Bruidsjurk Máxima te zien in grote modetentoonstelling

Nieuwe Kerk Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

250 jaar Amsterdamse modegeschiedenis in Nieuwe Kerk

15 september 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam, de stad waar je alles dragen kan, inspireert al decennialang, zo is te zien in de grote modetentoonstelling Maison Amsterdam. De expositie in de Nieuwe Kerk te zien vanaf 18 september, brengt je op iconische plekken in de stad in verschillende tijdperken. Zie het modebeeld en de maatschappij veranderen aan de hand van zo'n 150 modecreaties. Slotstuk van de enorme modeshow door Amsterdam is, zoals het hoort, een bruidsjurk. En niet zomaar een, maar die van onze eigen Koningin Máxima.

Foto 1. Bewonder de bruidsjurk van Máxima! Foto: Evert Elzinga

Modebeeld op straat

Loop vanaf de Dam de Nieuwe Kerk binnen en je staat meteen weer op de Dam. Een iconische plek in Amsterdam, waar de stad feestviert, herdenkt en samenkomt. En waar je in de tentoonstelling Maison Amsterdam door foto’s, schilderijen en prenten ziet hoe het modebeeld op straat veranderde. Van vrouwen in een hoepelrok tot de hippie-oufits in de sixties en allemaal in de minirok. Het Amsterdam Museum, partner van Maison Amsterdam, dook voor de grote modetentoonstelling in het depot en duikelde daar heel veel modecreaties op, van galajurken en een statement dress tot de hotpants. In totaal zijn er in Maison Amsterdam ruim 150 creaties te zien, historisch en hedendaags, die allemaal iets vertellen over Amsterdam als modestad.

Vrijheid in de mode

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is niet zomaar een overzicht van mode in Amsterdam, maar verbindt kleding aan thema's duurzaamheid, gender en diversiteit. Ben je vrij om je te kleden hoe je wilt? Dat zegt veel over de maatschappij van dat moment. In het Amsterdamse Vondelpark kregen dames een speciale wandeljapon, waarin ze net iets vrijer konden bewegen. Zij konden zich niets voorstellen bij de roaring twenties, toen de rok tot op de knie kwam! Maison Amsterdam slaat geen tijdperk over en weet dit steeds te verbinden met de Amsterdamse cultuur en bekende plekken in de stad. En in de Nieuwe Kerk, precies Het verhaal van vrijheid en vieren komt samen in een opvallende modecreatie: de Amsterdam Rainbow Dress. De rok bestaat uit vlaggen van landen waar homoseksualiteit illegaal en dus strafbaar is. Past een land deze wetgeving aan? Dan wordt die vlag vervangen door een regenboogvlag.

Persoonlijke kledingstukken

Precies op de plek waar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 2002 het ja-woord gaven vind je het klapstuk van de tentoonstelling: de bruidsjurk van Máxima. De ivoorkleurige trouwjurk, ontworpen door Valentino, heeft een vijf meter lange sleep en is gemaakt van Mikado-zijde en geborduurd kant. Voor Maison Amsterdam doken nog zes andere bekende mensen in hun kledingkast voor een bijzonder en persoonlijk kledingstuk. Als bezoeker kom je eerst burgemeester Halsema tegen die je in een video welkom heet in de tentoonstelling en vertelt over de ambtsketen in regenboogkleuren. Van Jeangu Macrooy is er de outfit te zien die hij droeg tijdens zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar in Rotterdam. Louki Boin heeft een lang lederen vest ingebracht, dat Peter van Haar speciaal voor haar maakte. Hij runde destijds een bekende boetiek in een van de winkelpanden aan De Nieuwe Kerk. Veteraan Peter Bercx presenteert zijn Barathea in, het nette tenue van het Korps Mariniers, dat hij onder meer droeg tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei op de Dam.

Fotowedstrijd: doe mee aan de fotowedstrijd Amsterdam Modestad en fotografeer typisch Amsterdamse modeliefhebbers op een plek in de stad. De winnende foto is straks te zien als poster op straat!

Ook interessant

Foto 2. Kleurrijke mode op straat. Foto: Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Foto 3. Iris van Herpen, voorjaar 2013. Foto: Michel Zoeter
Foto 4. Amsterdam Rainbow Dress. Foto: Dario & Misja, model Valentijn de Hingh
Modeshow van Dick Holthaus, 1961. Foto: ©Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum

Laatst gewijzigd: 2021-09-16 17:22:00 · Gepubliceerd: 2021-09-14 15:38:29 - 782