Walhalla der dierenrijken: deze dierentuinen zijn weer open

De dierentuinen in Nederland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Bezoek de leukste dierentuinen van Nederland

18 mei 2021 Toerisme Landelijk Het kan weer: een dagje dierentuin! Neus aan neus staan met zwemmende ijsberen, je verwonderen over gekke stokstaartjes en eindelijk de reuzenpanda's zien met hun jong. Een uitstapje naar de dierentuin is geliefd onder menig vakantieganger en dagjestoerist. Maar welke van de open dierenparken zijn leuk en waar moet je naartoe? DagjeWeg.NL zet de fijnste dierentuinen van Nederland op een rij.

Foto 1. IJsberen kijken in Ouwehands Dierenpark. Foto: Ouwehands Dierenpark

Tropische vogels en insecten in het noorden

De leukste dierentuinen van Groningen, Friesland en Drenthe.
 • Emmen, Drenthe - Bekijk de mooiste dieren bij WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. De dierentuin bestaat uit vier unieke gebieden met hun eigen klimaat en verschillende soorten flora en fauna. Reis van het hete Jungola via de savanne van Serenga naar de ijsberen in het koude Nortica.
 • Leeuwarden, Friesland - In AquaZoo Friesland leven verschillende soorten dieren. En niet alleen in het water! Kangoeroes, ringstaartmaki's en pinguïns lopen vrij rond tussen de bezoekers. Het park zit vol avontuurlijke speelplekken.
 • Ruinen, Drenthe - Bijzondere, tropische vogels, maar ook de Nederlandse weide- en wadvogels. Allemaal zijn ze thuis in Vogelpark Ruinen. Wandel eens door dit prachtige park en ontmoet ze allemaal.
 • Leens, Groningen - Kruip in de huid van insecten en leer hoe belangrijk deze diertjes zijn bij DoeZoo Insektenwereld, de enige doe-dierentuin in Nederland. Een leerzaam en betaalbaar uitstapje, geschikt voor kinderen.

Aapjes kijken in Midden-Nederland

Tussen de dieren in Gelderland en Overijssel. De dierentuinen in Flevoland blijven nog dicht omdat ze officieel binnenruimtes zijn.
 • Arnhem, Gelderland - Maak een safariwandeling bij Burgers' Zoo langs giraffen, zebra's, antilopes, leeuwen en cheeta's. En ontmoet de vele andere dieren in het park. Zolang de binnenruimtes niet open zijn, is de entree slechts een tientje.
 • Apeldoorn, Gelderland - Van sterke gorilla's tot schattige maki's: sta oog in oog met tientallen soorten apen in Apenheul. Zoek ze op in het bos en ontdek al hun eigenaardigheden en menselijke trekjes. In het Na-aaphuis ontdek je hoeveel je op een aap lijkt - en op welke!
 • Kallenkote, Overijssel - Tijdens een bezoekje aan Dierenpark Taman Indonesia waan je je even in Indonesië. Bewonder prachtige exotische vogels en bijzondere Aziatische zoogdieren, zoals de beermarters die hoog in de bomen wonen. En geniet ondertussen ook van de Indische cultuur.
 • Beesd, Gelderland - Uilen- en dierenpark De Paay is een kleinschalig dierenpark waar bezoekers dicht bij de dieren kunnen komen. Er lopen onder andere kamelen, stokstaartjes, kraanvogels en stekelvarkens rond. Favoriet zijn de uilen, die in het speciale Uilenbos leven.
 • Lutten, Hardenberg, Overijssel - Bewonder meer dan honderd verschillende vogelsoorten in Vogel en pluimvee park De Lorkeershoeve. In de grote doorloopvolière fladderen de grasparkietjes rond je hoofd. Leuk: je kunt er ook midgetgolfen of biljartgolfen.

Weelderige dierenrijken in de Randstad

Wilde ontmoetingen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
 • Rhenen, Utrecht - Ga op een wild avontuur in Ouwehands Dierenpark. Bewonder de reuzenpanda's in Pandasia met hun pandajong, bespied witte leeuwen, wandel onder slingerende orang-oetans door of hang zelf de beest uit in de speeljungle.
 • Amersfoort, Utrecht - In het bosrijke park van DierenPark Amersfoort kom je veel verschillende soorten dieren tegen als neushoorns, apen, tijgers en vier generaties olifanten. Daarnaast is er een doolhof, een Dinobos en zijn er meerdere speeltuinen.
 • Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland - Papegaaien eten uit je hand en zeearenden zweven boven je hoofd in Vogelpark Avifauna. Hier vind je de mooiste en zeldzaamste vogels uit de hele wereld. En ook halfapen als de ringstaartmaki's en rode vari's leven in Avifauna.
 • Amsterdam, Noord-Holland - Ontmoet pinguïns, giraffen, aapjes en leeuwen in ARTIS. In hartje Amsterdam barst het van de prachtige en exotische dieren, maar ook van de mooiste bloemen. ARTIS is namelijk ook officieel een botanische tuin. Natuur, cultuur en erfgoed komen hier samen.
 • Anna Paulowna, Noord-Holland - Het dierenpark op Landgoed Hoenderdaell is een dierenrijk op zich, met roofvogelshows en een speciale opvang voor verstoten leeuwen en tijgers. Voer aapjes en lori's en sta oog in oog met dieren van over de hele globe.

Exotische reizen in het zuiden

Ontdek de tofste dierenparken van Noord-Brabant en Limburg. De dierentuinen in Zeeland zijn in binnenruimtes en nog niet open.
 • Hilvarenbeek, Noord-Brabant - Altijd al eens op safari gewild? Dat kan gewoon in Nederland: in Safaripark Beekse Bergen. Hier reis je met de boot, de bus of in je eigen auto door gebieden met zo'n 1500 wilde dieren. Of maak een avontuurlijke wandelsafari.
 • Kerkrade, Limburg - In GaiaZOO sta je oog in oog met de mooiste dieren. Ontmoet giraffen op de Afrikaanse Savanna, spot slingerende apen in de Rainforest en griezel bij harige vogelspinnen in het Tapir | Terrarium.
 • Best, Noord-Brabant - Een luipaard die naar je loert vanuit de bosjes. Zuid-Amerikaanse apen, beermarters, servals en buideldieren uit Australië. In het kleinschalige dierenpark BestZOO wonen dieren in alle soorten en maten vanuit de hele wereld.
 • Born, Sittard-Geleen, Limburg - Tussen de afgebrokkelde kasteelmuren slingert een aap van boom naar boom. Verderop scharrelt een stekelvarken en even later sta je voor een lynx. In Kasteelpark Born leven tientallen exotische dieren tussen de ruïnes van een eeuwenoud kasteel.
 • Landgraaf, Limburg - Maak een spannende wandeling door Mondo Verde. Geniet van een ware ontdekkingsreis langs allerlei soorten tuinen uit verschillende klimaten en werelddelen. Trotseer attracties en sta oog in oog met wilde dieren in het dierenpark.

Foto 2. Kijken naar een ringstaartmaki: in Apenheul kun je heel dichtbij komen! Foto: Apenheul
Foto 3. Speel Indische spelletjes in Dierenpark Taman Indonesia. Foto: Taman Indonesia
Foto 4. Samen eten in Burgers' Zoo. Foto: Burgers' Zoo © Theo Kruse
Sta oog in oog met de roofdieren van Mondo Verde. Foto: Familiepark Mondo Verde
Samen op avontuur in WILDLANDS Adventure Zoo. Foto: WILDLANDS

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-05-19 19:16:59 · Gepubliceerd: 18 mei 2021 - 3337