Naar het theater! 5 voorstellingen voor dit seizoen

Vind theaters in Nederland |  
Redactioneel door
Foto 1. Loes Luca speelt zichzelf in Uit het Hoofd, een persoonlijke voorstelling. Foto: Carel van Hees

Laat je meevoeren door aangrijpende, humoristische en waargebeurde verhalen

16 september 2022 Cultuur Landelijk Met de herfst in het vooruitzicht klinkt een avondje wegkruipen in het theater extra aantrekkelijk. Laat je in herfst en winter meevoeren door grote acteurs in herkenbare verhalen. Om soms in lachen uit te barsten en dan weer een traantje weg te pinken. Bij deze 5 toneelvoorstellingen begin je het theaterseizoen 2022-2023 goed!

Loes Luca - Uit het Hoofd

Icoon Loes Luca staat dit najaar nog op het toneel met de voorstelling Uit het Hoofd, over een actrice die aan het einde van haar carrière terugblikt op haar leven. Ze gaat op tournee, samen met de jonge actrice Kaatje Kooij als haar souffleuse Oortje. Uit het Hoofd voert je door het leven van de actrice, waarin Loes Luca zowel haar vader, haar opoe en zichzelf speelt. Collega en vriendin Maria Goos schreef de voorstelling op basis van Luca’s levensverhaal. Een hele andere kant van de actrice die juist de meeste bekendheid kreeg door de komische rollen die ze speelde. Maar nu misschien nog wel meer indruk maakt. Tip: lees hier een interview met actrice Loes Luca over haar leven in de Volkskrant.

Onder meer te zien in deze theaters:

Bekijk hier de complete speellijst.

Komt Een Vrouw Bij De Dokter

Het bekende boek Komt Een Vrouw Bij De Dokter gaat van het witte doek nu ook naar het toneel. Van januari tot en met mei 2023 is de theatervoorstelling te zien in de Nederlandse theaters. Het verhaal gaat over Stijn, wiens leven overhoop raakt als zijn vriendin Carmen de diagnose borstkanker krijgt. Hoe hij daar vervolgens mee om moet gaan, dat is een worsteling. Stijn zoekt afleiding in het nachtleven en begint zelfs een affaire. Een aangrijpend verhaal wat gebaseerd is op het leven van schrijver Kluun (Raymond van de Klundert) zelf. Het boek won in 2006 de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

Onder meer te zien in deze theaters:

Bekijk hier de complete speellijst.

Foto 2. Stijn zoekt in Komt Een Vrouw Bij De Dokter troost in het nachtleven. Foto: Piek

Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep

Na de boeken en de tv-serie heeft de bekende bejaarde Hendrik Groen ook de weg naar het theater gevonden. Na Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is komen de verhalen uit het dagboek van deze zoekende, levenslustige bejaarde ten einde in het laatste deel: Opgewekt naar de eindstreep. Hoofdrolspeler Beau Schneider kruipt voor de derde keer in de huid van Hendrik, die steeds vergeetachtiger wordt. Iedereen wie te maken heeft met een familielid of bekende met Alzheimer zal de situaties in de voorstelling herkennen. Grappig, maar tegelijkertijd confronterend. Twee dagboeken van Hendrik Groen, pseudoniem van Peter de Smet, wonnen de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

Onder meer te zien in deze theaters:

Bekijk hier de complete speellijst.

Foto 3. Hendrik Groen maakt er weer wat van in Opgewekt naar de eindstreep. Foto: Victor Meijer

Alleen familie - Huub Stapel

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, Het Huwelijk en nu Alleen Familie. Huub Stapel heeft succes in het theater met de relaties die we in ons leven allemaal tegenkomen. Maar familie, daar komen we ook nooit meer vanaf! Geen band is zo hecht, maar tegelijkertijd gaat er niets dieper dan een familieruzie. Stapel ontleedt deze relaties, van grote en kleine families, schoonfamilie, adoptiefamilie en ga zo maar door. Een grappige voorstelling waar iedereen zich in zal herkennen.

Onder meer te zien in deze theaters:

Bekijk hier de complete speellijst.

Foto 4. Huub Stapel zorgt voor herkenning in de voorstelling Alleen Familie. Foto: Mark Engelen

Schuld - Toneelgroep Maastricht

Schuld vertelt het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, die ontsnapte aan IS en in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Vier actrices van Toneelgroep Maastricht brengen haar worsteling tussen verleden en toekomst in beeld. Hoe kan het dat haar verkrachter gewoon vrij rondloopt in Nederland? Is wraak gerechtvaardigd of moet geweld stoppen bij jezelf? Een mix van waargebeurde verhalen en verbeeldingskracht in combinatie met spannende live muziek. Te zien in verschillende theaters in Nederland, van 6 oktober tot en met 26 november.

Onder meer te zien in deze theaters:

Bekijk hier de complete speellijst.

Foto 5. Campagnebeeld Schuld - Toneelgroep Maastricht. Foto: Marie Cecile Thijs

Ook leuk

Foto 6. Na een film komt er nu ook een theatervoorstelling van Komt Een Vrouw Bij De Dokter. Foto: Piek

Laatst gewijzigd: 2022-09-21 09:13:13 · Gepubliceerd: 2022-09-15 13:07:39 - 578