15 topterrassen die je niet wilt missen

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Van bier proeven bij een kasteel tot chillen op het dak

27 april 2021 Toerisme Landelijk De terrassen zijn weer open! Wat hebben we het gemist: even eruit zijn en ergens wat eten of drinken. Gelukkig kan het weer. En hoewel elk terras een compleet feestje is om op neer te strijken, zijn er ook terrassen met nét wat meer. Van middeleeuws genieten tot tropische sferen: dit zijn 15 bijzondere terrassen door heel Nederland die je niet wilt missen.

Foto 1. Een van dé hotspots van Nijmegen: de gezellige stadsoase De Achtertuin, op een steenworp afstand van de Waal. Foto: De Achtertuin © Elske Nissen Photography

Het dakterras van NEMO

Amsterdam, Noord-Holland - Het dakterras van NEMO Science Museum is een belevenis. Eigenlijk is het meer een hoog stadsplein, compleet met restaurant. Geniet van het prachtige uitzicht, loop via de vlakke treden omlaag naar de verschillende kunstobjecten en maak een regenboog van zonnestralen bij de watercascade. Je kunt het dakterras gratis op. Open van donderdag tot en met zondag.

Robin Hood Ribhouse

Drouwen, Drenthe - De verse strobalen liggen al klaar, met daartussen pallets vol kussens en dikke houten planken die je tafel vormen. Bij Robin Hood Ribhouse eet je als in de middeleeuwen. Compleet met hompen heerlijk brood en robuuste biertjes. Vind je dat iets té middeleeuws? Neem dan een Hood Burger of lekker stukje zalm aan een van de tafeltjes. Het weer maakt niet uit, want een deel van het terras is overdekt en verwarmd.

Bierbrouwerij De Uddelaer

Staverden, Gelderland - Het Koetshuis tegenover Kasteel Staverden is omgetoverd tot brouwerij en Brewpub. Hier brouwt Bierbrouwerij De Uddelaer allerlei bijzondere biertjes. Hoe bijzonder kun je zelf ontdekken met een uitgebreide proeverij op hun terras. Een hapje eten kan natuurlijk ook. Wil je daarna nog een fikse wandeling maken, neem dan hun unieke Peptan Sportbier: zero alcohol, maar wel vol gezonde aminozuren die zorgen voor extra energie.

Koffie- en Theeschenkerij Wind in de Wilgen

Lelystad, Flevoland - Een van de mooiste terrassen in Flevoland gaat weer open vanaf 1 mei: het terras van Koffie- en Theeschenkerij Wind in de Wilgen, te vinden in de natuur net buiten Flevostad. En ja, die wilgen staan er, met nog véél meer groen. Want de tafeltjes staan verspreid in prachtige natuurlijke tuinen, waar de bijen zoemen om de bloesems. Met een van hun geliefde huisgemaakte stukken gebak voor je neus wil je niet meer weg.

Het dak op naar de Rooftop Bar

Tilburg, Noord-Brabant - Rooftop Bar en Restaurant bestaat nog maar een paar jaar, maar groeide in die tijd - ondanks corona - al snel uit tot een van de hotspots van Tilburg. Geen wonder, want het terras is reuze gezellig ingericht. Het eten en drinken is top met street food uit de hele wereld en gave cocktails. En het uitzicht over Tilburg fenomenaal. Plus het ligt boven het bijzonder kunstdoolhof Doloris' Meta Maze, dat hopelijk ook snel weer open mag.

Kasteel De Keverberg

Kessel, Limburg - Je oog valt meteen op Kasteel De Keverberg. Uit de ruïnes van het oorspronkelijke kasteel stijgen namelijk moderne muren van glas op. Historisch en modern vormen hier één geheel. Hier kom je even helemaal tot rust met een drankje en een stuk vlaai op het Maasterras, hoog boven de Maas en met een prachtig uitzicht over de omgeving. Een mooie start voor een van de fiets- of wandeltochten die op hun site te vinden zijn.

Restaurant De Werf

Veere, Zeeland - Op het terras van Restaurant De Werf in het pittoreske Veere zie je de bootjes voor je neus langs varen. Vooral op het nieuwe vlonderterras dat net boven het water zweeft komen ze vlak langs je. Aan de overkant schitteren de historische pandjes van Veere en de mooie kerk, een prachtig uitzicht terwijl je je tegoed doet aan Zeeuwse mosselen, of de bekende paella van De Werf. Geen liefhebber? Geen nood, er staat nog veel meer op de kaart.

House of Bird - bierproeverij en natuur

Diemen, Noord-Holland - House of Bird staat voor bier en natuur! Bij dit proeflokaal van Bird Brewery in het Diemerbos kun je niet alleen hun bijzondere bieren proeven, maar ook de natuur intrekken. Daarna smaken hun gerechten van lokale produkten opperbest. Zeker met een Zwaanzinnig, Nog Eendje, Non Alk of prijswinnaar Fuut Fieuw erbij.

