Klassieke muziek bij de zee

Festival Classique is terug op het Scheveningse strand

Festival Classique strand Scheveningen Nieuws door
Foto 1. Ensemble De Formule is te horen op het strand tijdens Festival Classique. Foto: Anne Reitsma Fotografie

archief oud artikel 8 juni 2022 Cultuur Scheveningen, Zuid-Holland Op het Scheveningse strand kun je van 9 tot en met 12 juni niet om Festival Classique heen. Er staat een fonkelend baken in het zand, waar bezoekers en artiesten elkaar ontmoeten op het festivalterrein. Dit is klassieke muziek voor iedereen, verrassend modern en op bijzondere locaties.

Klassiek en modern

Plof neer in het zand van het Scheveningse strand en geniet van topmuzikanten tijdens Festival Classique. Van de Zingende IJscovrouw die je al toezingt op de boulevard met de mooiste operanummers tot de danscrew Heavy Hitters die hiphop en klassiek samenbrengen: dit festival is fantastisch voor jong en oud. En er staan nog veel meer prachtige voorstellingen op het programma.

Enkele hoogtepunten:

Ruiken en luisteren

Voel het zand onder je voeten. Ruik de geuren van steeds weer andere aroma's. En hoor de muziek van de cello. Het concert van cellist/componist Maya Fridman en de uitvinder van aroma jockeying ODO7 prikkelt al je zintuigen, behalve je ogen. Want om optimaal te genieten van de muziek én geur van dit zintuigelijke concert krijg je een blinddoek om. Vind je dit niet fijn, dan kun je ook gewoon zelf je ogen sluiten. En word je in de akoestische tent midden op het strand meegevoerd naar een andere wereld. Op zaterdag 11 juni van 13:30 uur tot 14:30 uur.

Foto 2. Cellist en componist Maya Fridman. Foto: Festival Classique

Kampvuur met live muziek

Voor de ultieme strandervaring tijdens het festival ga je naar een van de kampvuren met live muziek. Biertje of wijntje erbij, het flakkerende licht van het vuur en af en toe met je voeten in de zee. Wat wil je nog meer? Meezingen natuurlijk! Dat kan met de Kampvuur Sing Song Along op donderdag 9 juni, van 22:00 uur tot 22:45 uur. Er komen allemaal beroemde klassiekers langs uit de opera, maar ook uit films.

Op vrijdag 10 juni zak je van 23:00 uur tot 23:45 uur lekker onderuit om te genieten van ballades en poëzie. En op zaterdag 11 juni hoor je van 22:00 uur tot 22:45 uur Syrische muziek bij het vuur.

Swingen met Jungle by Night en het Matangi Quartet

De ritmes en grooves van de blazers en slagwerkers van Jungle by Night blijkt een perfecte combi te vormen met de strijkers van het Haagse Matangi Quartet. Zo mooi kunnen cross-overs tussen verschillende muziekstijlen zijn! Er zijn alleen staanplaatsen bij dit concert, maar dat geeft niet. Want bij deze muziek lukt stilzitten toch niet. Op zaterdag 11 juni van 20:30 uur tot 21:30 uur.

Foto 3. Jungle by Night en Matangi Quartet. Foto: Ruud Baan

Zuid-Amerikaanse klanken

Op donderdag 9 juni wordt van 17:00 uur tot 18:00 uur het strand van Scheveningen even een plek in Zuid-Amerika. Verschillende aanstormende en prijswinnende talenten toveren uit hun klassieke instrumenten de zwoele klanken van Zuid-Amerika. Harp, viool, altviool en fluit nemen je mee naar het Argentijnse Playa La Perla, de stranden van Rio de Janeiro en de de levendige nachtclubs van Buenos Aires. Zo hoorde je deze instrumenten nog nooit!

Cabaret en klassiek

Vechten om de piano, terwijl het nummer gewoon doorgaat. En eigenzinnige liedjes tussen de stukken van grote componisten als Bach, Mozart, Debussy en Skrjabin. Wat Beth & Flo brengen kun je eigenlijk geen concert noemen, het is meer een mengeling van concert en cabaret. Bij elke nieuwe voorstelling verleggen ze de grenzen van het klassieke concert en dat doen ze ook tijdens Festival Classique met hun Bij de zee concert. Op zaterdag 11 juni van 17:00 uur tot 17:30 uur en op zondag 12 juni van 15:00 uur tot 15:30 uur.

Foto 4. Beth &Flo mengen klassieke muziek met cabaret. Foto: Jaap Reedijk

Film met slagwerk

Kijk naar de acties van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, die vecht tegen de eindeloze plasticvervuiling. Een onderwerp waar zee en strand dagelijks mee te maken hebben. Speciaal bij deze docu is de compositie Bauxite gemaakt, die in première gaat tijdens Festival Classique. Natuurlijk als live muziek bij de beelden van de acties van Merijn op het scherm. Laat je meevoeren door de surround sound van Slagwerk Den Haag, waarin je de wind over het strand terughoort in windorgels en de golfslag van de zee in het ritme van het slagwerk. Op zondag 12 juni van 16:30 uur tot 17:45 uur.

Foto 5. Live muziek bij de beelden van de acties van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Foto: Anne Reitsma Fotografie

Strandopera La Traviata

Dé publiekstrekker van Festival Classique is elk jaar weer de opera en dat blijkt dit jaar niet anders zijn. Eén van de voorstellingen is namelijk al uitverkocht. Het strand en de zee zijn dit jaar het decor voor de bekende opera La Traviata van Verdi, over de onmogelijke liefde tussen de jonge edelman Alfredo en de courtisane Violetta. Een spectaculaire kortere versie waarin de unieke plek zijn eigen rol krijgt. Ook de muziek is bijzonder, want die wordt niet gespeeld door een traditioneel symfonieorkest, maar door een jazzband! Op donderdag 9 juni van 20:30 uur tot 21:45 uur en op vrijdag 10 juni van 21:30 uur tot 22:45 uur.

Foto 6. Dit jaar is er een speciale stranduitvoering van de opera La Traviata. Foto: Anne Reitsma Fotografie

Programma

Je vindt het hele programma op de site van Festival Classique. Daar kun je ook tickets bestellen.
Foto 7. Ensemble De Formule is te horen op het strand tijdens Festival Classique. Foto: Anne Reitsma Fotografie

Laatst gewijzigd: 2022-06-09 10:31:57 · Gepubliceerd: 8 juni 2022 - 555