1

Op excursie naar burlende edelherten

De bronst begint bijna: ga mee op bronstexcursie

Bezoek een natuurpark Nieuws door
Foto 1. Het edelhert op de Hoge Veluwe laat van zich horen tijdens de bronst. Foto: © Ton Heekelaar

archief oud artikel 28 augustus 2022 Natuur Landelijk Soms hoor je ze al in augustus, maar vooral in september burlen de edelherten erop los. De bronst is aangebroken en de mannelijke herten doen er alles aan om de hindes én hun concurrenten te imponeren. Een indrukwekkend schouwspel, waar je tijdens een van deze bronstexcursies getuige van kunt zijn!

Verliefde herten op de Veluwe

Op de Veluwe vind je de grootste populatie edelherten van Nederland en hier is de kans dus groot om ze te horen of te zien tijdens de bronst. Natuurcentrum Veluwe, op de rand van de Eder Heide, organiseert ieder jaar speciale bronstexcursies naar wildkansel De Hindekamp. Onder leiding van een gids trek je aan het begin van de avond vanaf het natuurcentrum naar een afgesloten rustgebied. Vanuit de overdekte wildkansel heb je een mooi zicht op een uitgestrekte wildweide, waar edelherten, maar ook reeën, wilde zwijnen en andere dieren zich vaak laten zien. Ga mee met een van de excursies en wie weet spot je verliefde herten of zie je ze in een heftige strijd verwikkelt. Let op: de bronstexcursies zijn erg populair en snel volgeboekt. Staatsbosbeheer organiseert ook bronstexcursies op de Veluwe, maar die zitten op dit moment al vol.

Tip voor volgend jaar: in het het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je ook met een gids mee op bronstexcursie, maar die zijn voor dit jaar al volgeboekt. Er zijn nog wel speciale bronstexcursies voor kinderen beschikbaar, op elke woensdag en vrijdag in september!

Op safari in de Oostvaardersplassen

Ook in de Oostvaardersplassen leven veel edelherten. Trek met een excursiekar van Staatsbosbeheer de Oostvaardersplassen in. De edelherten zorgen in dit moerasgebied voor een groot spektakel, want zodra een mannetje concurrenten in het oog krijgt, klinkt het imponerende burlen. Tijdens de excursie kun je dit schouwspel goed zien en horen. Er staat ook een fotosafari op het programma waarbij de gids je langs de mooiste fotogenieke plekjes rijdt. Luister goed, want de dieren hebben hier alle ruimte om zich te verstoppen en zijn niet altijd in beeld. Maar de boswachter weet precies waar ze zich verschuilen! Ook leuk: een bronstexcursie met vooraf een high tea.

Indrukwekkende beelden van de bronst

Zijn de excursies volgeboekt of wil je sowieso liever zelf op pad? In Nationaal Park Veluwezoom is een mooie wandelroute uitgezet van 8,4 kilometer, waar je kans maakt edelherten te spotten. Loop rustig, trek donkere kleding aan en houd verrekijker en camera in de aanslag!

Bekijk hier alvast indrukwekkende beelden van de bronsttijd bij de edelherten.

Meer leuke uitjes in de natuur

Foto 2. Ook in Oostvaardersplassen zorgen de edelherten tijdens de bronstperiode voor spektakel. Foto: Celina Polane / Staatsbosbeheer

Laatst gewijzigd: 2022-08-26 12:26:19 · Gepubliceerd: 28 augustus 2022 - 1185