La Vuelta Holanda wordt één groot wielerfeest!

Vind meer activiteiten in de UITagenda |  
Nieuws door
Foto 1. La Vuelta komt naar Nederland. Vamos! Foto: © A.S.O. / Unipublic

Geniet van de koers, activiteiten, wielerverhalen en fiestas

13 augustus 2022 Sport Utrecht, Utrecht Voordat La Vuelta zich naar thuisland Spanje verplaatst, trekt het wielercircus van 18 tot en met 21 augustus eerst een aantal dagen door Nederland. En behalve de start- en finish organiseren gaststeden Utrecht, Den Bosch en Breda ook heel veel toffe activiteiten.

Drie etappes door Nederland

La Vuelta Holanda start op zaterdag 19 augustus met een ploegentijdrit van 23,2 kilometer door Utrecht, om vervolgens af te zakken naar Den Bosch voor de start van de tweede etappe. Vanaf de Citadel rijden de renners weer terug naar Utrecht, waar het peloton op het Science Park naar verwachting gaat sprinten voor de overwinning. Etappe drie start én finisht in Breda. Onderweg komen de renners op de koersdagen door verschillende dorpen in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. Voor de wielrenners uit rijdt de reclamekaravaan die allerlei leuke spulletjes uitdelen aan de mensen langs de kant. En helemaal fijn: voor het eerst tijdens een wielerevenement is deze karavaan volledig duurzaam.

Foto 2. Wordt het een sprint in de straten van Utrecht en Breda? Foto: © A.S.O. / Unipublic

Officiële ploegenpresentatie in binnenstad Utrecht

Het serieuze werk begint op vrijdag 19 augustus met de eerste etappe door Utrecht, maar op donderdagavond is er tijdens de officiële ploegenpresentatie nog genoeg tijd voor feest en een glimlach. Voordat de ploegen één voor één het podium op het Vredenburgplein betreden voor een voorstelrondje, fietsen ze eerst vanaf Hoog Catharijne een stukje door de binnenstad. Langs de route geniet je op verschillende plekken van muziek. Zoek een mooie spot uit voor een glimp van de mannen. De presentatie zelf start om 18:10 uur, maar zowel voor als nadat de ploegen op het podium zijn geweest, zijn er speciale shows en interviews met onder andere voormalig Vuelta-winnaar Jan Jansen en koersdirecteur Javier Gullién.

Foto 3. Op donderdag 18 augustus is de officiële ploegenpresentatie in Utrecht. Dan nog zonder rode trui. Foto: © A.S.O. / Unipublic

Veel activiteiten in Utrecht

Naast het feit dat je de beste wielrenners ter wereld door Nederland kunt zien trappen, zijn er ook heel veel activiteiten waar je aan mee kunt doen! Fiets in Utrecht een deel van het Vuelta-parcours (15 kilometer) tijdens een ontspannen fietstochtje met gids of ga langs bij de Fanzone van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma in de Jaarbeurs (19 augustus). Hier werp je een blik in een ploegleiderswagen, zie je de mekaniekers van het team live aan het werk en is er voor kinderen een Dikke Banden Race (wel even vooraf inschrijven). Vlak bij de finish van de tweede etappe verrijst Fiesta de La Vuelta van studentenwielervereniging De Domrenner. Doe gratis mee met activiteiten voor jong en oud en luister naar gastsprekers en muziek.

Foto 4. Oud-winnnaar Joop Zoetemelk, burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en koersdirecteur Javier Gullién tijdens de officiële kick-off in mei 2022. Foto: © La Vuelta Holanda

Festival la Vuelta Holanda por favor in Den Bosch

Op zaterdag 20 augustus, de dag dat de tweede etappe start in Den Bosch, bezoek je het gratis Festival la Vuelta Holanda por favor. De Prins Bernhardstraat wordt dan omgetoverd in Spaanse sferen. Doe mee met een Flamenco-workshop en leer je eerste woordjes Spaans tijdens een taal-speeddate. Loop gewoon binnen! Ook is er een spectaculaire BMX-demo en fiets je over een pumptrack, een soort skatebaan voor fietsers, en kun je een proefritje maken op een duo-fiets van Fietsmaatjes. Maar er is nog veel meer te doen, dus neem vooral even een kijkje. Vanaf 17:30 klinkt er ook nog muziek op het plein tijdens het Gran Fiesta, met onder andere Imca Marina. "Viva Espana!"

Foto 5. Tijdens de etappe van Den Bosch naar Utrecht komen de renners langs het hoogste punt. Een behoorlijke klim. Foto: © La Vuelta Holanda

Volop Vuelta-feesten in Breda

In Breda grijpen ze de komst van de Vuelta aan om het hele weekend lang te feesten. Overal worden Plaza Fiestas ingericht, waar bandjes en dj's bezoekers voorzien van lekkere muziek. Drink een biertje op onder meer het Kerkplein, de Ginnekenmarkt en de Havermarkt. Luisteren naar Vuelta-verhalen doe je in het gratis wielercafé in de Waalse Kerk (20 augustus) of bij een theatershow over de Vuelta-winnaar van 1979: Joop Zoetemelk (18 augustus). Met Joop zelf! En je zou het bijna vergeten, maar er wordt ook nog gefietst. Kijk de wedstrijd op groot scherm op het Chasséveld, vlak bij de finish. Van 12:00 uur tot 20:00 geniet je van allerlei optredens. Liever ergens anders langs het parcours staan? Op acht plekken langs de weg treden bandjes op.

Leuk weetje

Ook de Tour de France (2015) en de Giro 'd Italia (2010) deden Utrecht al eens aan. En dat maakt het officiële startschot van La Vuelta 2022 in de Domstad tot een heuse wereldprimeur. Geen andere stad ter wereld was namelijk gastheer van alle drie de grote wielerrondes.
Foto 6. Primož Roglič in de rode leiderstrui. Gaat hij voor de vierde zege op rij? Foto: © A.S.O. / Unipublic

Laatst gewijzigd: 2022-08-12 11:06:34 · Gepubliceerd: 2022-08-11 16:35:53 - 874