Jazz meets orgel: Eric Vloeimans en Hayo Boerema

Edesche Concertzaal |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Uniek improvistatieconcert brengt stijlen samen!

7 juni 2021 Cultuur Ede, Gelderland Jazztrompet en orgel een gekke combinatie? Nee, hoor! Eric Vloeimans (trompet) en Hayo Boerema (orgel) bewijzen dat deze verrassende mix van geluiden prima samen gaat. Op zaterdag 12 juni brengen zij via een hoogwaardige livestream, rechtstreeks vanuit de Edesche Concertzaal, een uniek concert naar de huiskamers. Geniet mee van een avond vol improvisatie.

Foto 1. Jazztrompettist Eric Vloeimans beweegt zich graag door verschillende muzikale werelden. Op zaterdag 12 juni staat hij met organist Hayo Boerema in de Edesche Concertzaal. Foto: Management Eric Vloeimans

Een jazzavond vol improvisatie

Eric Vloeimans is één van Nederlands beste (jazz)trompettisten, Hayo Boerema is organist van onder meer de Rotterdamse Laurenskerk. Aanstaande zaterdag staan ze samen in de Edesche Concertzaal voor een bijzonder livestream concert. Jazz en een orgel, het klinkt misschien als een onwaarschijnlijke samenwerking. Maar niets is minder waar. "Eric snapt heel goed hoe hij de klank van zijn trompet moet mengen met die van het orgel," vertelt Boerema. "Waar we altijd op azen zijn die momenten waarop één van ons geïnspireerd raakt en we afwijken van de vooraf gemaakte afspraken. Dat geeft een sfeer waarin alles wat er gebeurt spannend is!"

Meekijken op zaterdag 12 juni om 20:00 uur? Bestel je tickets voor het concert van Eric Vloeimans en Hayo Boerema voor €19,50 via Classical At Home!

Orgel als concertinstrument

Hayo brengt zijn eigen liefde voor het concertinstrument orgel graag over op een nieuw én groter publiek. Originele samenwerkingen, zoals die met Eric Vloeimans, ondersteunen hem in deze missie. "Natuurlijk moet je het orgel gebruiken voor de muziek die er de afgelopen eeuwen voor is geschreven. Maar daarnaast zijn er interessante cross-overs mogelijk, waarbij je het orgel in een andere context laat horen,” zo stelt de organist. “Ik zie dat mensen enthousiast raken als ze ervaren wat je nog meer met het orgel kunt doen, zonder het karakter van het instrument geweld aan te doen. De mogelijkheden van het orgel zijn eindeloos!"

Virtuose jazztrompetist Eric Vloeimans

Met Eric Vloeimans heeft Boerema niet de eerste de beste trompettist gestrikt. Hij stond op de grootste podia in binnen- en buitenland en won meerdere prestigieuze awards, waaronder de Bird Award van het North Sea Jazz Festival en de Gouden Notenkraker. Vloeimans staat bekend om zijn razendsnelle loopjes en een groot gevoel voor klank. Improviseren is een tweede natuur voor hem. "Je moet het eerst doorleven, dingen aangaan, ervaring opdoen. Daardoor krijg je een helder inzicht hoe de muziek moet klinken," zo zegt hij zelf. Naast de samenwerking met Hayo Boerema, beweegt Vloeimans zich vaker door heel verschillende muzikale werelden. Dat doet hij onder andere met zijn elektronische band Gatecrash. Ook werkte hij samen met toppers als Spinvis en gitarist Jan Akkerman. Daarnaast maakte de trompettist uitstapjes naar genres als fado, latin en flamenco.

Classical At Home: de ultieme luistervaring

De Edesche Concertzaal wil niet zomaar een livestream maken. Door te zorgen voor de hoogste beeld en vooral de beste geluidskwaliteit biedt Classical At Home een toekomstbestendige luisterervaring. "Op het platform bieden we klassieke livestream concerten aan", vertelt artistiek manager Jan-Willem van Ree. "Het geluid zenden we uit in superaudio, waardoor je ook kunt wegdromen met je koptelefoon op." Hij gaat verder: "De luisteraar heeft zo - ook in de toekomst - altijd een keuze om thuis mee te genieten of live naar de zaal te komen. Elke manier heeft zijn eigen belevingswaarde." Ook wanneer bezoekers weer fysiek naar de zaal mogen komen, Classical At Home is here to stay!

Ook leuk

Foto 2. Hayo Boerema wil het orgel op de kaart zetten als concertinstrument. Foto: Hayboerema.com

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-06-07 15:48:21 · Gepubliceerd: 2021-06-07 13:22:52 - 665