Bezoek een bourgondische stad vol mergelgroeven en historie

Dagjes uit in Valkenburg   Redactioneel door
Foto 1. Al eeuwenlang is Valkenburg bijzonder populair bij toeristen uit binnen- en buitenland. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

1 april 2022 bijgewerkt: 12 september 2023 Toerisme Valkenburg, Limburg Een verborgen parel kunnen we Valkenburg allang niet meer noemen. Dit levendige stadje, gelegen midden in het Zuid-Limburgse heuvelland, is namelijk al meer dan een eeuw heel populair bij toeristen uit binnen en buitenland. Wil je weten waarom je er écht een keer heen moet en wat je dan allemaal kunt doen? DagjeWeg.NL zet de leukste plekken voor je op een rijtje.

Struin door het middeleeuwse centrum

Valkenburg is een stad vol indrukwekkende bezienswaardigheden. Eigenlijk te veel om allemaal op één dag te bezoeken. Maar toch raden we je aan om niet als een dolle van highlight naar highlight te rennen. De overzichtelijke middeleeuwse stadskern is namelijk een hoogtepunt op zich. De meeste gebouwen zijn volledig opgebouwd uit mergelsteen uit de omgeving. Boek een stadswandeling of slenter volledig op je eigen tempo door de idyllische steegjes en langs de Geul. Haast je niet en strijk ook even neer op een terrasje voor een heerlijk Limburgs speciaalbiertje. Genieten!

  • Leuk weetje voor als je met de trein komt: Valkenburg heeft het oudste station van Nederland dat nog steeds in gebruik is.

Moderne techniek in de oudste VVV van Nederland

Een bezoekje aan de plaatselijke toeristeninfo is vaak een mooie start voor je stedentrip. Zeker in Valkenburg. In de Spaanse Leenhof, een monumentaal pand in het hart van de stad, vind je de Visit Zuid-Limburg Experience. Klinkt natuurlijk hypermodern, maar feit is wel dat dit in werkelijkheid de oudste VVV van Nederland is. Maar stil zitten ze er niet, want natuurlijk weten ze de leukste wandel- en fietsroutes van nu voor je. Ook tof: laat je introduceren in Valkenburg met een virtual reality film en maak alvast gratis een fotosouvenir als aandenken aan je dagje Valkenburg.

Steenkolenmijn Valkenburg: het zwarte goud

Maar behalve boven de grond is er ook onder de grond heel veel interessants te zien. Daal bijvoorbeeld af naar de Steenkolenmijn Valkenburg, de laatste overgebleven bezoekersmijn van Nederland. Maak kennis met het zware leven van mijnwerkers. Hitte, herrie en heel veel stof, de werkende mannen kregen vroeger met allerlei gevaren te maken. Laat je rondleiden door een gids die zelf ook afkomstig is uit een mijnwerkersfamilie of een andere band heeft met het mijnwerkersleven. Wanneer je weer daglicht ziet, kun je je een goede voostelling maken van een van de zwaarste beroepen die er bestaat.

Dwaal door de Kasteelruïne en Fluweelengrot Valke

Voor het mooiste overzicht over de stad moet je bij de Kasteelruïne zijn. Dit is de ruïne van het voormalig Kasteel Valkenburg dat door Stadhouder Willem III in 1672 werd opgeblazen met buskruit. Maar helemaal met de grond gelijk gemaakt is het niet. Sommige kamers zijn nog prima te herkennen. En met de moderne technieken, haal je het verleden nog beter terug. Volg de AR-route! En voor kinderen vanaf tien jaar is er bovendien een spannende speurtocht. Eindig in de vluchtgangen, waardoor de ridders vroeger ontsnapten: de Fluweelengrot. Dit ondergrondse labyrint herbergt heel wat mysteries, schitterende wandschilderingen en zelfs een kapel.

