Pak een filmpje in de buitenlucht!

Pak een filmpje in deze bioscopen! |  
Redactioneel door
Foto 1. Kijk vanuit je strandstoel ontspannen naar een bijzondere film tijdens Roffa Mon Amour. Foto: Roffa Mon Amour © Tomas Mutsaers

Beleef een ontspannen avondje uit in deze openluchtbioscopen

20 juni 2022 Cultuur Landelijk Een avondje naar de bioscoop is dé ultieme manier om even een uitstapje te maken naar een totaal andere wereld. En wat is er nou mooier dan lekker buiten zitten met een drankje en een goed gevulde bak popcorn? In deze openluchtbioscopen kijk je deze zomer een filmpje onder de sterrenhemel.

Rooftop Cinema in Forum Groningen

Groningen, Groningen – Op de dakpatio van het Forum Groningen geniet je vanaf 22 juni tot en met 7 september op verschillende woensdagavonden van Rooftop Cinema. Het Forum selecteert iedere keer een mooie film voor je, die begint zodra de zon onder gaat. En er zit voor iedereen wel iets tussen. De ene week zwijmel je weg bij een romantische komedie, terwijl je een week later op het puntje van je stoel zit bij een spectaculaire actiefilm. Een drankje en lekkere snacks? Dat zit allemaal bij de prijs in! Beleef een compleet verzorgd filmavondje met een schitterend uitzicht over de stad by night. De film begint zodra de zon onder gaat. Houd de programmering goed in de gaten. Tickets kosten €22,50.

Foto 2. Bekijk een filmpje met uitzicht op de Martinitoren tijdens Rooftop Cinema in het Forum Groningen. Foto: Forum Groningen © Peter Wiersema

IDFA by Night

Amsterdam, Noord-Holland Tijdens het reguliere International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) bekijk je de mooiste documentaires van over de hele wereld. En dat is tijdens IDFA by Night niet anders. Op 5, 8 en 11 tot en met 15 juli bekijk je op het voorplein van Pakhuis de Zwijger een aantal hoogtepunten van de afgelopen edities. Bekijk tijdens de buiteneditie van het festival onder andere documentaires over jonge queers in Georgië, Britse klimaatactivisten en het vinden van de liefde in coronatijd in New York. Bekijk snel het complete programma en meld je gratis aan.

Buitenbios Verkadefabriek

Den Bosch, Noord-Brabant Tot laat buiten zitten op een warme zomeravond en tegelijkertijd een filmpje pakken? Het kan vanaf donderdag 7 juli weer de hele zomer lang bij de Buitenbios in de Verkadefabriek in Den Bosch! Op het binnenpleintje van de Verkadefabriek hangt een groot projectiescherm waar iedere dinsdag verzoekjes van bezoekers draaien. De beste films van 2022 zie je op woensdag en op donderdag is het Throwback Thursday vol filmklassiekers. Op vrijdag is het tijd voor een muziekfilm en 's zaterdags bekijk je premières. En om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van hinderlijk omgevingsgeluid, krijg je een koptelefoon! Haal een koud drankje bij de bar en neem plaats aan je eigen tafeltje. Reserveer vooraf je plekje voor €10,50 per persoon.

Foto 3. De binnenplaats van de Verkadefabriek in Den Bosch verandert deze zomer in een openluchtbioscoop. Foto: Verkadefabriek

Terschelling Openlucht Filmfestival

Terschelling, Friesland Feel good movies met de zee op de achtergrond, dat is het Terschelling Openlucht Filmfestival (TOF). Ervaar de ultieme summer vibes, want de vertoningen zijn midden tussen de duinen! Geniet van de wind door je haren en de zilte zeelucht. Neem een trui mee en een kleedje of klapstoeltje om op te zitten. Of plof gewoon neer in het zand met een drankje van de bar. Het Terschelling Openlucht Filmfestival vindt plaats van 5 tot en met 14 augustus op de Zandafgraving achter Camping Wulp. Houd de website van TOF in de gaten voor meer informatie over de programmering en tickets.

Foto 4. Film kijken tussen de duinen, het kan in augustus op Terschelling. Foto: Terschelling Openlucht Filmfestival © Laura Conijn

Pleinbioscoop Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland Pleinbioscoop is een begrip in Rotterdam. Al 36 jaar strijkt de openluchtbioscoop 's zomers neer in de Maasstad. Na omzwervingen langs het Schouwburgplein en de Lloydpier wordt het witte doek in 2022 voor de derde keer op rij opgebouwd op de Wilhelminapier, pal aan de Maas. Hier heb je niet alleen zicht op het scherm, maar ook over de iconische skyline met onder andere de Erasmusbrug en de Euromast. Bezoek Pleinbioscoop, dat nauw samenwerkt met Filmhuis LantarenVenster, dagelijks van 10 tot en met 29 augustus. Houd de website van het festival in de gaten voor de programmering.

