herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals het Airborne Monument op de Ginkelse Heide. Foto: Fiets en Wandelbeurs
Foto 3. Zo mooi: de wandelroute RivierPark Maasvallei, langs beide oevers van de Grensmaas. Foto: Fiets en Wandelbeurs
Foto 4. Bij vlagen magisch. De Bondswandeling Nijmegen Plasmolen is een wandeling waar je voortdurend denkt: ben ik nog in Nederland? Foto: Fiets en Wandelbeurs

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 16:49:25 · Gepubliceerd: 5 maart 2021 - 2479