Leer alles over mergel in MergelRijk

Valkenburg is voor een groot deel opgebouwd uit mergel: een mengsel van kalk en klei dat zich hier miljoenen jaren geleden vormde in de tijd dat Zuid-Limburg nog zee was. Bij MergelRijk duik je in de wereld van dit bijzondere gesteente. Maak een wandeling door het ondergrondse gangenstelsel en ontdek de historische verhalen. Bekijk mergelbeelden en zandsculpturen, ga op zoek naar fossielen en maak in het grottenatelier zelf een kunstwerk van mergel. Ook heel leuk voor kinderen. Voor hen is er ook een speciale speurtocht uitgezet. Loop daarna in de spannende DINO Adventure grot tussen de dinosauriërs.

  • Ook interessant: stap in één van de treintjes van de Cave Experience en ontdek een andere Valkenburgse mergelgroeve: de Gemeentegrot. Of volg een ondergrondse rondleiding en bekijk een aantal nauwkeurig nagemaakte Romeinse Katacomben, met honderden graven.

Uitzicht en activiteiten bij Kabelbaan Valkenburg

Van beneden gaan we weer helemaal naar boven! Met Kabelbaan Valkenburg word je namelijk omhoog getakeld naar een heuse attractieheuvel. Kijk eenmaal aangekomen uit over de hele stad. Doe jezelf tegoed aan een goede kop koffie op het terras en beklim de Wilhelminatoren. Van daar zie je met helder weer België en Duitsland liggen! Echte durfals tokkelen daarna met hoge snelheid weer naar beneden. Race over twee rodelbanen van meer dan driehonderd meter lang, roetsj omlaag over de tubing glijbaan, speel een potje adventure minigolf of duik onder de grond de Wilhelminagrot in. Hier vind je een spannend nettenparcours en je kunt er lasergamen.

Museum Valkenburg: historie én hedendaagse kunst

Wil je meer weten over Valkenburg aan de Geul, de historie en de directe omgeving? Maak dan een tussenstop in Museum Valkenburg, gevestigd in een statig Jugendstil-pand in het centrum van de stad (1900). Hier vind je onder meer fossielen uit de Krijttijd van meer dan zestigmiljoen jaar geleden. Of bewonder gereedschappen van de eerste bewoners van de provincie, waaronder bijlen en vuurstenen. Maar naast historische attributen, zie je ook werken van kunstenaars uit de afgelopen eeuw én verrassende hedendaagse kunst. En wist je dat Valkenburg al vroeg dreef op de inkomsten uit toerisme? Je hoort er meer over in dit diverse museum.

Cauberg en Amstel Gold Race Experience

Niet alleen voor liefhebbers van het bourgondische leven, maar ook voor wielrenners is Zuid-Limburg een waar walhalla. De Cauberg is misschien wel de beroemdste helling van Nederland. Hier finisht jaarlijks de bekende wielerklassieker de 'Amstel Gold Race'. Bedwing deze steile heuvel en fiets de rest van de route op eigen houtje aan de hand van de bewegwijzering. Geen fiets bij je? Bij de Amstel Gold Race Experience, aan de voet van de 'berg', huur je er eentje. Na je rondje trappen door de het glooiende Limburgse land, kun je hier ook douchen, omkleden en genieten van een hapje en een welverdiend drankje. De Amstel Gold Race Experience is gevestigd in het Shimano Experience Center.

Wandelen door de heuvels

Maar behalve je fiets, moet je ook je wandelschoenen niet vergeten. Een stevige tocht door het heuvelachtige landschap rondom Valkenburg is namelijk een echte aanrader. Niet voor niets werd de stad in 2019 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar. Er zijn heel veel waanzinnige routes voor je uitgestippeld. Ga naar de Visit Zuid-Limburg Experience in het centrum voor tips of doe online de nodige inspiratie op.

Ook leuk

Foto 2. Struin door de mooie straatjes van Valkenburg. Foto: Redactie DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten
Foto 3. Dwaal door de Fluweelengrot midden onder de Kasteelruïne. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Maak kennis met het zware leven van de mijnwerkers in Steenkolenmijn Valkenburg. Foto: Steenkolenmijn Valkenburg
Foto 5. Wandelen door de omgeving van Valkenburg is ook een absolute aanrader. Foto: Redactie DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 14:19:09 · Gepubliceerd: 2022-03-25 15:49:35 - 9277