Motel Opgedoekt

Utrecht, Utrecht Ook in Utrecht vind je in augustus een reizende openluchtbioscoop tijdens Motel Opgedoekt. Op een groene locatie aan de rand van de stad kijk je naar mooie films in de frisse buitenlucht. De editie van dit jaar vindt plaats op 12 en 13 augustus op een nog geheime locatie. De organisatie houdt het graag spannend, want ook de film die je te zien krijgt blijft net als tijdens eerdere edities nog een verrassing. Verwacht geen Hollywood blockbuster, maar mooie film waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Des te leuker! Toch weten welke kant je op moet denken? Je krijgt vooraf wel wat hints...

Foto 5. Motel Opgedoekt strijkt op 12 en 13 augustus weer neer op een bijzondere locatie in Utrecht. Foto: Bryan Diender

VUE Openlucht Filmfestival

Apeldoorn, Gelderland Negen avonden lang bekijk je op de Bosweide van Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn de grootste (nieuwe) kaskrakers. Tijdens het VUE Openlucht Filmfestival, van 12 tot en met 20 augustus, is er op het veld plek voor maar liefst 1500 personen per dag, waarvan 500 plekken op een overdekte tribune. Geen stenen muren, maar overal om je heen bomen. Een schitterende omgeving om een avondje naar het witte doek te turen. Om het extra gezellig te maken, is er natuurlijk ook voldoende gelegenheid om een lekker hapje of drankje te bestellen. De programmering van VUE Openlucht Filmfestival wordt medio juli bekendgemaakt.

Pluk de Nacht Open Air Film Festival

Utrecht, Utrecht Van animatie tot road movie en van tragische documentaires tot absurde komedies: de programmering van Pluk de Nacht Open Air Film Festival is ieder jaar weer een feestje. Alle films die te zien zijn, gooiden hoge ogen op internationale filmfestivals maar haalden de Nederlandse bioscopen niet. Bereid je dus voor op onverwachte pareltjes! Bezoek Pluk de Nacht voor €11,50 per ticket in Amsterdam (Stenen Hoofd, 17 tot en met 27 augustus) of in Utrecht (Havenloods in het Werkspoorgebied, 31 augustus tot en met 4 september). Een ticket is inclusief een drankje. De film start om 21:00 uur, de bar is open vanaf 19:00 uur.

Roffa Mon Amour

Rotterdam, Zuid-Holland In Rotterdam vindt in de beeldentuin van kunstinstelling Brutus twaalf dagen lang een echt filmfestival plaats, met alles erop en eraan: Roffa Mon Amour. Bekijk tijdens de tiende editie van het festival, van 17 tot en met 28 augustus, bijzondere films van over de hele wereld. De voorstellingen worden omlijst met introducties, Q&A's en live Cinema Concerten. Iedere dag droom je weg naar een ander land. Wat dacht je van screenings uit Tunesië, Honk Kong, New York en natuurlijk... Rotterdam zelf! Verwacht een programma met werk van ervaren filmmakers en van jong talent. Laat je tussen de kunstwerken inspireren door andere culturen. De programmering wordt bekend op 1 juli.

Foto 6. Heerlijk film kijken in de buitenlucht tijdens Roffa Mon Amour. Foto: Roffa Mon Amour © Tomas Mutsaers

Movies at the Hermitage

Amsterdam, Noord-Holland Tijdens alweer de vijfde editie van Movies at the Hermitage geniet je in de binnentuin van museum de Hermitage in Amsterdam van tien echte filmklassiekers. Tijdens de laatste twee weken van augustus komt van woensdag tot en met zondag iedere dag een andere kraker voorbij. De aftrap is op woensdag 17 augustus en de slotfilm draait op zondag 28 augustus. De voorstelling zelf start dagelijks om 20:45 uur, maar al vanaf 19:00 uur ben je van harte welkom. Test je kennis tijdens een filmquiz, waarbij je mooie prijzen kunt winnen en luister naar een interessante introductie. Scoor je tickets vanaf €15,- per persoon.

Sunsets in Eye Filmmuseum

Amsterdam, Noord-Holland Nog een openluchtbioscoop bij een museum in de hoofdstad. Ook Eye Filmmuseum aan het IJ toont in de buitenlucht vijf dagen lang bijzondere producties, afkomstig uit de verschillende Eye-filmprogramma's. Op woensdag 24 augustus opent Sunsets met de vertoning van de Nieuw-Zeelandse film Boy. Op zondag 28 augustus sluit het programma af met de voorpremière van de film Boiling Point. Voorafgaand aan de screenings is er ook een kort voorprogramma. Met als hoogtepunt een Q&A met regisseur, scenarioschrijver en tweevoudig Oscar-winnaar Mike van Diem op 26 augustus. Na dit vraaggesprek kijk je naar zijn film Karakter uit 1997. Tickets bestel je online, helemaal gratis!

Ook leuk

Foto 7. Een gezellig filmavondje in de frisse buitenlucht. Foto: Terschelling Openlucht Filmfestival © Kiki Visser

Laatst gewijzigd: 2022-06-20 14:34:58 · Gepubliceerd: 2021-07-19 15:46:52 - 2809