De Top 5 van Sanne: Nijmegen

Dit is er te doen in Nijmegen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Gezellige terrassen, een oorlogsherdenkingstocht en het Waalstrandje

24 april 2021 Toerisme Nijmegen, Gelderland In 'De Top 5 van...' vragen we inwoners van Nederlandse steden naar hun favoriete plekken in hun eigen woonplaats. Wat mag je niet missen en wat zijn de verborgen pareltjes? In deze editie deelt de Nijmeegse Sanne haar favoriete hotspots!

Foto 1. De Nijmeegse Sanne geeft je de beste tips voor een fijn dagje Nijmegen, waaronder de indrukwekkende Sunset March over de Oversteek. Foto: Jos Poelmans via Pixabay

Verliefd op de stad

Sanne Endepoel (26) kwam zes jaar geleden voor een stage naar Nijmegen, maar al snel werd de bruisende stad aan de Waal écht haar thuis. "Oorspronkelijk kom ik uit de buurt van Breda, maar ik werd meteen verliefd op de stad", vertelt ze. "Inmiddels heb ik mijn leventje hier opgebouwd en hoef ik ook niet meer terug naar Brabant. De gezelligheid bevalt me. Iedereen zegt gewoon goedemorgen tegen elkaar en de buurman vraagt altijd even hoe je dag was. Het voelt niet zo massaal aan en de binnenstad is gewoon heel relaxt. Overal gezelligheid en terrasjes. Nijmegen is ook heel veelzijdig. Er is stad, maar je kunt ook lekker wandelen en er is een stadsstrandje.

1. Waalstrand

"Wat ik heel tof vind, is het Waalstrandje", vertelt de enthousiaste Nijmeegse. "Het ligt wel aan de overkant van het water, maar voor mij is het maar vijf minuutjes lopen omdat ik in De Benedenstad woon. In de zomer zit het er altijd vol met voornamelijk jonge mensen. Je drinkt samen een wijntje of een biertje, één en al gezelligheid. Zeker ook vorig jaar, in de coronatijd, gingen we er in de avond uit het werk altijd naartoe. Iedereen neemt dan iets te eten of te drinken mee. En dan een beetje chillen tot de zon onder gaat. Aanrader!"

2. Café Faber

"Mijn stamkroeg", roept Sanne met een glimlach op haar gezicht. "Iedereen had het constant over Café Faber, maar ik had echt geen idee waar het zat. Inmiddels was ik er al wel zo'n dertig keer voorbij gefietst, bleek later. Ik ben daar toen ooit door vriendinnen mee naartoe getrokken en sindsdien zitten we daar altijd. Ook in de avond is het een super fijn plekje, waar je nog lekker lang in de zon kunt zitten. Er hangt ook gewoon een heel gezellig sfeertje."

3. Sunset March

"De Sunset March vind ik heel echt awesome. Dat is een wandeltocht over de nieuwe brug (de Oversteek), richting Arnhem", legt Sanne uit. "Sinds 2014 loopt daar, als de zon onder gaat, een veteraan de brug over richting Arnhem, om de soldaten te herdenken die daar zijn gestorven zijn tijdens Operatie Market Garden. Iedere dag, door weer en wind! Op de brug staan 48 lantaarnpalen, waarbij iedere paal staat voor een gevallen soldaat. Als de veteraan dan langsloopt, gaan ze één voor één aan. Aan het eind ga je een trapje af, waar een herdenkingsmonument staat. Je kunt zelf ook meelopen. De veteranen voorop leggen dan uit waar we het voor doen. Ik heb een aantal keer meegelopen en iedere keer was er zeker een mannetje of 20 á 30."

4. Kronenburgerpark

"Voor de zomeravondjes." Als mensen van buiten de stad bij haar op bezoek komen, neemt Sanne haar gasten ook altijd mee naar het Kronenburgerpark. "Wat het Vondelpark is voor Amsterdam, is het Kronenburgerpark voor Nijmegen", legt ze uit. "Op warme dagen neemt iedereen een wijntje mee en hoor je uit alle hoeken muziek. Je kunt er even lekker genieten van de warmte. In de zomer is het er altijd druk, omdat niemand hier in het centrum van Nijmegen een tuin heeft. Dus als het dan een beetje mooi weer is, gaat de ene helft van de stad het terras op en de rest, meestal de studenten, trekt het park in. Superleuk!"

5. De Achtertuin

"De Achtertuin is iets nieuws dat ontstaan is vorig jaar tijdens corona. Het is een enorm terras net buiten het centrum, op het Honigcomplex. In de zomer heb je daar in het weekend livemuziek. Het was toen één van de weinige plekken die je nog als een soort uitgaan kon zien. Iedereen zit daar gewoon te chillen met een hoop mensen. Als je lijstjes bekijkt met de leukste plekjes van Nijmegen, staat het er bijna nooit tussen. Dit is dus mijn secret spot", lacht Sanne.

Ook leuk

Foto 2. Breng deze zomer een bezoekje aan de gezellige stadsoase De Achtertuin, op een steenworp afstand van de Waal. Foto: @elskennisenphotography © De Achtertuin

Laatst gewijzigd: 2021-05-31 10:45:11 · Gepubliceerd: 2021-04-23 14:00:17 - 1871