Vier de Nederlandse film tijdens het Nederlands Film Festival

Nederlands Film Festival |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bezoek NFF dit jaar op heel veel verschillende plekken

22 september 2021 Cultuur Utrecht, Utrecht Tijdens het Nederlands Film Festival komt de crème de la crème van de Nederlandse filmwereld samen in Utrecht. Premières, klassiekers, korte documentaires, alles komt voorbij. En je hoeft er dit jaar niet eens perse voor naar de Domstad te reizen. Bekijk nu wat je allemaal kunt doen!

Foto 1. Tijdens het Nederlands Film Festival verandert Utrecht in de filmhoofdstad van Nederland. Foto: © Nederlands Film Festival / Almichael Fraay

Utrecht als centrum van de Nederlandse film

De stad Utrecht vormt ieder najaar, tijdens het Nederlands Film Festival, het middelpunt van de vaderlandse filmwereld. Acteurs, regisseurs, filmprofessionals én filmliefhebbers komen naar de Domstad om hun meesterwerken te presenteren of te bekijken. Van 24 september tot en met 2 oktober gaan meer tientallen films in première, worden met de Gouden Kalveren de belangrijkste filmprijzen van ons land uitgereikt, zijn er heel veel interessante talks en evenementen en trekt het NFF de wijken in, waardoor niet alleen het centrum van de stad meegeniet van de festiviteiten.

Nederlandse Filmroute

Behalve de honderden filmvertoningen zijn er dus nog veel meer leuke activiteiten te doen in de stad. Zo is er de Nederlandse Filmroute-app, die je langs zeven bekende Utrechtse filmlocaties stuurt. Spot de plek waar de beroemde grachtenscene uit Amsterdamned van Dick Maas is opgenomen. En nee, daarvoor hoef je dus niet naar Amsterdam. Of bezoek locaties uit Kruimeltje en Phileine zegt sorry. Overdag is deze route al heel tof, maar 's avonds tijdens de LiGHT UP avondeditie vind je ook nog heel bijzondere lichtprojecties, passend bij de films.

Evenementen in de stad

In de hal van de Bibliotheek op de Neude vind je daarnaast de expositie Storyspace. Hier ga je aan de slag met de elf projecten die kans maken op het Gouden Kalf Digitale Cultuur. Ga in virtual reality naar een zeventiende-eeuwse kroeg, koop een wolk of bouw een eigen raket in een speciale game. Maar ook buiten het centrum van Utrecht duikt het NFF op. Zo kun je tijdens NFF in de wijk aanschuiven voor een filmdiner in de wijk Zuilen of kijk je een filmpje in de buitenbios bij Molen de Ster in Lombok.

Premières door het hele land en online

Het is natuurlijk het allerleukste om de sfeer in Utrecht te proeven, maar je kunt ook neerploffen in een comfortabele rode zetel van een filmtheater in de buurt. De premières van zeven verschillende films zijn namelijk te zien in bioscopen in het hele land. Wat dacht je bijvoorbeeld van de openingsfilm Mijn vader is een vliegtuig, met in de hoofdrol onder meer Elise Schaap en Pierre Bokma. Of het spannende Do Not Hesitate, waarbij drie soldaten stranden in de woestijn en samen met een 14-jarige jongen steeds verder het vijandelijk gebied in trekken op zoek naar water. En als je nou liever helemaal niet de deur uit wilt, dan heb je dit jaar geluk. De meeste voorstellingen en talks zijn ook online te volgen.

Ook leuk

Foto 2. Bekijk meer dan honderd filmpremières tijdens het Nederlands Film Festival. Foto: © Nederlands Film Festival / Joke Schut

Laatst gewijzigd: 2021-09-21 13:17:42 · Gepubliceerd: 2021-09-21 11:33:01 - 336