Meer dan 200 concerten op het Grachtenfestival

Grachtenfestival Amsterdam laat muzikaal talent schitteren

Grachtenfestival 2021 Nieuws door
Foto 1. Het Grachtenfestival barst ook van de talentvolle jazzmuzikanten, zoals het Gideon Tazelaar Trio. Foto: Melle Meivogel

archief oud artikel 9 augustus 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De grootste muzikale talenten verzamelen zich in Amsterdam voor de 24e editie van het Grachtenfestival. Van 13 tot en met 22 augustus kunnen muziekliefhebbers hun agenda volplannen, want er staan meer dan 200 concerten op het programma. Jazz, klassiek en werelds: take your pick!

Op 90 locaties door heel Amsterdam klinkt de muziek van het Grachtenfestival en dit jaar reikt het festival nog verder. Ook in Zaandam, Almere, Lelystad en Amstelveen staan concerten gepland. Het thema van dit jaar is Luister! Muziek als protest. In de concerten laten de musici het publiek echt luisteren en brengen ze een boodschap van verborgen en openlijk verzet. Naast oude en minder oude muziek klinken er ook fonkelnieuwe muziekstukken, zoals From the sun's perspective voor doof en slechthorend publiek. Door dans en gebaren maken de musici de muziek zichtbaar en voelbaar.

Jazzconcert in een hotel

Overal is er plaats voor muziek, dat bewees het Grachtenfestival al eerder. Van een concert in een boksring tot een optreden op een drijvend zwembad; niets is te gek. Dit jaar zijn de mogelijkheden beperkter, maar verwent het festival de bezoekers met concerten in vijf-sterren hotels. Trompettist Ian Cleaver, een van de meest veelbelovende jonge jazzmusici in Nederland treedt op in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam. En in de sfeervolle Wintertuin van Hotel Krasnapolsky laten de genomineerden van de GrachtenfestivalPrijs van zich horen een prachtige reeks concerten. Let op: kaarten voor deze concerten zijn bijna uitverkocht.

Nieuw: vertelconcerten

De muziek zelf heeft al veel te vertellen, maar in de nieuwe reeks vertelconcerten lichten de musici deze verhalen extra toe. Ze vertellen wat hen aan het hart ligt; dit kan een gebeurtenis zijn of een liefde voor een bepaald muziekstuk. Zo vertelt het Ardemus Quartet op 15 augustus hoe vijf opmerkelijke vrouwen de wereld van de klassieke muziek veroverden. En deelt de jonge meesterpianist Camile Boomsma uit zijn brieven aan de componisten Debussy, Chopin, Wagner en Bach.

Voor het hele gezin

Ook voor de kleine oortjes valt er van alles te beluisteren tijdens het Grachtenfestival. De concerten van het Junior Grachtenfestival zijn geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

  • Dromenblazers is een vrolijk concert waar vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet dromen tot leven brengen met muziek. En die muziek gaat van de ene stijl naar de andere, want in dromen kan alles!
  • In Vreemde Streken neemt Trio Diamanda het jonge publiek mee op reis door de muziek. Van de Goldbergvariaties van Bach tot energieke melodieën uit de Ierse Folk tradities.

Nog meer evenementen

Foto 2. Ensemble de Formule in de Singelkerk in 2020. Foto: Melle Meivogel
Foto 3. De meest in het oorspringende musicus wint de GrachtenfestivalPrijs. Dit jaar zijn Pianiste Yang Yang Cai, cellist Alexander Warenberg en klarinettist Jelmer de Moed genomineerd voor de onderscheiding. Foto: Melle Meivogel

Laatst gewijzigd: 2021-08-09 12:01:43 · Gepubliceerd: 9 augustus 2021 - 768