Bekijk klimaatkunst tijdens KlimaatExpo '22

Museum de Fundatie |  
Nieuws door
Foto 1. Rafael Martig, Mijn stem, stempotlood op een rol van 10 meter papier, houder van hout, 60 x 400 x 15 cm. Foto: Museum de Fundatie

Kunstenaars schijnen licht over klimaatverandering

13 september 2022 Cultuur Zwolle, Overijssel De opwarming van de aarde, een lastige kwestie die vraagt om out of the box oplossingen. En waar haal je nou creatievere ideeën vandaan dan uit kunst? Tijdens de KlimaatExpo '22 zie je op drie locaties in en om Zwolle kunstwerken met één overkoepelend thema: klimaatverandering.

Drie locaties rond Zwolle

De KlimaatExpo '22 vind je van 17 september tot en met 4 december op drie verschillende locaties in Zwolle. De eerste locatie is Museum de Fundatie, dat de expositie organiseert in samenwerking met ArtWorlds. Maar ook in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle en het schitterende Kasteel het Nijenhuis in het nabijgelegen Heino/Wijhe worden bijzondere kunstwerken tentoongesteld. Maak een ronde langs deze drie heel verschillende expositieplekken en laat je inspireren. Verspreid over de locaties bekijk je maar liefst 251 werken.

Foto 2. Marian Menting, Dead End, leisteen, marmer, cortenstaal, 160 x 68 x 68 cm. Foto: Museum de Fundatie
Tickets voor Museum de Fundatie of Kasteel het Nijenhuis kosten €15,-. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Op zaterdagavond is Museum de Fundatie gratis toegankelijk voor iedereen.

Out of the box

De werken en creatieve ideeën komen niet alleen van professionele kunstenaars. Iedereen die daartoe de behoefte voelde, kon een kunstwerk indienen. Uit de inzendingen selecteerde de jury de expositiestukken. Blind. Op die manier was de zeer diverse jury niet bevooroordeeld. Kunstkenners lieten hun licht schijnen over de inzendingen, maar ook kappers, bouwvakkers en scholieren kozen hun favoriete werken. Deze methode zorgt niet alleen voor een grote variatie binnen de geëxposeerde kunst en heel verschillende stijlen, maar ook voor een wijde blik op het probleem én de mogelijke oplossingen. En juist dit maakt de tentoonstelling heel toegankelijk voor een breed publiek.

Foto 3. Monique Roodenburg, Waterfall, foto op dibond, 80 x 80 cm. Foto: Museum de Fundatie

Verschillende kunstvormen

De diversiteit binnen de collectie voor de KlimaatExpo '22 is niet alleen terug te zien in de verschillende invalshoeken. Ook in de gekozen kunstvorm variëren de kunstwerken. Van schilderijen tot foto's en beeldende kunst, tot combinaties van deze disciplines, je komt het allemaal tegen. In de tuin van Kasteel Het Nijenhuis vind je bovendien bijzondere installaties in de buitenlucht. Een van de meest in het oog springende objecten is Mierakel, door kunstenaarscollectief CAKtwo. Een colonne van 42 mieren die symbool staat voor klimaatverandering.

  • En ben je écht onder de indruk van de werken, dan bestaat er bovendien de mogelijkheid om ze te kopen.

Ook interessant

Foto 4. Rafael Martig, Mijn stem, stempotlood op een rol van 10 meter papier, houder van hout, 60 x 400 x 15 cm. Foto: Museum de Fundatie

Laatst gewijzigd: 2022-09-21 09:03:43 · Gepubliceerd: 2022-09-13 10:00:06 - 549