1

Ontdek Kasteel de Haar deze meivakantie met gave activiteiten!

Help het spookje van de Haar en bezoek de privévertrekken

Kasteel de Haar Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Kasteel de Haar tijdens de meivakantie, een leuk uitstapje voor het hele gezin. Foto: © Kasteel de Haar

archief oud artikel 22 april 2022 Geschiedenis Haarzuilens, Utrecht De zon schijnt, de vogeltjes fluiten vrolijk in het rond én de meivakantie staat weer voor de deur. Tijd voor een dagje uit! Een plek die je tijdens je vrije dagen echt eens moet bezoeken is Kasteel de Haar, gelegen onder de rook van Utrecht. Het kasteel zelf is schitterend en ze organiseren er ook nog eens heel veel leuke activiteiten voor jong en oud!

Help het spookje van De Haar

Er gaat een bijzonder verhaal rond in Kasteel de Haar. Wonne woonde in de twaalfde eeuw in het oude kasteel. Nu leeft ze nog altijd in de gangen en vertrekken van het kasteel, maar dan als spookje. Maar er is wel één probleem. Ze is in de loop der jaren een beetje eenzaam geworden, want ze is haar vriendje Dirk al vier eeuwen kwijt. Foetsie! Na zo'n lange tijd is ze wel weer toe aan een beetje gezelschap en haar geduld begint op te raken. Help 'Het Spook van de Haar' in haar zoektocht naar een nieuwe vriendschap via een toffe escaperoute. Er zijn twee verschillende versies beschikbaar. In de speurtocht voor kinderen tot acht jaar gaan de kleine speurneusjes op zoek naar spookletters die je verspreid door het kasteel tegenkomt. De tocht vanaf acht jaar is een spannende escaperoute, waarbij je steeds op jacht gaat naar nieuwe aanwijzingen. Het is een mooie mix van historische én fictieve verhalen die je meenemen naar de geheimen van Kasteel de Haar. Spoken een beetje spannend? Geen zorgen, de route is geschikt voor alle leeftijden en dus niet zo heel eng.

Lijkt dit je leuk? Bestel je tickets voor Kasteel de Haar voor 25 april tot en met 8 mei en haal 'Het Spook van de Haar - het mysterie van de verloren vriendschap' gratis bij de kassa.

Gluren in de privévertrekken van de familie

Het huidige Kasteel de Haar is een schitterende plek om lekker doorheen te dwalen met de hele familie. Maar vlakbij het grote kasteel staat nog een minstens zo mooi bijgebouw, het Châtelet. Normaal gesproken is deze bijzondere plek - omdat het nog steeds een aantal keren per jaar bewoond is - gesloten voor publiek. Maar daar wordt tot en met 6 juni tijdelijk en eenmalig een uitzondering op gemaakt. Hoe leefde de familie Van Zuylen van Nijevelt, de bewoners van dit 'kleine kasteel', vroeger eigenlijk? Er is ook veel aandacht voor de kinderkamers. De jongste bezoekers komen er zo achter hoe de kinderen van de baron woonden en speelden. Ook hier is weer een toffe speurtocht uitgezet: Het verdwenen diamanten collier (leuk voor rechercheurs van 6 tot en met 10 jaar). De naam zegt het eigenlijk al. De baron is het diamanten collier kwijt dat hij kocht voor de verjaardag van de barones. Ga samen op zoek en help het sieraad te vinden. Ontdek ondertussen de verhalen van de verschillende ruimtes.

  • De speurtocht is gratis bij aanschaf van je entreeticket voor het kasteel. Het Châtelet is dagelijks geopend van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Kasteel de Haar: adembenemend mooi

Maar natuurlijk kom je niet alleen voor de speurtochten naar Kasteel de Haar. Het grootste kasteel van Nederland is alleen van buiten namelijk al een plaatje. Het gigantische neogotische ontwerp van architect Pierre Cuypers werd gebouwd rond het jaar 1892 op de ruïnes van een veertiende-eeuws kasteel. Wat direct opvalt als je aan komt lopen, zijn de sierlijke torens. En ook eenmaal binnen val je van de ene in de andere verbazing. Wat een luxe! Zo stap je binnen in de adembenemende Main Hall, de vroegere binnenplaats van het kasteel. Kijk naar boven en je ziet het imposante houten gewelf en de rijke versieringen met bladgoud. Maar ook de eetzaal, de bibliotheek, de balzaal en de ridderzaal zijn een bezoekje meer dan waard. Loop door naar de eerste verdieping, waar je de compleet ingerichte slaapvertrekken vindt. Over iedere verdieping en elke ruimte is wel een bijzonder haal te vertellen. Vergeet ook zeker niet een wandeling te maken door de indrukwekkende kasteeltuinen. Waan je voor even zo'n 130 jaar terug in de tijd.

Ook leuk

Foto 2. Ga op ontdekkingstocht door Kasteel de Haar met allerlei gave activiteiten. Foto: Kasteel de Haar © Black Rabbit Studio
Foto 3. Vind je weg door de gangen en de schitterende kasteeltuin. Foto: Kasteel de Haar © Tim van Veen
Foto 4. Leuk voor jong en oud! Foto: Kasteel de Haar © Black Rabbit Studio

Laatst gewijzigd: 2022-04-21 17:02:36 · Gepubliceerd: 22 april 2022 - 1164

Dit past bij 'Ontdek Kasteel de Haar deze meivakantie met gave activiteiten!'