De Achtertuin van Nijmegen

Nijmegen, Gelderland - Net buiten het centrum van Nijmegen vind je stadsoase De Achtertuin. Dit terras op het voormalig industrieterrein Vasim is een van de huidige hotspots van de stad. Hier drink je een koud biertje, geniet je van een heerlijk wijntje en eet je verrassend goed. In het weekend spelen lokale bandjes en dj's de sterren van de hemel.

Wintertuin Experience

Baarn, Utrecht - De voormalige tropische kas van de Wintertuin Experience herbergt een overdekte theetuin, een prachtig groot terras en spannende escape games in het mooie park. Een echt uitje dus, waar ook kinderen graag komen. Met een spellenboekje of tablet gaan ze op pad in het park om raadsels op te lossen. Ook onovertroffen als dé plek om weer helemaal bij te kletsen met die ene vriend of vriendin, tijdens een uitgebreide high tea bijvoorbeeld.

Aloha Low Waste Foodbar

Rotterdam, Zuid-Holland - Op het bijzondere gebouw waar Bar en Restaurant Aloha in is gevestigd staat nog met grote, oranje letters Tropicana. De naam van het zwemparadijs dat hier ooit was, maar de kreet past nog goed. Met groene planten overal om je heen en een bijzondere kaart brengt Aloha je in tropische sferen. Een unieke plek waar ze alles low waste doen en je kunt eten naast de moestuin, borrelen onder hangend groen en bootjes kijken op de Maas.

De Theefabriek

Houwerzijl, Groningen - Theeleuten opgelet! In De Theefabriek vindt je alles wat je hartje begeert. Voor de voormalige kerk en pastorie van Houwerzijl zit je heerlijk achterover geleund in een rieten stoel, in de prachtige historische tuin. Alsof je een paar eeuwen terug bent in de tijd. Als je scones, muffins en volle theepot komen en je omgeven wordt door de kleuren, geuren en smaken van thee, voel je je even lid van de Engelse adel.

De Koperen Tuin

Leeuwarden, Friesland - Zijn we nog in hartje Leeuwarden? Je zou het niet denken als je het terras opstapt van De Koperen Tuin. Hier bevind je je te midden van de statige lanen, enorme platanen en fraaie vijvers van de Prinsentuin. Vroeger paradeerden de stadhouders, de Friese Oranjes, door deze lusthof. De romantische high tea van De Koperen Tuin past fantastisch bij deze chique sfeer. Of ga voor een lekker biertje of wijntje met hapjes.

Landgoed Het Rheins

Enter, Wierden, Overijssel - Home made limonade vol munt en fruit drinken met uitzicht op de bloeiende appelbomen van Landgoed Het Rheins: hoe cool is dat? Tweehonderd coronaproof zitplaatsen staan op je te wachten, met daaronder ook fijne loungestoelen. En picknicktafels op het gras. Het hout ligt al klaar in de vuurpit voor als het toch weer wat kouder wordt. Voor kinderen is er een kinderboerderij met speeltuintje.

De Millinger Theetuin

Millingen aan de Rijn, Gelderland - Waan je in exotische oorden in de Millinger Theetuin. Mediterrane palmen, bananen en vijgen maken dat iedereen even vergeet nog in Nederland te zijn. Tussen al die mooie planten en bloemen verschuilt zich een Moors theehuis met waranda, een Marokkaans-Oosters theehuis en een Marokkaans pleintje met waterpartij. Als je deze theetuin midden in natuurgebied 'De Millingerwaard' bezoekt, bezoek je bovendien meteen een expositie met 38 beelden van twaalf hedendaagse kunstenaars.

Meer uitjes die gewoon kunnen!

Foto 2. Rooftop Bar en Restaurant: streetfood, gave cocktails en lekkere drankjes met uitzicht op de skyline van Tilburg. Foto: Doloris Meta Maze © Michel Klop
Foto 3. De voormalige tropische kas waar de Wintertuin Experience in zetelt, met ervoor hun grote terras. Foto: De Wintertuin Experience
Foto 4. Vanaf het terras van Restaurant De Werf kijk je over het water naar de historische panden en de fraaie kerk van Veere. Foto: Restaurant De Werf © Marcel van Hoorn
Spelen voor zonnewijzer. Het dakterras van NEMO Science Museum is een belevenis. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan
Waan je in het verre oosten in de Millinger Theetuin. Foto: Millinger Theetuin © Jack van Heugten
Het Maasterras van Kasteel De Keverberg ligt hoog boven de rivier. Dat zorgt voor een prachtig uitzicht. Foto: Kasteel De Keverberg

Laatst gewijzigd: 2021-05-06 08:53:22 · Gepubliceerd: 27 april 2021 - 2044