Tien toffe uitjes voor Hemelvaart en hemelvaartsweekend

Tips voor Hemelvaartsdag 2021 |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Dit kun je allemaal doen!

11 mei 2021 Toerisme Landelijk Hemelvaartsdag luidt voor de meeste mensen een lang, ontspannen vrij weekend in. Door het hele land is van alles te doen en iedereen hoopt op lekker weer. DagjeWeg.NL zet de 10 leukste uitstapjes voor Hemelvaartsdag en het hemelvaartsweekend op een rij!

Foto 1. Een leuk familieuitstapje is een tocht met een tuktuk van TukTuk Lauwersoog. Daar past een heel gezin in. Tip: neem eten mee voor een picknick onderweg. Foto: TukTuk Lauwersoog © Marit Anker

Escape game op het water

NIEUWKOOP - Een tochtje met een fluisterbootje van Uitje Nieuwkoop is een echt avontuur. Dit is een escape game op het water, met allemaal gave opdrachten, verborgen codes en geheimzinnige raadsels. Een app begeleidt jullie in het spel en leidt je door de natuur bij Nieuwkoop. Natuurlijk gaan jullie ook de Nieuwkoopse Plassen op. Ontrafelen jullie wat de GPS-codes jullie proberen te vertellen? En wat het raadsel is achter de versleutelde boodschappen die jullie krijgen? Alles wat je naast de fluistersloep nodig hebt voor dit spel is een opgeladen smartphone en zin in een spannende ochtend of middag!

Op dit moment zijn er nog bootjes te huur, uiteraard inclusief toegang tot de escape game app. En bieden ze 10% korting...

Picknicken in het Mondriaankwartier

AMERSFOORT - Wie zegt dat picknicken altijd in de natuur moet gebeuren? Niet in Amersfoort! Daar kun je op Hemelvaartsdag 13 mei vanaf 12:00 uur picknicken in het Mondriaankwartier. Je picknick haal je op bij een van de deelnemende horecaondernemers, waar je ook klapstoeltjes kunt lenen. Zoek zelf een leuk plekje uit op de Kortegracht of het liefelijke Mooierplein en geniet van de live muziek, terwijl je je tegoed doet. Nice: bij het pakket krijg je ook leuke info over de omgeving. Reserveren hoeft trouwens niet.

De picknick op Hemelvaart is de eerste keer dat je kunt picknicken in het Mondriaankwartier. Na 13 mei is het dagelijks vanaf 12.00 uur mogelijk om een picknick te bestellen bij één van de deelnemende horecagelegenheden. Hoe tof is dat?

Hemelvaart Autopuzzelrit

RODEN - Hemelvaartsdag wordt altijd uitgebreid gevierd in Roden. De traditionele markt kon dit jaar weer niet doorgaan, maar alle enthousiasme en energie hebben ze gestopt in een leuke Hemelvaart Autopuzzelrit op 13 mei. Genieten van het prachtige landschap rond Roden, stoppen bij gezellige terrasjes en ondertussen goed opletten! Starten kan vanaf 13:00 uur. Zijn jullie meer fan van fietsen? Doe dan mee met de fietstocht op zondag 16 mei. Met lunch onderweg als je dit wilt.

Voor allebei moet je je wel eerst online aanmelden.

Tip: ga een dagje uit met korting en boek een uitje via DagjeWeg.NL Tickets. Daar is nog genoeg te vinden: van suppen tot spannende citygames!

Fietsen en puzzelen langs de kust

ZANDVOORT - Spring op de fiets met Behind The Beach en verken de duinen van Zandvoort. Ontrafel een puzzel, volg fietsend een cryptische route en beantwoord alle vragen onderweg. Of huur een picknickfiets inclusief goed gevulde picknickmand voorop en zelfs een deken om in de duinen neer te leggen. Behind The Beach heeft de keuze uit veel soorten fietsen, onder andere tandems, kinderfietsen, e-bikes en skelters. Fietsen was nog nooit zo leuk! Oh, niet-fietsers: ze hebben ook scooters, van die gave vespa's.

Kunst in het pittoreske Hattem

HATTEM -Het pittoreske Hattem is altijd een bezoekje waard. Wandelen door de historische straatjes, genieten op een van de gezellige terrasjes en uitkijken over de IJssel. Telkens als je een hoek omslaat zie je weer iets moois. En al zijn de musea nog dicht, je kunt toch genieten van een expositie: de Kunstmaand Raamexpositie. Dat is genieten van ruim 100 kunstwerken in etalages, beeldentuinen en open ateliers. Een stadsroute zorgt ervoor dat je geen kunstwerk hoeft te missen. Ondertussen maken de kinderen jacht op Happy Art Stones: vrolijk met ijsjes en hamburgers beschilderde stenen die ze kunnen inruilen voor een echte lekkernij.

