Ga een ouderwets dagje uit in het Nederlands Openluchtmuseum!

Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Ontdek ambachten en vier 25 jaar trams in het Openluchtmuseum

21 juni 2021 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Het Nederlands Openluchtmuseum is klaar voor de zomer. Ontdek oude ambachten en vier de 25ste verjaardag van de tram in het museumpark. We maakten een rondje om de oud-Hollandse sfeer te proeven en om de activiteiten voor het nieuwe seizoen uit te proberen.

Foto 1. De touwslager vertelt je alles over zijn werk. Volg de ambachtenroute in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Ontdek de ambachten van vroeger

Het jaar 2021 staat in het Nederlands Openluchtmuseum in het teken van 'het ambacht'. Volg de uitgestippelde Ambachtenroute en ontdek op twaalf plekken in het park de verhalen over de verschillende soorten specialistisch handwerk van vroeger. Tijdens de tour tref je ambachtslieden die je mee terug nemen in de tijd. Verzamel onderweg alle kaarten met leuke doe-het-zelf-ideeën voor thuis. Superleuk voor de kleinste avonturiertjes.

Boek je ouderwetse dagje uit naar het Nederlands Openluchtmuseum met 25% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Bezoek de bakkerij, de smederij en nog veel meer!

We startten de route bij de bakkerij op de Zaanse Schans, waar de geur van vers brood je tegemoet komt. Heerlijk! Het deeg kneedt in de machine en de bakker stookt het vuurtje nog even flink op. "Zo brandt 'ie lekker," roept hij. We lopen vervolgens rustig verder richting de smederij. Het geluid van de hamer die het ijzer raakt, hoor je al van buiten. De werkplaats van de markante smid is een lust voor het oog. "Ik ga een 'vreugdewippertje' maken," vertelt hij met aanstekelijk enthousiasme, zodra we binnenwandelen." Ik maak een puntje, zo scherp dat Henk Schiffmacher er jaloers op is. Als iemand een piercing wil... vandaag doe ik het helemaal gratis." We vervolgen onze ronde langs onder andere de weverij, de touwslagerij en de drukkerij en sluiten de route af bij de papiermolen. Hoe werd papier vroeger eigenlijk gemaakt? Neem, wanneer je de route loopt, ook even tijd voor de tentoonstelling 'Makers in beeld'. Hier kom je erachter komt dat ambachtswerk helemáál niet ouderwets is.

25 jaar trams in het Openluchtmuseum

Een ritje in de tram mag tijdens ons bezoekje aan het Openluchtmuseum natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar is het extra bijzonder, want het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat de eerste tram over de rails door het park denderde. Buiten de tramremise pronkt de nieuwste aanwinst: de feesttram HTM 779 uit 1929. We stappen de vernieuwde remise binnen om de nieuwe presentatie te bewonderen. Om het jubileumjaar te vieren organiseert het Openluchtmuseum allerlei toffe activiteiten in en om de trambasis. Kijk je ogen uit en... bestuur zelf een échte tram! Voor jongste kinderen is er een simulator in de remise. Pal voor de deur stappen we in bij één van de rondrijdende exemplaren, onderweg bladeren we door de jubileumkrant vol historische verhalen. De conducteur vertelt ondertussen iets over de plekken die we passeren, zodat we niets missen.

Eet een heerlijk Italiaans ijsje

Geniet op het Zaanse Plein van een lekker ambachtelijk Italiaans ijsje in IJssalon Venezia. De beroemde winkel uit Utrecht, van de familie De Lorenzo, was zo'n tachtig jaar geleden de allereerste Italiaanse ijssalon in Nederland. Het pand uit Utrecht - met de inrichting zoals die was in de jaren '60 - is exact nagebouwd. Het ambachtelijke ijs bestel je er over de originele toonbank, de neon in de vorm van een gondel brandt aan de muur en ook het interieur is nagenoeg identiek. En wat nog het meest bijzonder is... En wat helemaal bijzonder is: het ijs wordt nog altijd gemaakt door de zoon en kleinzoon van oprichter Guido de Lorenzo. Proef deze zomer het traditionele familierecept. Italiaans ijs zoals het bedoeld is!

Bestel tickets

Ook leuk

Foto 2. Ook de bakker is weer klaar voor het zomerseizoen. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink
Foto 3. 2021 is een jubileumjaar voor de trams in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Carlo de Lorenzo schept een ijsje in IJssalon Venezia, de eerste Italiaanse IJssalon van Nederland. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2021-06-21 15:22:00 · Gepubliceerd: 2021-05-20 11:34:00 - 2506