Zo vier je Bevrijdingsdag in 2021

Bevrijdingsdag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bevrijdingsfestivals, soep en vrijheidswandelingen

30 april 2021 Cultuur Landelijk Op 5 mei vieren we de vrijheid. Waar Nederlanders elkaar normaal gesproken massaal opzoeken om samen het glas te heffen of om samen te praten over het belang van vrijheid, is dat dit jaar een beetje anders. Maar dat betekent natuurlijk niet dat deze bijzondere dag ongemerkt voorbij gaat. Dit zijn de activiteiten die je (thuis) kunt doen op Bevrijdingsdag 2021.

Foto 1. Op 5 mei wordt ook in Wageningen het Vrijheidsvuur ontstoken. Foto: Joppe Boon

Proost online tijdens 14 Bevrijdingsfestivals

ONLINE - De traditionele Bevrijdingsfestivals zijn al jaren vaste prik op 5 mei. En dat is dit jaar niet anders. Waar pleinen en parken normaal gesproken vol stromen met grote groepen mensen die samen proosten op de vrijheid, verplaatst het feest zich dit jaar naar de huiskamers. En hoewel het glas heffen natuurlijk gezelliger is met duizenden bekende en onbekende gezichten om je heen, geniet je ook in 2021 van de grootste Nederlandse artiesten van het moment. Sterker nog, je kunt bij veertien festivals tegelijkertijd aanwezig zijn! Op de website Bevrijdingsfestivals.nl vind je in aanloop naar 5 mei het volledige programma met maar liefst 200 optredens. Mis niets! Kies de performances die je leuk vind, maar bekijk zeker ook de bijzondere bijdragen van de ambassadeurs van de vrijheid: Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser.

Duik de keuken in en maak de Vrijheidssoep

LANDELIJK - Onlosmakelijk verbonden met Bevrijdingsdag zijn ook de honderden Vrijheidsmaaltijden door het hele land. Aan lange tafels spreken mensen met elkaar over de vrijheid en wat dit voor hen betekent. Dit jaar is dit logischerwijs iets lastiger, maar om ook nu de verbinding met elkaar te zoeken, bedacht schrijfster en chef Yvette van Boven de Vrijheidssoep: een simpel recept dat iedereen thuis kan maken. Zo eet heel Nederland hetzelfde. Het recept is gratis te downloaden op de website van het het Nationaal Comité 4 en 5 mei, mét tips om de soep helemaal naar eigen smaak te bereiden. Ga de keuken in en maak een grote pan voor je eigen gezin, maar ook voor de buren of het verzorgingshuis op de hoek. Niet zo'n keukenprinses? Bestel de soep dan gewoon in een blik. Lekker makkelijk!

Wageningen: stad van de vrijheid

WAGENINGEN, GELDERLAND - Wageningen is altijd een bijzondere plek tijdens Bevrijdingsdag. Op 5 mei 1945 werden in Hotel De Wereld namelijk de definitieve afspraken gemaakt over de overgave van de Duitse bezetter. In de Gelderse stad staat dit jaar het thema 'Maak het verschil' centraal. Nu het aantal veteranen steeds verder uitdunt, is het aan de huidige generaties om de vrijheid door te geven. Vanaf 1 mei vul je daarom overal in de stad gratis postkaarten in die je kunt versturen naar iemand die voor jou het verschil maakt. Op 5 mei zelf start het programma al om 08:00 uur met verschillende online thema-uitzendingen. Volg vervolgens de Nationale Herdenking, van 12:00 uur tot 13:30 uur, (ook via de NOS en Omroep Gelderland), met als hoogtepunt het ontsteken van het Vrijheidsvuur. En... het Wageningse Bevrijdingsfestival komt dit jaar onder meer vanaf een wel heel bijzondere locatie: Hotel de Wereld zelf! Schakel ook in voor interessante vrijheidscolleges en een Muzikale tour van de Vrijheid vanaf tien oorlogsmonumenten in Gelderland. Bekijk en volg het complete programma via Wageningen45 LIVE.

Stadswandeling langs oorlogsverhalen in Leeuwarden

LEEUWARDEN, FRIESLAND - Ook Leeuwarden staat stil bij de oorlog en de bevrijding. Een speciale stadswandeling, samengesteld door het Historisch Centrum Leeuwarden, brengt je langs twintig historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Op iedere locatie die je aandoet op de route vind je een grote foto met daarop een QR-code. Wanneer je de code scant, leidt deze je naar het achterliggende verhaal. De indrukwekkende verhalen geven een brede inkijk in de periode van 1940 tot en met 1945. Van het verzet tot collaboratie en van het dagelijks leven tot de luchtoorlog. Stop onderweg ook even bij de oorlogsmonumenten op de route. Kun je niet op 5 mei? Geen zorgen. De afbeeldingen staan er van 28 april tot en met 12 mei, dus loop de route wanneer het je uitkomt. De routekaart is gratis te downloaden via de website van Visit Leeuwarden.

Sluit Bevrijdingsdag af met het 5 mei-concert

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Bevrijdingsdag eindigt traditioneel gezien met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, pal voor Koninklijk Theater Carré. Dit jaar verplaatst het spektakel zich, vanwege de beperkingen, echter van buiten naar binnen het theater in. Onder andere toppers als Stef Bos. André van Duin, Claudia de Breij en Maan betreden het podium, onder begeleiding van het Metropole Orkest. Tussen de prachtige muziek door, vertelt Bos persoonlijke anekdotes over het belang van vrijheid en kijk je naar performances van de dansers van het ISH Dance Collective. Om 22:10 sluit het concert, zoals ieder jaar, af met het indrukwekkende 'We'll Meet Again' (1942) van Vera Lynn. Het is dit jaar dus helaas niet mogelijk om een kijkje te nemen aan de kade, maar het concert is wel live te bekijken via de NOS op NPO 1, vanaf 21:00 uur.

Meer interessante artikelen

Foto 2. Op 5 mei viert Nederland de vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Foto: Ben Kerckx via Pixabay

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-05-04 10:49:51 · Gepubliceerd: 2021-04-29 14:09:36 - 826