Eenmaal thuis zijn ze vast geïnspireerd om zelf een Happy Art Stone te maken. Zet een foto op Instagram, tag @kunstfestivalhattem en stuur een DM om kans te maken op een toffe prijs.

Eibertjesdag 2.0

NUNSPEET - In Nunspeet dit jaar op de vrijdag na Hemelvaart geen gewone traditionele Eibertjesdag met markt, maar Eibertjesdag 2.0! De mooie natuur rond Nunspeet is dan het decor van het verhaal rond Eibertje. Stap terug in de tijd naar de zeventiende eeuw, toen Eibertje elke week van het arme dorpje Vierhouten naar Nunspeet liep, om daar haar eieren te verkopen. Een gevaarlijke tocht door bos en over heide, met onderweg allemaal gevaren. Wil je weten wat zich in die tijd allemaal afspeelde? Ga dan op pad met Nunspeet uit de kunst en kom onderweg Eibertje en haar vrienden en familie tegen!

De hele dag op 14 mei, starten kan tussen 9:30 uur en 15:00 uur. Er is een wandelroute en een fietsroute. Deelname is gratis, maar het is wel nodig je van tevoren in te schrijven voor een tijdstip bij VVV Nunspeet.

De Waterlinie Quest

GORINCHEM - Ga op stap met de Waterlinie Quest en duik in het mysterieuze verleden van Gorinchem. Wat is er gebeurd tijdens het rampjaar 1672? En welk rol speelde het water? Vind alle verborgen gamepins en ontdek het belang van de Oudhollandse Waterlinie. Je kunt zelfs tegen elkaar spelen! De game is gratis te downloaden via de QR code op de site van de Oude Hollandse Waterlinie en staat op de IZI.Travel App.

Of ga op jacht naar de schat van Nieuwpoort, ook een gratis escape game van de Oudhollandse Waterlinie en te spelen via de IZI.Travel App.

Hemels tukken en toeren

LAUWERSOOG - Niet tukken als in slapen, maar tukken als in rijden in een tuktuk! Verken het mooie noorden in het hemelvaartsweekend met TukTuk Lauwersoog. In een tuktuk toer je door Friesland en Groningen. Dokkum, Zoutkamp, Moddergat: er zijn genoeg sfeervolle dorpen en steden in de omgeving te vinden. Onderweg stop je ergens voor een hapje of een drankje op een terrasje en als het zonnetje schijnt kun je lekker uitwaaien aan het Lauwersmeer. Je kunt zelfs coronaproof uit eten in je tuktuk! Parkeer de tuk in Anjum met zicht op het Lauwersmeer en het eten wordt naar je toe gebracht. Tip: reserveer je tuktuk vooraf, dan voorkom je teleurstelling.

Naar de markt op de Hoge Veluwe

OTTERLO - Kriebelt het en heb je enorm veel zin om weer eens een leuke markt bezoeken? Dat kan weer in het hemelvaartsweekend, want op zaterdag 15 mei staan de kraampjes van de Trots markt in het centrumgebied van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op deze gezellige markt zijn allerlei producten te koop, niet per se biologisch of fair trade, maar wel duurzaam. En met een eerlijk verhaal, wat de standhouders graag willen delen. Naast heel veel delicatessen kom je ook vachten, woonaccessoires en sieraden tegen. Entree voor de markt is gratis, een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe kost €11,10 voor volwassenen en €5,55 voor kinderen.

Minivakantie in Attractiepark Slagharen

SLAGHAREN - Ga voor een complete minivakantie van donderdag 14 tot en met zondag 16 mei in Vakantiepark Slagharen. Daar heb je het helaas nog gesloten attractiepark helemaal niet bij nodig, want er is een strand met palmbomen! Lekker relaxen op comfortabele strandbedden - desnoods met trui - terwijl de kinderen spelen in de waterspeeltuin. Of proberen de schat van Randy en Rosie te vinden, die verdwenen is. Als ze de smaak te pakken hebben van het speuren, dan slepen ze je voor je het weet mee op familiespeurtocht.

De kers op deze Hemelvaartspecial is voor de kinderen vast en zeker het feit dat drie attracties toch geopend zijn: Convoy Race, Merry Go Mad én de Passepartout Explorer. Een mooi moment om zelf te shoppen in de shops op het park en natuurlijk een terrasje te pakken. Als extraatje ontvangen jullie vrijkaarten om Attractiepark Slagharen te bezoeken wanneer het weer geopend is.

Nog meer tips!

Foto 2. Weer eens wat anders: een escape game op het water van Uitje Nieuwkoop! Spannend en ontspannend tegelijk. Foto: Uitje Nieuwkoop © Bea Hekkers
Foto 3. Op een gezinstandem van Behind the beach langs de kust. Foto: Behind the Beach © Fotograaf Rob Loos

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-05-14 16:31:56 · Gepubliceerd: 2021-05-05 10:52:16 - 10312