Signum Quartett speelt wereldberoemd stuk van Schubert

Edesche Concertzaal |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Geniet van 'Der Tod und das Mädchen' via een hoogwaardige livestream

4 mei 2021 Cultuur Ede, Gelderland Liefhebbers van klassieke muziek doen er goed aan om zaterdagavond 8 mei vrij te houden in hun agenda. Dan speelt het Signum Quartett om 20:00 uur, rechtstreeks vanuit de Edesche Concertzaal, namelijk het wereldberoemde 'Der Tod und das Mädchen' van Schubert. Via een hoogwaardige livestream van Classical At Home geniet je van dit prachtige klassieke stuk in de beste geluids- en beeldkwaliteit.

Foto 1. Op 8 mei speelt het Signum Quartett live vanuit de Edesche Concertzaal 'Der Tod und das Mädchen' van Schubert. Foto: Irène Zandel

Der Tod und das Mädchen

'Der Tod und das Mädchen' is één van de topstukken uit het repertoire van het Signum Quartett. "Het is misschien wel het beroemdste strijkkwartet ooit gecomponeerd", zo stelt Jan-Willem van Ree, artistiek manager van de Edesche Concertzaal. "Het zit vol dramatiek en dat hoor je al direct bij de eerste klanken. Alles wat je van Schubert mag verwachten, zit erin", gaat hij verder. "De melancholie, de dramatiek, maar ook de berusting. Schubert voert je door allerlei muzikale stemmingen. Je maakt als luisteraar een reis door zijn gevoelswereld." De verklaring voor de titel van het stuk, ligt het gelijknamige lied Schubert eerder componeerde. Hij verwerkte de melodie hiervan namelijk in het langzame deel van zijn compositie. Dit lied is een dialoog tussen een meisje en de dood, waarbij een meisje zich heftig verzet tegen de komst van de dood, terwijl hij haar juist probeert te troosten.

Meer hoogwaardige livestream concerten beluisteren? Bekijk dan de complete programmering voor Classical At Home.

Signum Quartett

Het Signum Quartett - bestaande uit violisten Florian Donderer, Anette Walther, Xandi van Dijk en vioolcellist Thomas Schmitz - is gespecialiseerd in de muziek van Franz Schubert. Van Ree is blij dat hij het Keulse kwartet heeft weten te strikken voor de programmering van de concertzaal. "Het Signum Quartett is één van de beste Duitse strijkkwartetten op dit moment. Ze spelen in de belangrijkste kamermuziekzalen ter wereld zoals in de Londense Wigmore Hall en het Konzerthaus Wien." En aanstaande zaterdag dus ook in de Edesche Concertzaal.

Beethoven en Priaulx

Maar de musici van het Signum Quartett nemen je ook graag mee van de gebaande paden af. Verwacht naast 'Der Tod und das Mädchen' ook werk van de Zuid-Afrikaanse componiste Ivy Priaulx Rainer (Eerste Strijkkwartet). Priaulx liet zich inspireren door de volksmuziek uit haar eigen land en dat zorgt voor een zeer verrassende combinatie die je de oren doet spitsen. Maar ook Beethoven passeert de revue (Derde Strijkkwartet, op. 18, nr.3) aanstaande zaterdag. Het concert is écht live en dus ook niet terug te luisteren op een later moment. Schakel op tijd en zorg dat je dit bijzondere optreden niet mist.

Classical At Home: de ultieme luisterervaring

De Edesche Concertzaal wil niet zomaar een livestream maken. Door te zorgen voor de hoogste beeld en vooral de beste geluidskwaliteit biedt Classical At Home een toekomstbestendige luisterervaring. "Op het platform bieden we klassieke livestream concerten aan", vertelt Van Ree. "Het geluid zenden we uit in superaudio, waardoor je ook kunt wegdromen met je koptelefoon op." Hij gaat verder: "De luisteraar heeft zo - ook in de toekomst - altijd een keuze om thuis mee te genieten of live naar de zaal te komen. Elke manier heeft zijn eigen belevingswaarde." Ook wanneer bezoekers weer fysiek naar de zaal mogen komen, Classical At Home is here to stay!

Meekijken op zaterdag 8 mei om 20:00 uur? Bestel je tickets voor het Signum Quartett voor €19,50.

Foto 2. Het Signum Quartett, gespecialiseerd in de muziek van Schubert, is één van de beste Duitse strijkkwartetten op dit moment. Foto: Irène Zandel

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-05-04 10:50:40 · Gepubliceerd: 2021-05-03 15:43:06 - 276